Sari direct la conținut

Ursii dau navala in statiunile de pe Valea Prahovei

Republicanul

Ursii de tomberon au inceput treptat sa intre in casele sinaienilor. Daca la inceput ei se multumeau sa scormoneasca prin tomberoanele de gunoi din statiune, acum au prins tot mai mult curaj. Asta si pentru ca Sinaia s-a extins cu constructiile foarte mult catre zonele de padure. Autoritatile incearca sa-i ademeneasca pe ursi catre zonele mai putin populate, aducandu-le hrana acolo.

La polul opus se afla insa operatorii de turism care cred ca de pe urma acestei invazii vor scoate bani frumosi.

Tot mai multi ursi coboara in statiunea Sinaia pentru a-si procura hrana, fie din tomberoane, fie de pe la unele restaurante, unde angajatii le ofera resturi alimentare. Directorul AJVPS Prahova, Valeriu Bolgiu spune ca fenomenul isi are originea in judetul vecin, Brasov unde este foarte bine reprezentat ursul de restaurant sau de hotel.

Chiar daca ursii produc de multe ori pagube, ei nu pot fi sacrificati pentru ca sunt animale protejate.

Ocolul Silvic din Sinaia a incercat sa-i hraneasca, undeva departe, in padure, ca sa-i obisnuiasca sa se adune in acele zone pentru a-si gasi mai usor hrana si sa abandoneze cartierele sinaiene. Cu toate acestea, ursii au continuat sa coboare in statiune.

Mai ales pentru faptul ca orasul Sinaia s-a extins foarte mult in padure, mai exact s-au facut constructii noi si astfel s-a intrat pe teritoriul animalelor salbatice. Iar pentru urs care este, cum se stie, un animal ocrotit, este foarte greu sa obtii un aviz pentru a-l putea impusca.

Pentru a putea vana un urs, amatorii platesc zeci de mii de euro. Dupa cum spune directorul AJVPS Prahova, se plateste dupa valoarea trofeului, asta insemnand blana. „Daca blana, dupa punctajul Consiliului National pentru Vanatoare, are peste 50 de puncte, atunci punctul este de 5000 de euro. Daca depaseste 350 de puncte, atunci pretul pleaca de la 7000 de euro.

Dar daca sunt depasite si aceste 350 de puncte, pretul poate ajunge si la 11.000 de euro, de exemplu, pentru 520 de puncte. La cerb, de la 1.200 de euro poate sa ajunga pana la 4.000 de euro. Dar daca mai valorificam si carnea, atunci mai incasam cateva sute de euro. Deci pretul depinde de trofeu”, a declarat Bolgiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro