Sari direct la conținut

UPDATE Seful Gazprom: Ucraina a refuzat sa semneze memorandumul privind grupul de monitorizare a tranzitului gazelor rusesti spre Europa

HotNews.ro

Ucraina a reuzat sa semneze memorandumul privind grupul de monitorizare a tranzitului gazelor rusesti spre Europa, a anuntat seful Gazprom, Aleksei Miller, citat de Ria Novosti. Seful Naftogaz, Oleg Dubina, a declarase, anterior, ca Ucraina garanteaza tranzitul de gaz rusesc daca Gazprom isi reia livrarile, potrivit AFP.

Ucraina anuntase, de altfel, ca a semnat un acord cu UE prin care invita observatori europeni sa monitorizeze tranzitul gazului rusesc, insa informatia a fost contrazisa de Aleksei Miller, care promisese, anteripr, ca „furnizarea de gaze va fi reluata imedit ce observatorii independenti vor ajunge la fata locului pentru a verifica fluxul de gaze dintre cele doua tari”. Sefii Naftogaz si Gazprom discuta, joi, la Bruxelles, pe marginea crizei gazului.

Guvernul de la Kiev anuntase chiar ca „observatorii ar fi urmat sa ajunga vineri in Ucraina”, insa conducerea Gazprom sustine ca Urcaina a refuzat semnarea memorandumului de monitorizare.

„Problema reluarii livrarilor gazelor de tranzit pe teritoriul Ucrainei trebuie rezolvata astazi”, a declarat seful Gazprom. Sefii Naftogaz si Gazprom discuta, joi, la Bruxelles, pe marginea crizei gazului. In acest timp, presedintia ceha a UE a convocat, pentru luni, o intalnire de urgenta a ministrilor energiei din statele Uniunii.

  • O intalnire ce a stat sub semnul controversei

Intalnirea dintre Oleg Dubina si Alexei Miller vine dupa ce, initial, s-a anuntat ca partea rusa a decis sa nu participe la reuniunea trilaterala dintre sefii Naftogaz si Gazprom, cu participarea comisarului european al energiei, Andris Pielbalgs.

Purtatorul de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov, anuntase in cursul diminetii ca Gazprom nu si-a planificat sa poarte, la Bruxelles, negocieri cu delegatia Naftogaz. „Au fost programate numai trei intalniri bilaterale – cu seful Comisiei europene, cu comisarul pe probleme energetice si cu presedintele Parlamentului european”, a subliniat Kuprianov.

Anterior, Ria Novosti transmisese ca audierile legate de aprovizionarea tarilor membre UE cu gaze rusesti se deruleaza la Parlamentul European numai cu participarea presedintelui Naftogaz, Oleg Dubina, nu si a sefului Gazprom, Aleksei Miller, care a continuat intrevederea cu presedintele Comisiei europene, Jose Barroso. Intrand in sala Parlamentului, Dubina a evitat orice dialog cu presa, multumindu-se sa zambeasca misterios cand a fost intrebat daca Rusia si Ucraina au ajuns la vreo intelegere.

  • Ucraina, gata sa asigure transportul gazului rusesc spre Europa

Pe de alta parte, Dubina a afirmat ca partea ucraineana este gata sa asigure transportul pe teritorul ei a intregului volum de gaze destinat consumatorilor europeni. Seful Naftogaz a facut aceste declaratii la audierile privind conductul gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Potrivit oficialului ucrainean, la discutiile din cursul noptii, de la Moscova, cu conducerea Gazprom, el a cerut reluarea livrarilor in totalitatea lor. „Situatia creata si confuzia existenta au aparut ca urmare a problemelor economice, nu a dificultatilor politice. Ele trebuie rezolvate tinand cont de interesele economice ale partilor”, a spus Dubina, citat de RIA Novosti.

Tot Ria Novosti precizeaza ca presedintii Gazprom si Naftogaz, Aleksei Miller si Oleg Dubina, aflati acum la Bruxelles, vor continua negocierile privind reglementarea crizei gazelor naturale, la Moscova, a anuntat purtatorul de cuvant al societatii ucrainene, Valentin Zemlianski. Cei doi vor pleca de la Bruxelles impreuna la Moscova. „Cu acelasi avion am sosit la Bruxelles si intentionam sa plecam cu acelasi avion in Rusia”, a spus Miller.

La randul sau, eurodeputatul Adrian Severin, care coprezideaza aceasta reuniune in calitatea sa de presedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentara UE-Ucraina impreuna cu Ria Oomen-Ruijten europarlamentar olandez care conduce delegatia Parlamentului European la Comitetul de Cooperare Parlamentara UE-Rusia, a declarat ca „este imperioasa rezolvarea cat mai rapida a actualei crize, astfel incat furnizarea gazului sa revina la cote normale in Romania si in celelalte state europene afectate in prezent. In caz contrar, se va ajunge la grave tulburari ale vietii cotidiene a cetatenilor si ale functionarii unitatilor industriale, in conditiile in care lumea se afla deja sub presiunea crizei economico-financiare globale”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro