UPDATE Cum incearca PSD sa scape de Zgonea din fruntea Camerei Deputatilor, fara revocarea lui: interpretarea unui articol din Statutul deputatilor si senatorilor/ Comisia de statut, decizie luata neregulamentar
PSD a gasit o noua posibila cale pentru a il indeparta pe Valeriu Zgonea de la sefia Camerei Deputatilor, fara schimbarea regulamentului. Parlamentarii PSD au solicitat marti dimineata, in sedinta birourilor permanente reunite ale celor doua camere ale parlamentului, un punct de vedere de la Comisia comuna pentru statutul deputatilor si senatorilor asupra unui articol din Legea statututlui (lege organica) care prevede ca pierderea sprijinului politic de catre deputat si senator inseamna automat pierderea functiei, potrivit unor surse parlamentare care au luat parte la sedinta.
UPDATE 14.20 Comisia de statut s-a reunit si a decis ca Zgonea ar trebui sa isi piarda automat functia de presedinte al Camerei ca urmare a excluderii, potrivit acestui articol din Statut, a declarat Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), presedintele comisiei. Zgonea a refuzat sa comenteze aceasta decizie, afirmand ca isi va spune punctul de vedere atunci cand o sa vada documentul in sedinta Birourilor permanente reunite.
„In ce il priveste pe domnul Zgonea, e relativ simplu, pentru ca in statut, adica in Legea 96, care e lege organica, figureaza la articolul 32 in mod clar la retragerea sprijinului politic pierderea automata a postului pe care l-a obtinut prin sprijin politic. Am luat decizia cu un singur vot impotriva, al PNL, care incearca sa foloseasca o chichita avocateasca, sa spuna ca retragerea sprijinului politic e mai putin decat excluderea, deci sa punem in discutie ca nu e retragere, e o chichita, excludere e mai mult decat atat si eliberarea acestei pozitii, oricare dintre ele din Biroul permanent, obtinuta prin sprijin politic se pierde automat. Nu se voteaza nimic si se informeaza plenul dupa ce Birourile permanente reunite, pentru ca se folosesc instrumentele Camerelor reunite, pot sa constate ca s-au respectat conditiile despre care am vorbit la articolul 32, alineatul 3”, a explicat Duvaz.
El a precizat ca punctul de vedere al comisiei se duce la Birourile permanente reunite, acestea vor constata daca s-a respectat articolul 32 si anume retragerea sprijinului politic si automat Zgonea ramane fara functie, iar aceasta constatare se prezinta plenului. Zgonea a precizat ca Birourile permanente reunite nu au efect asupra plenului Camerei Deputatilor.
Singurul care s-a opus a fost reprezentantul PNL in comisie, Mircea Toader.
Pe de alta parte, comisia nu s-a reunit in mod regulamentar. In sala comisiei nu s-au aflat, la ora la care trebuia sa fie sedinta, decat patru deputati, iar Duvaz a sustinut ca au existat 5 voturi pentru si unul impotriva. Explicatia sa a fost ca membrii comisiei au venit „mai devreme”.
Potrivit Digi24, deputatul PSD Florin Iordache a declarat ca nu a votat si nu a fost preznet la sedinta comisiei de statut, desi Duvaz l-a enumerat printre cei care au facut-o.
Ce spune exact art. 32:
Art. 32: Dreptul de a alege organele de conducere
(1)Deputatii si senatorii au dreptul sa isi aleaga reprezentantii in structurile de conducere ale Camerei din care fac parte.
(2)Procedura de alegere a deputatilor si senatorilor in structurile de conducere se desfasoara in conformitate cu prevederile regulamentelor celor doua Camere.
(3)Pierderea sprijinului politic de catre deputat sau senator atrage de drept incetarea calitatii de titular al oricarei functii obtinute prin sustinere politica.
Ramane insa problema regulamentului Camerei Deputatilor, care este lege ordinara, si care prevede ca revocarea se face doar la cererea grupului parlamentar din care face parte presedintele Camerei, ceea ce a provocat un blocaj pentru PSD. Tot regulamentul spune si ca revocarea trebuie sa fie supusa la vot plenului