Sari direct la conținut

UPDATE ANRE considera ca afirmatiile fostului ministru al energiei legate de cei care muncesc in institutie sunt nefondate/ Nicolescu a revenit spunand ca declaratiile nu au fost facute cu rautate, ci doar cu speranta ca lucrurile se vor imbunatati

HotNews.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) se declara surprinsa de atacurile repetate ale reprezentantilor companiei Deloitte Romania la adresa institutiei, considerand ca declaratiile fostului ministru al energiei, Razvan Nicolescu, sunt nefondate. Reamintim ca Nicolescu, care este in prezent consultant Deloitte, a spus, marti, ca in cadrul ANRE sunt angajati circa 300 de angajati, insa doar 30 lucreaza in realitate, restul fiind „prieteni de pe la partid care au lipit afise”.

UPDATE Nicolescu a revenit cu o precizare prin care arata ca declaratiile au fost facute in nume personal.

„Inteleg ca in urma declaratiilor si postarii de ieri legata de nevoia de a imbunatati performanta ANRE, biroul de presa al institutiei transmite un punct de vedere in care cere socoteala, cu manie proletara, firmei la care lucrez, incercand, probabil, sa ma intimideze in felul acesta”, a spus Nicolescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat ca declaratiile publice au fost facute in nume personal, „ca om care are o intreaga cariera legata de sectorul energetic, ca fost presedinte al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie, ca fost ministru roman al energiei. Media, de altfel, a reflectat corect acest lucru”.

„Afirmatiile nu au fost facute cu rautate, ci doar cu speranta ca lucrurile se vor imbunatati. De altfel, multi dintre angajatii ANRE mi-au confirmat ca am avut dreptate si ca situatia din institutie este cea descrisa de mine. In consecinta, le recomand celor care au scris punctul de vedere sa isi dozeze efortul pentru a creste performanta institutiei si sa nu isi mai piarda timpul cu demersuri ridicole. In ceea ce ma priveste, voi continua sa imi spun punctul de vedere in nume personal (laude sau critici) oricand voi considera de cuvinta. Acest lucru nu este de negociat cu nimeni, niciodata”, a mai spus Nicolescu.

„Suntem surprinsi de atacurile repetate ale reprezentantilor companiei Deloitte Romania la adresa institutiei noastre, asupra capacitatii Parlamentului de a legifera si semnalam ca acestea pot afecta integritatea si autonomia ANRE, printr-o actiune mediatica, cu atat mai mult cu cat institutia este angrenata in finalizarea procesului de liberalizare totala a pietei de energie electrica si a celei de gaze naturale”, se arata intr-un comunicat al ANRE.

Potrivit acestuia, „exprimarea in spatiul public a unor afirmatii nefondate privind activitatea si angajatii ANRE constituie o forma de presiune asupra institutiei noastre si ca aceste opinii pot fi reflectia unor posibile interese ale operatori economici reglementati care au incheiat contracte pentru servicii de consultanta cu Deloitte Romania”.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei precizeaza ca a trecut inca de la infiintare (1999) si pana in octombrie 2012 prin mai multe forme de organizare si functionare. „Independenta deplina a ANRE s-a realizat in octombrie 2012, prin efortul comun al Parlamentului si al Guvernului Romaniei, care si-a asumat transpunerea celui de-al treilea pachet legislativ din sectorul energiei, care statueaza in mod explicit existenta unei autoritati de reglementare independente, nesubordonata politic, care sa nu accepte instructiuni in actul de reglementare de la nicio entitate publica sau privata, capabila sa creeze un cadru de reglementare transparent si nediscriminatoriu pentru dezvoltarea unor piete concurentiale functionale de energie electrica si de gaze naturale”, se mai arata in comunicat.

ANRE mai arata ca a capatat autonomie specifica unei autoritati de reglementare cu sprijinul Parlamentului Romaniei, dupa doi ani de discutii cu toate institutiile implicate si cu reprezentantii Comisiei Europene, prin Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 si Legea organizarii si functionarii ANRE nr.160/2012.

„Apreciem ca, in decursul ultimilor 3 ani si jumatate, prin elaborarea de catre specialistii ANRE a peste 4500 de acte de reglementare (ordine si decizii), in conformitate cu obligatiile ce deriva din legislatia primara si cea europeana, institutia noastra si-a validat misiunea conferita prin lege, acest fapt fiind confirmat de evaluarile de tara ale Comisiei Europene, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale. Afirmatiile superficiale si nejustificate asupra activitatii si angajatilor ANRE pot conduce nu numai la decredibilizarea institutiei, dar si la afectarea actului de reglementare, punandu-se la indoiala modul in care ANRE isi indeplineste misiunea conferita prin lege, aceea de a crea si aplica sistemul de reglementari, necesar functionarii pietei energiei electrice, energiei termice in cogenerare si gazelor naturale”, se mai precizeaza in comunicatul ANRE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro