Sari direct la conținut

UPDATE Hidroelectrica va scoate la vanzare 162 de microhidrocentrale. Motivul: Nu sunt rentabile!

HotNews.ro

Hidroelectrica va organiza in perioada urmatoare licitatii internationale in vederea vanzarii celor 162 de microhidrocentrale pe care le detine, a declarat pentru HotNews Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Acesta crede ca din vanzarea microhidrocentralelor se pot obtine circa 200 de milioane de euro. Intr-o prima etapa vor fi scoase la vanzare 70 de microhidocentrale. In alta ordine de idei, Remus Borza respinge informatiile potrivit carora Complexul Energetic Oltenia ar urma sa preia o parte din sucursalele Hidroelectrica.

Informatiile au fost lansate in presa locala chiar de managerul complexului energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel, care sustine ca a existat deja o discutie pe aceasta tema între ministrul energiei, Constantin Nita, si administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza. Potrivit TV Sud, Laurentiu Ciurel a spus ca CEO ar putea absorbi o parte a Hidroelectrica începând cu luna februarie. CEO ar intentiona sa preia sucursalele Targu Jiu si Slatina. „Acest lucru nu se va intampla cat timp voi fi administrator judiciar al Hidroelectrica”, a afirmat Remus Borza.

Acesta spune ca poate fi de acord, in schimb, cu vanzarea microhidrocentralelor. In urmatoarele 2-3 luni, dupa ce va fi obtinut un acord in Adunarea Generala a Actionarilor, ar putea fi organizate licitatii internationale. In perioada urmatoare, va fi facuta o selectie de oferte in vederea evaluarii acestora, iar in AGA din 18 februarie va fi prezentata o strategie de valorificare. In prezent, aceste microhidrocentrale necesita cheltuieli de exploatare de circa 38 de milioane de euro, a mai spus Borza.

  • UPDATE Remus Borza a revenit cu declaratii spunand ca este necesara vanzarea acestor microhidrocentrale deoarece nu este rentabila intretinerea lor.  „Privatii sunt mult mai eficienti in cheltuielile de mentenanta”, a afirmat Borza. Pentru a deveni cat de cat rentabile si pentru a beneficia de schema de ajutor prin certificatele verzi ar fi necesare investitii in retehnologizare de circa 1,5 milioane euro /Mw, bani de care Hidroelectrica nu dispune.

Borza a precizat ca cele 162 de microhidrocentrale au putere instalata de doar 243 MW, in conditiile in care puterea totala instalata a Hidroelectrica este de 6.443 MW.

Borza a mai spus ca energia produsa in 2011 de catre aceste microhidrocentrale a fost de 160.503 Mwh, in timp ce productia totala a Hidroelectrica a fost de 14,6 milioane MWh. Tot in 2011, costul pe MW a fost de 383 lei, in timp ce venitul obtinut a fost de 206 lei/MW.

In 2012, microhidrocentralele au produs 134.000 MWh, in conditiile in care productia companiei a fost de 11,8 milioane MWh. De asemenea, pretul de cost a fost de 431 lei/MW, iar venitul de doar 172 lei/MW.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro