Sari direct la conținut

UPDATE Ciucă: Aprobăm ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova / Doar 50% din profitul Nuclearelectrica și Romgaz va reveni statului

HotNews.ro
Sedinta de guvern, cabinetul Ciuca, Foto: Guvernul Romaniei
Sedinta de guvern, cabinetul Ciuca, Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul va aproba în ședința de vineri acordul privind acordarea unui ajutor nerambursabil de 100 milioane de euro către Republica Moldova, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Executivul va mai decide azi și ca 50% din profitul contabil pe 2021 al Nuclearelectrica și Romgaz să se ducă la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate să fie folosită pentru investiții – dezvoltarea capacităților de extracție offshore și dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

  • „Astăzi vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care venim să consolidăm măsurile luate pentru sprijinirea populației față de creșterea prețurilor la energie și gaze, în sensul în care pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealalta jumătate să poată fi folosită pentru investiții atât pentru dezvoltarea capabilităților de extracție offshore, cât și pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavoda.”, a declarat vineri premierul Ciucă.

UPDATE Virgil Popescu: Am adoptat exceptarea repartizării la bugetul de stat a 90% din profitul de stat al Nuclearelectrica și Romgaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri pe Facebook adoptarea hotărârilor prinvind Nuclearelectrica și Romgaz:

  • „Am adoptat două hotărâri privind exceptarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 90% din profitul contabil al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. și al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit, fiind stabilită o cotă de 50%. Cele două companii au proiecte importante de investiții (reactorele 3 și 4, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră – perimetrul Neptun Deep) și ne asigurăm că au și resursele financiare necesare”, a spus ministrul.

Guvernul va lua doar 50% din profitul Nuclearelectrica și Romgaz, pentru a le lăsa bani și de investiții

HotNews.ro a scris joi că Guvernul are pe agenda ședinței de vineri două proiecte de Hotărâri prin care vrea să repartizeze la bugetul de stat, sub formă de dividende, 50% din profiturile contabile pentru anul 2021 ale Nuclearelectrica și Romgaz, rămase după deducerea impozitelor pe profit.

Motivul: să le rămână bani și pentru proiectele de investiții strategice asumate pentru perioada următoare.

Obligația de a vira cota de 50% din profitul contabil la bugetul de stat era oricum prevăzută în lege încă din anul 2001, însă în Ordonanța de urgență nr. 3 din 26 ianuarie 2022 când s-a stabilit schema de compensare la energie și gaze s-a introdus obligația virării de minimum 90% din profit, Guvernul încercând astfel să facă rost de bani pentru a deconta furnizorilor de energie și gaze reducerile de preț din facturi.

La Nuclearelectrica statul român este acționar majoritar cu peste 80% din capitalul social al acesteia, iar la Romgaz statul deține peste 70% din capitalul social.

Profitul net al Romgaz pe anul trecut a fost de 1,9 miliarde lei, iar al Nuclearelectrica – de 1 miliard lei, potrivit Profit.ro.

Ce investiții și-a propus Nuclearelectrica pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025

În cazul Nuclearelectrica, retehnologizarea unităților nucleare existente și construcția de unități nucleare noi reprezintă proiecte majore ale Statului Român, care vor contribui la înlocuirea capacităților energetice poluante şi la respectarea, de către România, a ţintelor de decarbonare asumate, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern.

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă are o valoare estimată de 1,85 miliarde euro, iar continuarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă se ridică la 6 miliarde de euro.

Doar pentru anul 2022, Nuclearelectrica și-a propus un buget de investiții de peste 700 milioane de lei, din care peste 157 milioane de lei vor fi pentru extinderea duratei de viață a Unității 1 prin retubarea reactorului și retehnologizarea sistemelor principale.

Ce investiții și-a asumat Romgaz în perioada 2021-2030

În cazul Romgaz, Guvernul arată că această companie și-a propus investiții de importanță strategică în perioada 2021-2030, cum ar fi:

1. concesionarea de noi permietre și exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră:

  • Proiectul Neptun Deep: Achiziţia ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (denumit[ ]n continuare „EMEPRL”), care deţine 50% din drepturile şi obligaţiile aferente perimetrului XIX Neptun Deep din Marea Neagră – investiţie care se va ridica la aproximativ 4,6 miliarde de lei (aprox 1,06 mld. USD) doar pentru achiziţia participaţiei;
  • Proiectul Trident: Romgaz deține o cotă de 12,2 % din concesiunea perimetrului EX-30 Trident din Marea Neagră, alături de Lukoil Overseas Atash B.V;

2. Dezvoltarea zăcămintelor concesionate: Proiecte de explorare a zonelor mature din arealele Transilvania, Moldova și Muntenia-Oltenia, care susțin baza de producție actuală a societăţii și care oferă încă un potențial însemnat cu riscuri geologice mai bine controlate. Astfel, Romgaz a preconizat investiţii totale de aproximativ 1,2 miliarde de lei în următorii ani pentru dezvoltarea acestor zăcăminte.

„În ceea ce priveşte achiziţia EMEPRL, preconizată a avea loc în cursul anului 2022, important de mentionat este şi faptul că, pe lângă prețul de achiziţie a acțiunilor (aproximativ 1,06 mld. USD), Romgaz va trebui să mai asigure, până în anul 2027, o cotă parte (50%) din investițiile necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep (până la obținerea producției), respectiv până la 2 mld. USD (sumă care reprezintă cota aferentă Romgaz din cheltuielile de dezvoltare a proiectului Neptun Deep).

Având în vedere că EMEPRL este o societate care nu va avea venituri decât după obținerea producției de gaze naturale din Neptun Deep, Romgaz va trebui să suporte sumele necesare acoperirii cotei de 50% din dezvoltarea proiectului Neptun Deep (până la obținerea producției).

Astfel, ţinând cont de faptul că proiectul Neptun Deep este unul de o importanţă strategică atât la nivelul Romgaz cât şi la nivelul întregului sector de gaze din România, în situaţia unei repartizări a dividendelor în procent de 90% (conform legislaţiei în vigoare), se poate ajunge în situaţia de a nu putea acoperi capitalul curent de lucru al Romgaz.

Într-un astfel de caz, în vederea unei bune desfășurări a activităţilor, s-ar impune accesarea unor finanţări din surse externe (cu costurile aferente), fapt ce ar împovăra şi mai mult disponibilul de numerar şi implicit bonitatea Romgaz.”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de HG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro