Sari direct la conținut

UPDATE Regulamentul Camerei Deputatilor, modificat pentru ca PSD sa il poata revoca pe Zgonea. Un vot va fi dat dupa alegerile locale

HotNews.ro
Valeriu Zgonea, Foto: Agerpres
Valeriu Zgonea, Foto: Agerpres

Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a adoptat marti doua modificari la regulamentul acestui for parlamentar astfel incat Valeriu Zgonea sa poata fi revocat din functia de presedinte, dupa ce PSD a intampinat un blocaj in actualul regulament cand a incercat initial sa propuna revocarea fostului membru PSD. Modificarile vor fi votate in plenul Camerei Deputatilor dupa alegerile locale, intrucat pana atunci deputatii si-au luat vacanta pentru campania electorala, urmand ca apoi sa se dea un vot pentru revocarea lui Valeriu Zgonea.

Pentru aceste modificari au fost 5 voturi si doar unul impotriva, al PNL.

Principala modificare se va opera asupra art. 26 din regulament astfel incat acesta sa prevada ca presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a propus in aceasta functie, a precizat deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei si membru in comisie, cel care a fost vehiculat ca ar urma sa preia functia detinuta acum de Zgonea.

De mentionat ca tot PSD este cel care a schimbat regulamentul exact in urma cu un an tocmai pentru a se asigura ca Zgonea va fi pastrat in functie in cazul modificarii majoritatii din parlament, prin articolul care prevede ca revocarea presedintelui se face la propunerea grupului parlamentar din care acesta face parte.

Aceasta modificare este practic o punere in acord cu o decizie a Curtii Constitutionale din 2005, care se refera la faptul ca „reglementarea revocarii presedintelui Camerei Deputatilor nu poate contraveni principiului configuratiei politice, care, potrivit art. 64 alin. (5) din Constitutie, sta la baza alcatuirii Biroului permanent”. Citeste aici decizia.

A doua modificare inclusa in regulament – care este lege ordinara – se refera la punerea in acord cu o interpretare data de Comisia comuna parlamentara privind statutul deputatilor si senatorilor, art. 32, punct de vedere votat tot marti si care practic prevede ca odata cu retragerea sprijinului politic, presedintele Camerei Deputatilor isi pierde functia, ceea ce inseamna ca Zgonea isi poate pierde functia pentru ca a fost dat afara din partid. Aceasta a devenit conditie pentru care un presedinte isi pierde automat functia.

Ce spune Zgonea: „Nu trebuie sa abuzam de o lege ca sa facem rau unui om”

„Nu trebuie sa abuzam de o lege ca sa facem rau unui om. Daca omul respectiv, ales in Parlament, a incalcat Regulamentul, exista prevederi in Regulament, dar intotdeauna (…) trebuie sa aratam ca noi suntem cei care respectam legea. Daca noi nu respectam legile care ne guverneaza pe noi in Parlament, atunci va fi greu sa cerem celor din afara sa respecte legile”, a declarat Zgonea, marti, la Parlament, citat de Agerpres.

El a adaugat ca schimbarile in componenta Biroului permanent si a fiecarei comisii parlamentare trebuie facute cu respectarea legii si a Regulamentului Camerei Deputatilor.

„Nu am cerut decat un singur lucru: legalitate, legalitate, legalitate. Daca noi aici in Parlament incalcam Regulamentul, adica legea noastra, ce putem sa cerem celorlalti cetateni ai tarii? Daca lucrurile sunt legale si schimbam o lege pentru un om, eu nu pot sa comentez. Nu am comentat niciodata niciun document pana nu il vad in Biroul permanent sau in Comitetul liderilor. In momentul in care il voi vedea va voi spune punctul de vedere”, a sustinut Zgonea.

In opinia sa, a minimaliza functia de presedinte al unei Camere parlamentare este ca si cum ai minimaliza functia de presedinte al statului sau functia de premier.

„Sunt stabilite prin Constitutie. Daca un partid politic are sustinere in randul cetatenilor de a schimba si a desfiinta cele doua functii, si este vointa cetatenilor, da, in rest, este o retorica politica pe care nu vreau sa o comentez”, a spus Zgonea.

Regulamentul Camerei Deputatilor a fost modificat marti in sedinta comisiei de specialitate, astfel incat presedintele forului legislativ poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a desemnat in functie.

Modificarile, asa cum apar in draftul comisiei de regulament:

La articolul 21 alineatul (4) se modifica dupa cum urmeaza:

„(4) Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului permanent inceteaza inainte de expirarea mandatului, ca urmare a revocarii in conditiile prezentului regulament sau, inceteaza de drept in urmatoarele situatii:

a) in caz de demisie, la data mentionata in cererea de demisie;

b) in caz de incetare a calitatii de deputat la data mentionata conform dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 96 din 2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, republicata;

c) in caz de pierdere a calitatii de membru al grupului parlamentar caruia ii apartine functia si care l-a propus pentru aceasta functie, la data precizata de deputat sau de liderul grupului respectiv, dupa caz;

d) in caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32 alin. (3) din Legea nr. 96 din 2006, la data informarii plenului Camerei Deputatilor despre incetarea de drept a calitatii de membru al Biroului permanent.”

2. Articolul 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 26 – Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asiguraraea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar care l-a propus si caruia ii apartine fucntia de presedinte al Camerei.

3. La articolul 28 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Revocarea din functie a oricaruia dintre ceilalti membri ai Biroului permanent al Camerei Deputatilor poate fi solicitata de grupul parlamentar care l-a propus si se aproba cu votul majoritatii deputatilor prezenti. Propunerea de revocarea se face in scris de catre liderul grupului parlamentar respectiv. Votul este secret si se exprima prin bile.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro