Utile: Cum sa nu ajungi dator vandut la banca; Dependentul de cola: omul care rade 2,5 litri de suc pe zi; Iata topul bolilor care ne ucid; Evita grapefruitul cand iei anticonceptionale
Iata topul bolilor care ne ucid! Afectiunile cardiovasculare, tumorile si bolile digestive sunt principalele cauze care provoaca decesul in Romania, se arata intr-un bilant al Ministerului Sanatatii (MS). Din totalul celor peste 253.000 de decese inregistrate la Centrul de statistica al MS, pe anul 2008, 153.137 de romani, adica peste jumatate, au murit din cauza bolilor de inima. Dintre acestia, cei mai multi au avut probleme cerebro-vasculare, cardiopatii ischemice si hipertensiune arteriala. Cancerul e cel de-al doilea factor care provoaca decesul, spun specialistii. Acum doi ani, aproape 50.000 de romani au murit din cauza tumorilor. Pe locul al treilea se afla bolile aparatului digestiv – 15.454 de decese. Peste 11.000 dintre acestea au fost cauzate de ciroze si de hepatite cronice, spun specialistii. Integral in Libertatea.
Evita grapefruitul cand iei anticonceptionale. Substantele din compozitia lui anuleaza efectul pastilelor. “Iau anticonceptionale, deci nu pot ramane insarcinata!”. Asa isi spun majoritatea femeilor si, in general, au dreptate. Atentie insa: luate in paralel cu anumite medicamente sau alimente, anticonceptionalele isi pierd efectul, avertizeaza dr. ginecolog Erghin Hagi Calil, de la Centrul Medical Romar. Antibioticele (amoxicilina, ampicilina, doxiciclina, eritromicina, tetraciclina, etc.) pot scadea efectul contraceptivelor. Acestea fie distrug hormonii din pilula, fie impiedica absorbtia hormonilor; Fierul si Magneziul impiedica absorbtia hormonilor, pentru ca pot provoca diaree, iar organismul nu are timp sa absoarba continutul anticonceptionalelor, scrie Libertatea.
Dependentul de cola: omul care rade 2,5 litri de suc pe zi. Cola provoaca alergii si angoasa. In bauturile cu cola se regasesc cofeina si zaharul. Prima da dependenta. Este numita de medici drog psihoactiv, care produce stari de angoasa, iritatie, somnolenta, batai rapide ale inimii. Alti aditivi folositi in astfel de racoritoare maresc riscul alergiilor. In Romania, nu exista niciun studiu despre consumul excesiv de cola sau de suplimente nutritive. In anul 2009, directorul medical al Institutului de Endocrinologie „Parhon”, Daniel Grigorie, a trebuit sa gaseasca explicatia unei distrofii musculare: „Rezultatele hormonale erau complet anormale. Cititi mai mult pe EvZ.ro.
Bronhoscop salvator pentru copii. Un aparat de ultima generatie pentru intubarea copiilor e disponibil in premiera la noi. Copiii mici care au nevoie de operatii sau cei care au suferit arsuri la nivelul cailor respiratorii vor putea beneficia de un aparat perfor mant necesar pentru intubare. Este vorba despre bronhoscop, un dispozitiv care se a dapteaza cerintelor micutilor si exclude riscul ca intubarea sa nu poata fi facuta. Integral pe EvZ.ro.
Cum sa nu ajungi dator vandut la banca. Ca sa eviti intalnirea cu recuperatorii de credite, tot la banca trebuie sa mergi. Doar asa poti gasi solutii pentru rate mai mici la creditele pe care nu le mai poti rambursa la timp. Efortul lunar de plata poate fi redus prin reesalonarea creditului, mutarea datei scadente, recalcularea ratelor sau prin refinantare. Cand situatia financiara devine dificila, iar datoriile bancare nu mai pot fi platite la timp, exista mai multe variante pentru a iesi din impas, considera specialistii. Oricare ar fi optiunea, clientul trebuie sa se pregateasca pentru o noua negociere cu banca. Integral in Adevarul.
Translator pentru „limbajul“ bebelusilor. Cercetatorii japonezi lucreaza la sistem de supraveghere pentru copii care-i va ajuta pe parinti sa afle de ce le plang bebelusii, scrie „Daily Mail“. Aparatul va putea descifra „limbajul” bebelusilor, va putea face distinctia intre vaicareala copilului obosit si tipatul prin care incearca sa spuna ca-i este foame. Parintii vor afla astfel cand e cazul sa-si hraneasca bebelusii, sa le schimbe scutecele sau pur si simplu cand trebuie sa-i ia in brate si sa-i legene, scrie Adevarul.