Sari direct la conținut

UPDATE Spania si Italia au plasat cu succes obligatiuni de stat pe piata, la randamente in crestere

HotNews.ro

Spania a obtinut trei miliarde de euro la licitatia de obligatiuni organizata joi, succesul licitatiei atenuand unele ingrijorari cu privire la cele mai indatorate state din zona euro, potrivit Reuters. Emisiunea cu scadenta la cinci ani a fost suprasubscrisa de 2,1 ori, insa randamentul a ajuns la 4,542%, mai mare decat dobanda de 3,576% oferita la emisiunea din 4 noiembrie 2010.

Autoritatile de la Madrid sperau sa atraga intre doua si trei miliarde de euro in urma acestei licitatii.

„Pe termen scurt ma astept sa vedem o anumita scadere a presiunii asupra tarilor cu datorii ridicate din zona euro. Trebuie insa subliniat un lucru, vedem o cerere mare la licitatii, insa tarile inca platesc substantial mai mult decat luna trecuta”, a declarat Luca Cazzulani, director in cadrul UniCredit.

UPDATE: Tot joi, Italia a vandut obligatiuni pe termen mediu si lung in valoare de sase miliarde de euro, dar cu randamente in crestere, arata Bloomberg.

Dobanda obligatiunilor cu scadenta la cinci ani a ajuns la 3,67%, de la 3,24% la emisiunea similara din noiembrie 2010, in vreme ce in cazul obligatiunilor cu scadenta la 15 ani randamentul a urcat la 5,06%, fata de 4,81% la ultima licitatie din 2010.

Ambele emisiuni de obligatiuni au fost suprasubscrise de 1,4 ori.

Licitatiile cu obligatiuni emise de Spania si Italia vin la o zi dupa ce Portugalia a vandut titluri de trezorerie in valoare de 1,25 miliarde de euro, la randamente in scadere pentru obligatiunile pe termen lung, acesta fiind considerat un test al capacitatii autoritatilor de la Lisabona de a se finanta de pe piata.

Portugalia este considerata de multi economisti ca urmatoarea tara din zona euro care ar putea cere asistenta financiara de la institutiile internationale. Temerile cu privire la capacitatea Portugaliei de a se finanta de pe pietele financiare s-au intensificat saptamana trecuta, dupa ce dobanzile obligatiunilor pe zece ani emise de Lisabona au urcat la nivelul record de 7,193%, considerata o rata „nesustenabila” de economisti. Dupa acest episod a crescut presiunea asupra guvernului condus de Jose Socrates pentru a cere ajutor extern, precum Grecia si Irlanda, pentru a evita contagiunea altor tari din zona euro, in special Spania si Italia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro