Sari direct la conținut

UPDATE Deputatii au adoptat tacit a doua oara doua proiecte de lege care lovesc in atributiile Agentiei Nationale de Integritate/ ANI: Cele doua proiecte sunt neconstitutionale

HotNews.ro

​Camera Deputatilor a adoptat tacit miercuri, in plen, doua proiecte de lege prin care se modifica regimul incompatiblitatilor prevazut in Legea 176/2010 privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate, pentru a doua oara, astfel ca acum proiectele vor fi inaintate Senatului, camera decizionala pe legile privind integritatea.

Cele doua proiecte au avut termen de adoptare tacita inceputul lunii mai, iar pe 13 mai s-a luat act de adoptare in plenul Camerei Deputatilor, asa cum indica stenogramele, atunci cand HotNews.ro a relatat pe larg despre acestea.

Ulterior insa au exista discutii la nivelul conducerilor celor doua camere referitor la ce for este cel decizional, astfel ca nu s-a indeplinit complet procedura parlamentara pentru ca proiectele sa fie inaintate Senatului.

Unul dintre aceste proiecte este al senatoarei PC Cristiana Anghel, in timp ce celalalt apartine mai multor deputati PSD, UDMR si unui deputat de la minoritati.

Daca s-ar adopta aceste proiecte Legea ANI s-ar modifica in asa fel incat, practic, o persoana gasita incompatibila sau in conflict de interese are interdictie timp de trei ani de la a ocupa aceeasi functie pentru care a fost gasit incompatibil sau in conflict de interese, nu orice functie publica.

  • UPDATE ANI a transmis miercuri un comunicat de presa in care aminteste faptul ca cele doua propuneri legislativ sunt neconstitutionale, intrucat contravin deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014. 

Comunicatul ANI:

„Agenția Națională de Integritate reiterează faptul că cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 urmăresc eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită.

De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Mai mult, adoptarea acestor amendamente, în condițiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale și parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcții sau demnități publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicția de trei ani.

Menționăm faptul că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”

În altă ordine de idei, Agenția Națională de Integritate solicită instituțiilor abilitate clarificarea elementelor care țin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor două propuneri legislative având în vedere informațiile contradictorii cu privire la termenele constituționale de adoptare tacită.

Citeste aici detaliile legate de proiecte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro