Sari direct la conținut

UPDATE Legea gratierii merge in plenul Senatului, dar doar pentru a fi intoarsa la Comisia Juridica – Dragnea si Tariceanu vor sa se revina la forma initala a Guvernului

HotNews.ro
Comisia juridica din Senat, Foto: Agerpres
Comisia juridica din Senat, Foto: Agerpres

Proiectul legii gratierii a primit un raport favorabil, cu amendamente, in comisia juridica din Senat luni dimineata si ar urma sa intre la votul final luni dupa-amiaza. In forma adoptata au ramas exceptate de la gratiere faptele de coruptie, precum si abuzul in serviciu si conflictul de interese. Potrivit estimarilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in forma aceasta, ar beneficia de gratiere 1032 de persoane – 433 ar iesi din inchisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, la care se adauga noua minori si o persoana de peste 70 de ani.

ANP precizeaza de asemenea ca nicio femeie insarcinata si nicio persoana peste 60 de ani nu beneficiaza de prevederile proiectului.

UPDATE Ora 14.00 Dupa ce Liviu Dragnea a declarat ca forma cea mai buna a proiectului este cel initial al Guvernului, conducerea Senatului a decis sa puna proiectul pe ordinea de zi a plenului si in sedinta sa se voteze retrimiterea la comisie, unde practic sa se dea un raport pe forma initiala. Aceasta decizie a fost confirmata de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, care a declarat ca aceasta este decizia coalitiei, luata dupa ce in comisie s-a votat gratierea faptelor de coruptie, desi acest vot a fost intors.

Principala diferenta intre forma agreata la comisia juridica si forma initala a proiectului este ca aceasta din urma prevede gratierea pedepselor de pana la 5 ani in timp ce celalat prevede gratierea pedepselor de pana la 3 ani in intregime si scaderea cu trei ani din pedepsele de la 6 pana la 10 ani.

Citeste aici proiectul in forma initiala

Acest lucru inseamna ca toate dezbaterile care s-au desfasurat pe parcursul mai multor sedinte ale comisiei, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, CSM, Asociatia Magistratilor, Parchetul General, Uniunea Nationala a Barourilor, vor deveni nule.

„Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coalitiei PSD-ALDE, este ca vom cere in plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul sa fie adoptat in forma avansata de Guvern. E forma pe care o sustinem si dorim ca, din aceasta perspectiva, lucrurile sa fie extrem de clare, mai ales dupa turbulentele care au avut loc saptamana trecuta”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, citat de News.ro.

Intrebat de ce doreste coalitia adoptarea legii in forma trimisa de Guvern, din moment ce actul normativ a fost modificat in Comisia juridica inclusiv cu voturile PSD si ALDE, Tariceanu a spus doar ca nu sustine punctul de vedere al comisiei.

„Pentru ca nu sustinem acele formule care au fost la un moment dat aprobate, e adevarat, dupa aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de gratiere extinsa pentru faptele de coruptie. Vreau sa spun foarte clar, fara niciun fel de echivoc, nu sustinem acest punct de vedere. S-au facut si alte modificari pe care nu le consideram a fi oportune”, a mai spus Tariceanu, refuzand sa raspunda care ar fi aceste modificari.

Intrebat in continuare de ce nu adopta pur si simplu legea in forma trimisa de Guvern, fara a o mai retrimite la comisie, Tariceanu a sustinut ca trebuie analizate punctele de vedere exprimate de CSM.

„Exista puncte de vedere exprimate si de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea sa fie inaplicabila si vrem sa facem o discutie la care sa invitam si CSM si Ministerul Justitie, pentru a pune aceste lucruri in acord¬, a explicat presedintele Senatului.

Tariceanu a mai spus ca legea gratierii va primi un vot in plenul Senatului pana pe 23 mai, atunci cand se implineste termenul de adoptare tacita.

UPDATE Presedintele comisiei juridice Serban Nicolae a declarat ca inca nu s-a decis daca va sustine si in plen amendamentele sale prin care faptele de coruptie sunt gratiate, repetand faptul ca nu o va face daca nu exista sustinere. Intre timp insa, presedintele Liviu Dragnea a sustinut ca ar dori ca proiectul sa treaca de Senat in forma initiala a Guvernului, ceea ce ar insemna ca nu se mai voteaza legea in forma finalizata luni cu toate modificarile.

Senatorii juristi au votat de asemenea un amendament prin care persoanele de peste 70 sa fie gratiate indiferent de durata pedepsei la care au fost condamnate, deci si pentru pedepsele de peste 10 ani, pastrandu-se insa toate exceptiile de la lege. Acest amendament a fost propus de senatorul PSD Liviu Tit Brailoiu, care a sustinut ca este vorba de „ratiuni umanitare”.

Proiectul si raportul dat luni de comisia juridica intra in plen dupa ora 16.00. Senatul este prima camera sesizata, astfel ca acesta va intra in procedura legislatia la Camera Deputatilor.

Intr-o simulare mai veche facuta de ANP, in forma propusa de Guvern ar iesi din penitenciare 1190 de detinuti. Dintre acestia, 1.145 ar fi persoane condamnate la pedeapsa inchisorii si/sau sanctionati cu o masura educativa privativa de libertate, iar 45 ar intra sub incidenta prevederii potrivit careia femeilor insarcinate si unicilor intretinatori de familie care au in grija minori de pana in 14 ani le-ar fi gratiata jumatate din pedeapsa.

Citeste aici principalele modificari votate in sedintele precedente ale comisiei. Amintim ca saptamana trecuta s-a revenit asupra votului privind gratierea faptelor de coruptie iar aceste raman la categoria faptelor exceptate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro