Sari direct la conținut

USR solicită premierului și ministrului Economiei includerea României în inițiativa europeană „Alianța Bateriilor”

HotNews.ro
USR solicită premierului și ministrului Economiei includerea României în inițiativa europeană „Alianța Bateriilor”

Deputatul USR Cristina Prună le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Economiei Niculae Bădălău pentru a le cere să susțină integrarea României în „Alianța Bateriilor”, o inițiativă europeană, lansată la finalul anului 2017, al cărei obiectiv este de a dezvolta producția de baterii la nivelul Uniunii Europene. Această inițiativă europeană este susținută inclusiv de comisarul Corina Crețu.

“Ar fi o soluție, pe de-o parte, pentru acces la fonduri europene destinate cercetării în domeniul producției de baterii și, pe de altă parte, pentru a valorifica o serie de materii prime în această nouă revoluție industrială. Pitești, Gorj și Râmnicu-Vâlcea ar putea beneficia de pe urma acestui proiect. A venit momentul ca România să facă un pas hotărât înspre acest obiectiv și să promoveze o industrie modernă, bazată pe electromobilitate și pe eficiență energetică, nu pe un model bazat pe acces la resurse la un preț stabilit de pixul unor politicieni”, a spus Cristina Prună, se arată într-un comunicat al USR.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene din octombrie 2018, la un an de la lansarea Alianței europene pentru baterii (EBA – European Battery Alliance), planul de acțiune al Comisiei este deja în vigoare, primele instalații-pilot de producție sunt în curs de construcție și se anunță proiecte suplimentare de stabilire a UE ca actor principal în domeniul strategic al producției de baterii și al inovării aferente.

Comisia arată că bateriile vor fi la fel de importante pentru industria autovehiculelor din secolul XXI, precum a fost motorul cu ardere pentru secolul XX. Dacă UE dorește să își mențină poziția de lider atât în sectorul autovehiculelor, cât și în domeniul sistemelor energetice curate, ea trebuie să aibă o capacitate independentă de a dezvolta și de a produce baterii. Vezi aici mai multe detalii.

Pe 8 octombrie 2018, a fost lansat un parteneriat inter-regional în sectorul bateriilor, eveniment la care a participat și comisarul european Corina Creţu, alături de vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič.

”Speranța mea este ca acest nou parteneriat să inspire și să determine și alte regiuni să utilizeze cât mai eficient sprijinul UE în direcția consolidării lanțului valoric european din sectorul bateriilor în anii ce vin, sprijin inclus în noua generație de programe din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027”, spunea atunci Corina Crețu.

Acest parteneriat inter-regional primește un sprijin personalizat din partea Comisiei Europene pentru a dezvolta și extinde proiecte comune în domeniul materialelor avansate pentru baterii, în cadrul unei acțiuni pilot care durează până la sfârșitul lui 2019.Vezi aici detalii.

  • Ce conține scrisoarea către Viorica Dăncilă

Potrivit scrisorii USR către premier, 25% din următorul buget multianual al UE va fi destinat proiectelor care contribuie la atingerea obiectivelor climatice, atât în sectorul producerii energiei cât și în sectorul transporturilor, iar România trebuie să profite de acest lucru.

USR susține că județe precum Argeș, Vâlcea și Gorj, care au o istorie industrială, ar putea să valorifice aceste oportunități.

În primul rând, Centrul de Cercetare în Ingineria Automobilului și Laboratorul pentru Sisteme alternative de propulsie – Vehicule Electrice și Hibride din cadrul Universității din Pitești precum și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea s-ar putea înscrie în „Alianța Bateriilor”, consideră USR.

În al doilea rând, în Gorj, producția de grafit a fost abandonată acum 25 de ani. Atunci, motivul a fost tehnologia învechită. Astăzi, grafitul este una dintre cele mai căutate materii prime în industria producătoare de baterii. Lignitul exploatat în Gorj suferă deja din cauza prețului din ce în ce mai mare al poluării, iar locurile de muncă a mii de oameni sunt în pericol. Există alternative pentru ei. Ministerul Economiei și ANRM ar trebui să stabilească un plan coerent pentru valorificare a eventualelor rezerve de grafit, în condiții de eficiență economică și respect al mediului înconjurător, se mai arată în scrisoarea USR.

În al treilea rând, gazul natural din viitoarea producție din Marea Neagră ar putea fi folosit în procesele de obținere a materialelor compozite folosite atât în industria auto, cât și a fabricării eolienelor și panourilor solare. A venit momentul să avem un plan național pentru a reporni industria petrochimică pentru a valorifica superior gazul natural românesc, se mai precizează în scrisoare.

Potrivit acesteia, stocarea energiei va juca un rol din ce în ce mai important în timpul tranziției energetice. Ea este necesară pentru a răspunde fluctuațiilor cererii și ofertei de energie electrică dar și pentru a face față evoluțiilor sezoniere ale producției, mai ales în sectorul regenerabilelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro