Sari direct la conținut

UPDATE Legea privind achizitionarea rachetelor Patriot a primit raport de adoptare in Senat. Urmeaza votul final

HotNews.ro
Rachete Patriot pentru aparare anti-aeriana, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Rachete Patriot pentru aparare anti-aeriana, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia de aparare din Senat a dat luni un raport de adoptare proiectului de lege privind achizitionarea primiului sistem de rachete sol-aer Patriot, dupa ce saptamana trecuta nu a existat cvorum si sedinta s-a amanat.

Valoarea totala estimata a achizitiei este de 4,64 miliarde dolari.

Votul in plenul Senatului, care este prima camera sesizata, va avea loc luni dupa-amiaza, urmand ca in Camera Deputatilor sa fie dezbatut marti.

La sedinta comisiei au participat ministrul Apararii, Mihai Fifor, ministerul de Externe, Teodor Melescanu, si seful Statului Major General, Nicolae Ciuca.

Liviu Dragnea a declarat, joi seara, la Baile Herculane, ca senatorii din Comisia de Aparare s-au aflat „la o activitate la invitatia unui sef de institutie importanta”, cand ar fi trebuit sa se ia in discutie achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, dar ca nu vor fi probleme in adoptarea acestuia. Proiectul va fi discutat, luni, la Comisie, tot luni in plenul Senatului, iar marti va ajunge la Camera Deputatilor. Intrebat daca nu se incearca blocarea proiectului, Dragnea a raspuns: „Sa fim seriosi!”.

Proiectul de lege al guvernului intitult „Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol” aferenta programului de inzestrare esential „Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)” a fost modificat in cadrul comisiei.

Senatorii din comisia de aparare au votat modificarea art. 1, mai exact configuratia 4 sisteme pentru Fortele Aeriene si 3 sisteme destinate Fortelor Terestre. Senatorul independent Vergil Chitac, fost PNL, a motivat acest amendament prin faptul ca s-ar putea modifica pe viitor unele conditii si astfel aceasta configuratie prevazuta in lege sa puna probleme.

Amendamentul a trecut dupa ce si ministrul Apararii Mihai Fifor a fost de acord cu acesta, precizand insa ca in aceasta forma legea a primit aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

In lege a ramas astfel prevazut faptul ca vor exista 7 rachete, insa nu si distributia „4-3”.

De asemenea, s-au mai introdus doua amendamente privind gestionarea sumelor de catre MApN printr-un cont analitic si efectuarea platii TVA.

Citeste aici raportul comisiei de aparare, cu amendamente

Citeste aici proietul de lege in forma initiala

Falcoi (USR): La aceasta suma imensa, ce a obtinut Romania in afara de rachete?

Senatorul USR Nicu Falcoi, ofiter MApN intre 1989 si 2006, l-a intrebat pe ministrul Apararii in comisie: „La aceasta suma imensa, ce a obtinut Romania in afara de sistemul de rachete?” Fifor i-a replicat acestuia ca Romania a intrat intr-un club select prin aceasta achizitie si ca „nu orice tara care are bani poate achizitiona de la guvernul SUA rachete Patriot. Romania este in prima pozitie a armatelor NATO”.

Falcoi a reluat afirmand ca un guvern trebuie sa negocieze „la sange” un contract de peste 4 miliarde de dolari. Fifor i-a raspuns ca este vora de un guvern „g to go” – guvern catre guvern – cu o legislatie speciala si ca mentenanta pentru aceste sisteme se face va face in industria romaneasca de aparare.

Melescanu a declarat luni, inainte de inceperea sedintei, ca secretarul de stat american Rex Tillerson l-a intrebat miercuri ce s-a intamplat in comisia parlamentara care trebuia sa discute la inceputul saptamanii trecute achizitia sistemului Patriot.

Tillerson a innoptat miercurea trecuta la Bucuresti la intoarcerea dintr-un turneu asiatic, ocazie cu care s-a intalnit cu ambasadorul Hans Klemm si cu Melescanu.

„A intrebat cum a fost cu cvorumul si i-am spus ca sunt probleme de cvorum din cand in cand si ca nu se refera la subiectul in sine”, a declarat luni, la Parlament, Melescanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro