Sari direct la conținut

UPDATE Versiunile finale ale Programelor Operationale adoptate de Comisia Europeana: Competitivitate si Asistenta tehnica/ Valoare totala: 1,78 miliarde de euro 

HotNews.ro, EurActiv.ro

​Comisia Europeana a adoptat primele doua programe operationale 2014-2020 pentru Romania, cel pentru competitivitate si cel dedicat asistentei tehnice, potrivit unui comunicat de presa remis luni, 22 decembrie. Finantarea Uniunii Europene insumeaza 1,53 miliarde de euro, fonduri care la finalul anului 2020 ar trebui sa se regaseasca in economia reala a Romaniei. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca primele linii de finantare vor fi lansate in cel mai scurt timp.

UPDATE Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe site versiunile actualizate ale celor doua programe.

Comunicatul transmis de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania arata ca Programul Operational Asistenta Tehnica, in valoare de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a intari capacitatea administrativa a Romaniei de a coordona, desfasura si supraveghea Fondurile Europene Structurale si de Investitie.

Programul Operational va sprijini atat administratia implicata in managementul fondurilor europene, cat si pe beneficiarii acestora, prin intarirea capacitatii acestora de a pregati si de a implementa proiecte.

Programul Operational pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezinta o investitie de 1,58 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economiei. O prima prioritate a programului o reprezinta investitiile in cercetare si dezvoltare (952,6 milioane Euro), gandite sa raspunda nevoilor mediului de afaceri si sa intareasca legaturile dintre acesta si institutele de cercetare.

In egala masura, Programul Operational se concentreaza pe cresterea calitatii si a utilizarii serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi sustinute folosirea tehnologiilor informatice si de comunicare in educatie, cultura si sanatate. Programul va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband in intreaga tara, creand legaturi esentiale

intre mediul rural si mediul urban.

„Adoptarea rapida a acestor programe este un semnal puternic de sprijin pe care Comisia il transmite Romaniei. Programul de Asistenta Tehnica vine in sprijinul eforturilor administratiei de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate isi propune sa stimuleze inovatia care raspunde nevoilor reale ale economiei. Fac un apel catre Guvernul Romaniei pentru a incepe implementarea in perioada 2014-2020 cu proiecte concentrate pe calitate si pe obtinerea celor mai bune rezultate pentru economia tarii”, a declarat Corina Cretu, comisar european pentru politici regionale.

Ambele programe vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Pentru programul Asistenta Tehnica contributia europeana este de 212 milioane de euro, iar contributia romaneasca de 38 milioane euro. Programul Competitivitate are valoarea totala de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 miliarde este contributia europeana.

Documentele adoptate de Comisia Europeana sunt publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene:

Pentru acordarea de finantari din fondurile alocate Romaniei in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014 a 2020 au fost supuse consultarii publice cinci ghiduri aferente Axei Prioritare 1 – aCercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor a programuluia. Acestea sunt:

a Ghidul solicitantului – Clustere de inovare (Actiunea 1.1.1 a Mari infrastructuri de CD), aflat in consultare publica in perioada 30 octombrie – 20 noiembrie 2014;

a Ghidul solicitantului – Intreprinderi nou infiintate inovatoare (Actiunea 1.2.1 – Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI), aflat in consultare publica in perioada 30 octombrie – 15 noiembrie 2014;

a Ghidul solicitantului – Investitii pentru departamentele CD ale intreprinderilor (Actiunea 1.1.1 – Mari infrastructuri de CD), aflat in consultare publica in perioada 24 octombrie – 14 noiembrie 2014;

a Ghidul solicitantului – Proiecte CDI pentru spin-off-uri si start-upuri inovatoare (Actiunea 1.2.1 – Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI), aflat in consultare publica in perioada 24 octombrie – 14 noiembrie 2014;

a Ghidul solicitantului – Pentru atragerea de personal cu competente avansate din strainatate (Actiunea 1.1.4 – Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate), aflat in consultare publica in perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2014.

„Aprobarea acestor doua programe, intr-un timp scurt, confirma calitatea documentelor de programare ale Romaniei. Programul Operational Competitivitate a fost aprobat mai repede decat anticipau chiar reprezentantii Comisiei, care aveau programata adoptarea acestui program in 2015. Avem trei programe aprobate in acest an, ceea ce reprezinta o adevarata performanta. A fost o provocare, atat in fata Comisiei Europene, cat si in fata scepticilor – a celor care nu au crezut ca vom avea rezultate extrem de bune si pe acest segment”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovic, citat intr-un comunicat de presa al institutiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro