Sari direct la conținut

UPDATE Situatie dificila la Compania Nationala a Uraniului: 700 de angajati au oprit lucrul, sase dintre ei intrand in greva foamei

HotNews.ro

Sase membri ai Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul Companiei Nationale a Uraniului (CNU) au intrat, luni, in greva foamei, la sediul Ministerului Energiei, in timp ce alti peste 700 de angajati ai CNU au oprit lucrul, informeaza News.ro. Acestia spun ca nu si-au mai primit salariile de doua luni si jumatate. Situatia de la CNU este departe de a fi rezolvata. Compania ar trebui sa primeasca cea de-a doua transa, in valoare de 14,8 milioane de lei, dintr-un ajutor de stat de 62 de milioane de lei. Insa, banii nu pot fi eliberati pana nu este prezentat un plan de restructurare si pana nu este facut un raport asupra modului de utilizare a primei transe de 47,2 milioane de lei.

Pana acum, nu au fost indeplinite aceste conditii.

UPDATE Ministerul Energiei a decis sa elibereze jumatate din transa a doua, adica 7 milioane de lei. Banii vor fi folositi pentru plata salariilor si utilitatilor. Restul sumei va fi acordata dupa o analiza a modului in care au fost cheltuiti pana acum banii din prima transa.

Compania Nationala a Uraniului ar trebui sa prezinte planul de restructurare in termen de sase luni de la autorizarea ajutorului de salvare, data scadenta a imprumutului. Acest termen expira in aprilie 2017. Potrivit OUG 65/2016 privind acordarea ajutorului de stat, CNU este obligata sa ramburseze imprumutul si dobanzile aferente in termen de sase luni. Daca nu reuseste sa returneze banii, compania va fi obligata sa prezinte Ministerului Energiei un plan de restructurare, care va prelungi perioada de acordare a imprumutului. Daca nu sunt indeplinite conditiile privind planul de restructurare, statul roman va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare. Mai exact, compania are obligatia sa transmita Ministerului Energiei un plan de restructurare care sa demonstreze restabilirea viabilitatii companiei pe termen lung si sa faca dovada asigurarii de lichiditati prin incheierea de contracte de vanzare-cumparare la pretul pietei care sa asigure desfacerea produselor sale. Planul de restructurare trebuie prezentat Comisiei Europene, la finalul celor sase luni, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transforma in ajutor de stat de restructurare.

In acelasi timp, Ministerul Energiei trebuie sa verifice si modul de utilizare a sumelor acordate pana acum, adica a primei transe de 47,2 milioane de lei.

HotNews.ro a aratat inca de anul trecut ca este putin probabil ca CNU sa poata returna imprumutul in conditiile in care nu mai are contract cu Nuclearelectrica, unicul sau client, pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu. Nuclearelectrica a reziliat inca din decembrie 2015 contractul cu CNU, preferand sa importe pulbere de dioxid de uraniu de la Cameco, o companie din Canada. Din acel moment, CNU a inceput sa aiba probleme cu lichiditatile.

OUG 65/2016 privind ajutorul de stat a fost aprobata saptamana trecuta in Parlament, cu o modificare majora: a fost elimina obligatia constituirii unor garantii care sa acopere cel putin 120% din valoarea imprumutului acordat, precum si dobanzile aferente. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor, cea care a introdus amendamentul, sustine ca instuirea garantiei nu este necesara avand in vedere caracterul ajutorului acordat, respectiv ajutor de stat. „Chiar ajutorul de salvare trebuie sa reprezinte o garantie pentru creditul reversibil aprobat companiei, cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pentru creditele catre societati sanatoase. Impunerea unor garantii la garantie indisponibilizeaza active ale societatii si anuleaza tocmai procesul de salvare pentru care compania a solicitat ajutor de la stat”, este motivatia Comisiei pentru Industrii. Vezi aici raportul Comisiei pentru Industrii.

Un ajutor de stat de 167 milioane de lei a fost acordat in 2015, in aceleasi conditii, si Complexului Energetic Hunedoara. In acest moment CE Hunedoara se afla in insolventa, cu risc mare de intrare in faliment.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro