Utile: Ceaiul verde intarzie imbatranirea prematura a tenului; Insomnia cronica tripleaza riscul de mortalitate; Test sangvin care detecteaza cancerul cu sase ani inainte de declansare
- Redactia Hotnews
Acidul folic reduce semnificativ depresia. Acidul folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, aflata in stransa legatura cu prevenirea defectelor din nastere, poate preveni sau chiar trata depresia, indiferent de stadiul acesteia. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford si cei de la Universitatea Bangor, din nordul Tarii Galilor. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii le-au dat celor aproximativ 1.000 de voluntari, care prezentau stari de anxietate, o doza zilnica de acid folic, scrie Gandul.
Insomnia cronica tripleaza riscul de mortalitate. Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care sufera de insomnie cronica prezinta un risc de trei ori mai mare de a deceda, indiferent de cauza. Concluzia a reiesit in urma unui studiu realizat in Wisconsin. Conform acestuia, 30 – 40% dintre adulti se confrunta cu simptome ale acestei afectiuni, pe parcursul unui an. Dintre acestia, 10 – 15% spun ca au insomnie cronica. Insomnia cronica este definita prin incapacitatea de a adormi si/sau a ramane in aceasta stare, situatie cu care o persoana se confrunta cel putin 3 nopti pe saptamana, timp de o luna sau mai mult. Aceasta tulburare de somn poate fi cauzata de o varietate de factori, incidenta ei fiind mai mare in cazul batranilor, si mai ales femeilor, informeaza Romania Libera.
Ceaiul verde intarzie imbatranirea prematura a tenului. Ceaiul verde este cea mai indicata bautura pe timp de canicula, deoarece ofera un plus de energie si alunga starea de moleseala provocata de temperaturile ridicate, potrivit specialistilor in nutritie. Specialistul adauga ca substantele denumite alcaloizii produc un efect de stimulare nervoasa, iar teina si cafeina, continuta de ceaiul verde, stimuleaza arderea grasimilor avand si efect de accelerare a tranzitului intestinal lent. In acelasi timp, aceasta bautura intarzie imbatranirea prematura a tenului, reduce formarea tartrului dentar si stopeaza aparitia cariei dentare, informeaza Gandul.
Meniurile gourmet, rara avis in restaurantele romanesti. Specialistii vorbesc atat despre o lipsa de cultura a romanilor, obisnuiti sa manance mai mult friptura cu cartofi prajiti, dar si despre o lipsa de pregatire a bucatarilor. Cartofi prajiti cu carne si o ciorba, acesta ar fi meniul pentru care majoritatea romanilor ar opta atunci cand ies la un restaurant, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (ANBCT). Motivul: romanii nu au inca o cultura gastronomica necesara savurarii unui meniu gourmet, aflat in trend in restaurantele din strainatate. Pe de alta parte, la fel de adevarat este si faptul ca putine restaurante din Romania au maestri bucatari care stiu sa prepare un astfel de meniu. Mai mult decat atat, nici un restaurant din tara noastra nu a ajuns la acel nivel de excelenta gastronomica necesar includerii localului in Ghidul Michelin, anunta EVZ.
Test sangvin care detecteaza cancerul cu sase ani inainte de declansare. Un nou test sangvin, creat de cercetatorii britanici de la Universitatea Nottingham, detecteaza cancerul cu sase ani inainte de formarea tumorilor. Testul Oncimmume este capabil sa identifice acele semnale care indica prezenta in sange a cancerului in faza germinala. Aceste semnale, generate de sistemul imunitar, pot fi identificate cu pana la sase ani inainte de declansarea cancerului, iar acest lucru este posibil prin recoltarea a doar catorva mililitri din sangele pacientului, scrie Libertatea.