UPDATE Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie, a fost numit administrator special al Hidroelectrica
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat pentru vineri, ora 15.00, Adunarea Generala a Actionarilor, ocazie cu care va fi numit noul administrator special al companiei. Contactat de HotNews.ro, Remus Borza a spus ca a fost propus pentru aceasta functie Gabriel Dumitrascu, fost sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), actual director in cadrul Departamentului pentru Energie. In calitate de administrator special va reprezenta statul, ca actionar majoritar, in cadrul procesului de insolventa a companiei.
UPDATE Dumitrascu a fost numit administrator special. Informatia a fost confirmata de Hidroelectrica printr-un comunicat de presa. “Impreuna cu administratorul judiciar, Euro Insol, vom relua etapa finala a iesirii din insolventa si, in acelasi timp, vom pregati societatea pentru reluarea cu succes a procesului de listare la bursa. In pofida momentelor mai grele prin care trece, Hidroelectrica are o pozitie financiara solida, active importante si valoroase si rezultate foarte bune in ultimul bilant, ceea ce ma indreptateste sa asigur ca societatea va ramane integral in proprietatea celor doi actionari, Statul Roman si Fondul Proprietatea”, a declarat Dumitrascu la finalul sedintei.
Reamintim ca in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, Hidroelectrica s-a intors exact la situatia in care se afla pe 25 iunie 2013, adica in insolventa. Astfel, in mod automat Remus Borza a revenit la Hidroelectrica in calitate de administrator judiciar, iar consiliul de supraveghere a fost dizolvat. Problema era in privinta administratorului special, deoarece in perioada insolventei aceasta functie o detinea Ioan Mihaila. Acesta se afla in arest, fiind inculpat in cazul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica.
Remus Borza a mai spus pentru HotNews.ro ca ar putea face schimbari si la nivelul directorilor deoarece a gasit o situatie dezastruoasa la Hidroelectrica. De cand a iesit din insolventa, Hidroelectrica nu mai reuseste sa vanda energie pe bursa, neavand o strategie eficienta in acest sens. Hidroelectrica iese de doua ori pe luna cu mai multe pachete, insa la preturi care nu sunt in concordanta cu cererea din acele momente. In aceste conditii, Remus Borza a decis ca de acum inainte, Hidroelectrica sa scoata pachete de energie pe bursa mult mai des.
Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a admis iesirea din insolventa a Hidroelectrica, insa mai multi de traderi si fosti parteneri ai Hidroelectrica au contestat decizia de iesire din insolventa. Curtea de Apel a admis marti, 25 februarie, recursul acestora si astfel, Hidroelectrica a ajuns din nou in insolventa si la forma de conducere care exista pe 25 iunie 2013. Intre timp, dupa asa-zisa iesire din insolventa, forma de management a fost schimbat intr-unul dualist: un consiliu de supraveghere si un directorat. Dupa reintrarea in insolventa, consiliul de supraveghere a fost desfiintat.
Reamintim ca Hidroelectrica reintra in insolventa in urma unei decizii din 25 februarie a Curtii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care si asa-zisii „baieti destepti” din energie. Au fost trei tipuri de contestatii: la decizia de intrare in insolventa, la tabelul preliminar al creditorilor si la inchiderea insolventei. Curtea de Apel a admis contestia la iesirea din insolventa pe motive de procedura. Acesta este si motivul pentru care Hidroelectrica reintra in insolventa. Din cauza reintrarii in insolventa, Hidroelectrica nu va mai putea fi listata pe bursa in vara.
Au fost noua dosare si pentru toate au fost admise recursurile. Recursul impotriva inchiderii insolventei a fost admis si astfel Hidroelectrica a reintrat in insolventa. In cazul recursurilor impotriva deciziei de intrare in insolventei si impotriva tabelului preliminar al creditorilor, Curtea a decis trimiterea cauzelor spre rejudecare instantei de fond.Vezi aici deciziile instantei.