Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul mentine taxa de 60% pe veniturile suplimentare obtinute din dereglementarea preturilor la gaze, chiar daca de la 1 aprilie, piata se liberalizeaza

HotNews.ro

Incepand cu 1 aprilie 2017, intra in vigoare OUG 64/2016 prin care va fi liberalizat pretul gazelor din productia interna destinate consumatorilor casnici. In mod firect, odata cu aceasta liberalizare, taxa de 60% pe veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze din dereglementare ar fi trebuit desfiintata, deoarece disparea din formula de calcul unul dintre termeni, mai exact pretul reglementat. Insa, Guvernul nu vrea sa renunte la taxa, care aduce sute de milioane de lei la bugetul de stat, motiv pentru care a fost elaborat un proiect de OUG prin care este inlocuit din formula de calcul termenul „pretul reglementat” cu „pretul mediu ponderat” al gazelor din productia interna, tranzactionate pe piata concurentiala pentru consumatorii casnici.

Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

UPDATE Proiectul a fost aprobat.

In cazul in care tranzactiile sunt incheiate pe pietele centralizate de gaze naturale, pretul mediu ponderat reprezinta pretul gazelor la care sunt incheiate tranzactiile.

In acest moment, OG 7/2013 prevede instituirea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor, determinate pe baza unei formule de calcul, care ia in considerare, pentru vanzarile catre consumatorii casnici, pretul reglementat al gazelor din productia interna. Pretul reglementat actual este de 60 lei/MWh. Daca nu s-ar fi liberalizat pretul pentru gazele destinate consumatorilor casnici incepand cu 1 aprilie, acest tarif ar fi urmat sa creasca la 72 lei/MWh, incepand cu aceasi data, potrivit HG 488/2015.

Insa, OUG 64/2016 prevede liberalizarea preturilor la gazele din productia interna pentru consumatorii casnici, ceea ce inseamna ca acele tarife prevazute de HG 488/2015 nu mai sunt valabile. Preturile la productia interna urmeaza sa fie stabilite pe piata libera. Liberalizarea preturilor la gazele din productia intena nu inseamna si liberalizarea tarifuui final la consumatorii casnici. In continuare, pana in 2012, tarifele din facturile finale ale consumatorilor casnici vor putea fi tinute sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, fiind reglementat transportul si distributia.

Vezi documentul atasat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro