UPDATE Guvernul aloca doar 1,35% din PIB pentru Aparare, mai putin decat s-a cheltuit in 2016 / MApN sustine altceva: Sunt alocati 2,18% pentru ca se mai adauga si creditele de angajament
In proiectul de buget pe 2017, Guvernul a alocat doar 1,35% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale, in ciuda faptului ca presedintele PSD a spus clar, in mai multe randuri, ca Guvernul se angajeaza, in cadrul NATO, sa aloce 2% din PIB. Dragnea scria chiar pe 18 ianuarie, aflat in SUA, ca l-a asigurat pe Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate nationala in noua administratie Trump, ca „actualul guvern va respecta angajamentul Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru Aparare”.
„L-am asigurat ca actualul guvern de la Bucuresti va respecta angajamentul Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru aparare, iar dansul mi-a confirmat interesul special al SUA fata de Romania si dorinta noii administratii americane de a dezvolta parteneriatul cu tara noastra” afirma Dragnea in acea postare pe Facebook.
Potrivit proiectului de buget pe 2017, Ministerul Apararii Nationale are alocat un buget de 11,02 miliarde lei, mai mic cu 2,2% fata de cat s-a cheltuit in 2016 – echivalent cu 1,35% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an, desi PSD s-a angajat sa aloce 2% din PIB in acest an.
MApN raspunde: „Sunt 2,18% din PIB. Se mai adauga inca 0,93% in credite de angajament”
„Bugetul Ministerului Apararii Nationale pentru anul 2017 se incadreaza in prevederile Acordului politic natᅩional „, arata MApN intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Potrivit MApN, la cele 11,023 miliarde de lei ce se regasesc stipulati in anexa Bugetului ce se refera la Aparare, se mai adauga si suma de circa 7,7 miliarde de lei in credite de angajament.
„La acestea se adauga, conform articolului 27 din proiectul de lege mai sus mentionat, creditele de angajament, in suma de 7,632 miliarde lei, reprezentand 0.93 la suta din PIB. Aceasta valoare permite demararea achizitiilor din programele majore de inzestrare ale Armatei Romaniei. Insumand, rezulta un buget total de 18,654232 miliarde lei, reprezentand 2,18 la suta din PIB”, sustine MApN.
„Suma alocata constituie premiza dotarii fortelor armate cu echipamente de lupta moderne si interoperabile, in vederea indeplinirii misiunilor stabilite si a angajamentelor asumate fata de NATO, UE si partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificarii apararii si a programului de guvernare”, mai anunta Ministerul.