USR va sesiza Comisia Europeană privind „taxa pe soare”: OUG-ul adoptat de Guvern va introduce taxa imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți
USR va sesiza Comisia Europeană pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene, acuzând că noua Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile introduce taxa pe Soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți.
- „Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că OUG care bagă Taxa pe Soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe Soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe Soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți. Ca să fie clar: decizia politică stupidă de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului Nicu – Marcel.”, a scris pe Facebook Cristian Ghinea.
Ghinea spune că Directiva UE descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar statuează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați și deși Directiva lasă anumite excepții, OUG-ul adoptat de Guvern le transformă în regulă.
- „Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Taxarea se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat (Casa Verde de exemplu). IMM-rile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră aici.
- Apoi, printr-o simplă transformare a unui ”statul poate” în ”statul taxează”, guvernul securisto-socialist dă o lovitură producției independente de energie, pentru a proteja piața captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu.”, scrie Cristian Ghinea.
Acesta spune că USR va sesiza Comisia Europeană urgent pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene.
Ce probleme are OUG adoptat de Guvern în opinia USR
Uniunea Salvaţi România (USR) a solicitat duminică guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, acuzând faptul că Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.
Potrivit unui comunicat al USR, „taxa pe soare” vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă.
- „Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, se susţine în comunicatul USR.
Cum se apără Ministerul Energiei
În replică, Ministerul Energiei a precizat că Ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, adoptată recent de Guvern, transpune Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, precizează Ministerul Energiei.
Ministerul susține că modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România riscă să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).
În ceea ce priveşte introducerea unei taxări a prosumatorilor, reprezentanţii Ministerului Energiei precizează, printre altele, „ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nici o taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanţă”.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE aplică taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor, într-unul sau mai multe cazuri.
Astfel, unul dintre cazurile menţionate este „dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin”.
O altă situaţie privind aplicarea taxelor se referă la faptul că „de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent şi participativ, că dispoziţia prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporţionată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depăşeşte ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obţine o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum şi că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acţiuni rezonabile”.
Un alt caz menţionat este „dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.
- „Aşa după cum se vede şi din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi ea presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia.
- OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Energiei.
Ce spune Directiva UE: Aplicarea taxelor este opțională, nu obligatorie
În Directiva UE invocată de Ministerul Energiei se spune însă că statele membre UE „pot aplica taxe”, spre deosebire de OUG-ul Guvernului unde se spune că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife”.
Iată ce prevede Directiva UE:
„Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:
- (a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
- (b) începând cu 1 decembrie 2026, dacă proporția globală de instalații de autoconsum depășește 8 % din puterea totală instalată de energie electrică a unui stat membru și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize costuri-beneficii efectuate de autoritatea națională de reglementare a respectivului stat membru printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alineatul (2) litera (a) punctul (ii) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
- (c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.
Guvernul a aprobat marți ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.