USR Iaşi propune înfiinţarea unei comisii care să verifice modul în care Primăria a înstrăinat terenurile în oraş / Filip Havârneanu: Iaşiul nu este republica lui Chirica, unde primarul poate împărţi loturi şi parcele
USR Iaşi propune înfiinţarea unei comisii în consiliul local care să verifice modul în care au fost înstrăinate terenurile din patrimoniul public în mandatul edilului Mihai Chirica, solicitarea venind la o zi după ce primarul ieşean a fost audiat la DIICOT.
Filiala locală a USR afirmă într-un comunicat de presă, citat de News.ro, că jaful din patrimoniul public patronat de Chirica trebuie oprit şi că se impune verificarea modului în care au fost înstrăinate terenurile în municipiul Iaşi.
„Consilierii USR Iaşi au iniţiat un proiect de hotărâre la nivelul Consiliului Local pentru verificarea tuturor terenurilor din patrimoniul public care au fost înstrăinate în mandatul actualului primar Chirica. Comisia va trebui să analizeze contractele de asociere în participaţiune, concesionările, vânzările prin licitaţie, vânzările prin încredinţare directă sau pentru folosinţă agricolă pentru terenurile din proprietatea municipalităţii din ultimii patru ani”, se arată în comunicatul USR Iaşi.
Liderul filialei municipale Iaşi a USR, deputatul Filip Havârneanu a declarat că „Iaşiul nu este republica lui Chirica, unde primarul poate împărţi loturi şi parcele ca şi când ar avea oraşul la dispoziţie”.
„În spatele funcţiei de edil se ascunde un bişniţar imobiliar care caută un alibi în administraţia publică. Sper ca instituţiile care investighează cazul să fie prompte şi să pună în lumină această încrengătură care are ca specific acapararea patrimoniului public şi îmbogăţirea cumetrilor. În loc ca acele terenuri să devină utile comunităţii, domnul Chirica le face cadou, îşi face şi el parte şi merge înainte cu abuzul”, a declarat Filip Havârneanu, preşedintele filialei municipale USR Iaşi.
La rândul său, consilierul local USR, Răzvan Timofciuc afirmă că „la nivelul Primăriei s-a format o reţea infracţională pentru prăduirea patrimoniului public”.
„Patrimoniul public este al nostru, al tuturor, iar cel vegheat să îl apere şi să îl valorifice în folosul comunităţii, Mihai Chirica, este, de fapt, cel care îl înstrăinează pe nimic mafiei imobiliare din jurul său. Prin această comisie, vrem să vedem cum a fost înstrăinat fiecare centimentru de teren din patrimoniul public în ultimii cinci ani, de când Chirica este primar”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local USR şi iniţiatorul proiectului.
Primarul Iaşiului Mihai Chirica a fost audiat vineri la sediul DIICOT Iaşi, în dosarul care vizează construirea unui bloc în zona Sărărie, pe un teren pe care ar fi trebuit să fie ridicată o pensiune.
Tot vineri, au mai fost audiate de procurorii DIICOT Cristina Oţeleanu, director al Direcţiei Juridice şi Mihaela Pintilie, şefa Serviciului Juridic din primăria Iaşi.
Surse judiciare susţin că primarului de Iaşi i s-ar fi comunicat la audierile de vineri extinderea cercetărilor de la ”omisiunea sesizării” la ”abuz în serviciu” şi că sunt vizate şi alte două imobile ridicate în municipiul Iaşi în condiţii dubioase.