Sari direct la conținut

Ursache (ASF): Fondul de Compensare a Investitorilor și-a făcut datoria istorică. Cei care l-au creat cred că-și vor retrage banii

HotNews.ro
Mircea Ursache, vicepresedinte ASF, Foto: Hotnews
Mircea Ursache, vicepresedinte ASF, Foto: Hotnews

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să creeze un nou Fond de Compensare a Investitorilor din piața de capital, după modelul bancar și din asigurări, care să înlocuiasca actuala entitate. În cazul băncilor, se știe că depozitele sunt garantate prin lege de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar în limita plafonului de 100.000 de euro (în echivalent lei). Pentru investitorii de pe piața de capital, existenţa unui Fond similar le-ar permite acestora să se protejeze în faţa riscurilor la care sunt expuși.

Chiar dacă teoretic e posibil și la BVB să faci tranzacții în marjă sau vânzări în lipsă, în lipsa unei contrapărți centrale, intermediarii nu își asumă împrumutul de acțiuni sau girarea achizițiilor în marjă, pentru că și-ar asuma riscuri prea mari.

“Am aliniat, după modelul Băncii Naționale și al asigurărilor, un fond independent care să compenseze acționarii și deponenții din piața de capital, iar proiectul este în stare avansată. Actualul fond și-a făcut datoria istorică, în sensul că a plătit cei 102 investitori de la Harinvest, deși a fost scandalul de ziceai că sunt 15.000 ca la asigurări”, a spus Ursache.

El este de părere că cei care au creat Fondul actual trebuie să decidă cu privire la viitorul lui, dar cele două nu vor funcționa în paralel.

„Părerea mea este că cei care l-au creat își vor retrage banii și îi vor depune la Fondul nou”, a precizat oficialul ASF, pentru HotNews.ro.

Cel mai mare acționar al Fondului actual este Bursa de Valori București, cu o pondere de 62,44% din capital.

În ceea ce privește proiectul de creare a unei contrapărți centrale, el a spus că sunt negocieri cu Banca Națională și Ministerul de Finanțe.

„Contrapartea centrală va fi singura care va dezvolta derivatele în România. E avansat ca proiect. La piața românească va avea un capital cam de 12,5 milioane euro. Acum se identifică participanții pa piață pe scheletul bursă, Depozitarul Central, organismele internaționale, BERD. Sunt negocieri cu Banca Națională, Finanțele și așa mai departe”, a mai arătat Ursache.

Contrapartea centrală este o persoană juridică care se interpune între contrapărţi la contractele tranzacţionate pe una sau mai multe pieţe financiare, devenind astfel cumpărător pentru fiecare vânzător şi vânzător pentru fiecare cumpărător şi este responsabilă pentru funcţionarea unui sistem de compensare.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro