UPDATE Surse: Deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB la sfarsitul lunii noiembrie. Varujan Vosganian precizeaza ca deficitul a urcat la 2,9%
Deficitul bugetar a ajuns la 3% din produsul intern brut la sfarsitul lunii noiembrie, in conditiile in care incasarile bugetare au scazut luna trecuta cu 3,5 miliarde de lei, tendinta mentinandu-se si in luna decembrie, potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) citate de NewsIn.
UPDATE: Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a confirmat pentru Mediafax ca veniturile au scazut drastic in ultimele doua luni, mentionand ca deficitul a urcat la 2,9%. Astfel, in octombrie si noiembrie, veniturile au scazut cu 1,3 miliarde de euro fata de nivelul programat, ca efect al crizei.
„In ultimele doua luni situatia s-a deteriorat atat in ceea ce priveste cifra de afaceri a companiilor, cat si rata falimentelor. Firmele utilizeaza tot mai mult creditul fiscal, pentru ca exista si probleme de lichiditate. Am discutat cu premierul un program foarte sever pe luna decembrie pentru a ne incadra in 3% din PIB, sau sa reusim sa evitam depasirea acestui prag cu mai mult de 0,1 – 0,2% din PIB”, a spus Vosganian.
Oficialii MEF sustin ca reducerea drastica a incasarilor la buget obliga statul sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a face fata cheltuielilor.
„Activitatea economica decelereaza rapid ca urmare a propagarii crizei economice si in Romania. Blocajul financiar si faptul ca agentii economici se confrunta cu o lichiditate redusa afecteaza grav incasarile la buget. Astfel, in luna noiembrie s-a incasat mai putin fata de cat era estimat cu 3,5 miliarde de lei, iar situatia va fi si mai rea in luna decembrie”, au precizat reprezentanti din Ministerul Economiei si Finantelor.
Marti, Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat ca si-a propus sa emita in luna decembrie certificate de trezorerie la trei, sase si 12 luni, in valoare totala de 2,8 miliarde de lei, precum si obligatiuni pe trei si cinci ani, de 600 milioane de lei, pentru finantarea datoriei publice.
MEF isi propusese sa atraga 7 miliarde lei in trimestrul patru din acest an, dupa ce in primele noua luni reusise sa obtina 5,7 miliarde lei prin licitatiile realizate. In lunile octombrie si noiembrie, ministerul a atras de la banci 3,67 miliarde lei la dobanzi medii din ce in ce mai mari, situate in apropiere de dobanda la creditul lombard oferita de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 14,25%.
Deficitul bugetar programat pentru acest an echivala cu 2,3% din PIB, insa majoritatea analistilor sunt sceptici ca statul roman va incheia anul 2008 cu un deficit mai mic de 3% din PIB.
In 28 noiembrie, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), estima ca deficitul bugetar va depasi 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, dupa ce veniturile la bugetul statului au scazut semnificativ, iar cheltuielile sunt deja „foarte bine planificate”.
Un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB va fi foarte greu de atins in 2009
Reprezentantii MEF prevad o inrautatire a situatiei in 2009, cand tot mai multe firme vor avea probleme legate de plata taxelor catre stat, din lipsa de lichiditati.
„Ne asteaptam ca activitatea economica sa fie din ce in ce mai redusa in 2009 si estimam o inrautatire a situatiei actuale in prima parte a anului viitor. In aceste conditii, incasarile la buget vor scadea foarte mult fata de cat era estimat in proiectul de buget pe anul 2009”, au mai precizat sursele citate.
In proiectul de buget pe 2009 aprobat de guvern, cheltuielile reprezinta circa 40,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in vreme ce veniturile sunt echivalentul a 38,5% din PIB, niveluri considerate mult supraevaluate de unii analisti. Datele iau in calcul o valoare estimata a PIB de 578,5 miliarde lei pentru 2009, la o crestere economica de 6%.
Dupa primele noua luni ale acestui an, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 7,17 miliarde de lei (2 miliarde euro), suma care echivaleaza cu 1,42% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 505 miliarde de lei.