Sari direct la conținut

UPDATE Inca un proiect facut in mare viteza in parlament: proiectul UDMR care permite demnitarilor si alesilor locali sa fie si comercianti persoane fizice, adoptat de Camera Deputatilor/ Raportul in comisie s-a dat la ora 08.30

HotNews.ro

ACTUALIZAT Plenul Camera Deputatilor a dat marti vot final pentru proiectul de lege al UDMR prin care se elimina o incompatibilitate din legislatie, asa incat parlamentarii, ministrii, prefectii si alesii locali sa poata avea calitatea de „comerciant persoana fizica”. Sedinta Comisiei Juridice, condusa de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a dat raportul pe acest proiect, a avut dimineata devreme, la ora 08.30, inainte sa inceapa sedinta de plen in care a intrat imediat la dezbateri. Dupa pranz, proiectul va primi votul final.

Proiectul a fost respins de Senat la finalul lunii noiembrie dupa ce nu a intrunit numarul suficient de voturi „pentru” necesar pentru o lege organica.

Se abroga astfel urmatoarele alineate din mai multe articole din legea 161/2003, actualizata:

art. 82

(1)Calitatea de deputat si senator este incompatibila cu:

e) calitatea de comerciant persoana fizica;

art. 84

(1)Functia de membru al guvernului este incompatibila cu:

g) calitatea de comerciant persoana fizica;

art. 85

(1)Functia de prefect si subprefect

i) calitatea de comerciant persoană fizică;

art. 87

(1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu:

g) calitatea de comerciant persoană fizică;

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca „persoanelor carora conform Constitutiei si legilor in vigoare le este permisa „activitati in domeniul didactic al cercetarii stiintifice si creatiei literar-artistice” le este interzisa aceasta activitate daca ea este realizata in calitate de persoana fizica autorizata”.

„Avand in vedere ca in conformitate cu definitia destul de vaga a „persoanei fizice autorizate” care cuprinde atat activitati economice propriu-zise cat si activitati liberale, respectiv posibilitati de a avea acces la anumite drepturi se impune eliminarea terminologiei depasite.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro