Utile: Halucinogenele, medicamente minune pentru psihic; Noua simptome care indica stres cronic; Insomnia micsoreaza densitatea materiei cenusii; Romanii inghit vitamina C cu pumnul. Medicii explica de ce nu este bine
Halucinogenele, medicamente minune pentru psihic? Cercetatorii sunt intrigati de similaritatile dintre experientele psihedelice si revelatiile inregistrate in decursul istoriei de ganditorii antici si oamenii sfinti care astfel au descoperit adevarul despre viata. Asemanarile au fost sesizate in studiile imagistice neuronale efectuate de cercetatori elvetieni si in experimente conduse de Roland Griffiths, profesor de biologie comportamentala la Johns Hopkins. „Experientele participantilor sunt asemanatoare cu starile calugarilor care au avut revelatii religioase, de aceea pacientii isi schimba viziunea asupra vietii dupa ce participa la experiment. Ei inteleg si accepta caracteristica principala a vietii: schimbarea permanenta”. Integral in Romania Libera.
Noua simptome care indica stres cronic. Cel mai probabil ai observat ca, atunci cand esti stresat, nu te simti in apele tale. Expertii in santatate spun ca stresul vine la pachet cu unele simptome surprinzatoare, de la uitare la greata sau mancarimi. Fii atent la semnalele corpului tau. Daca iti trimite mesaje SOS, nu e cazul sa le ignori potrivit Yahoo Health. Durerile de ceafa pe care le-ai pus pe seama orelor petrecute in fata calculatorului ar putea fi de fapt un simptom al stresului. „Stresul afecteaza cu siguranta sistemul nostru muscular si osos, si duce la muschi incordati sau crampe musculare”, a spus Elizabeth Lombardo, psiholog si terapeut in Wexford, Pennsylvania. Daca experimentezi dureri de muschi care crezi ca ar avea legatura cu stresul, incearca acest exercitiu: respira adanc de 5-10 ori si concentreaza-te pe relaxarea zonelor incordate din corp. Cand simti ca te doare ceafa, roteste-ti usor gatul sau roaga pe cineva sa iti faca un masaj scurt la umeri. Integral in Romania Libera.
Insomnia micsoreaza densitatea materiei cenusii. Un grup de cercetatori de la Institutul de Neurologie din Olanda a constatat ca insomniile actioneaza direct asupra creierului, micsorand densitatea materiei cenusii. Studiul a fost publicat in revista „Biological Psychiatry”. Oamenii de stiinta spun ca cele mai afectate sunt persoanele care sufera de insomnie cronica, iar principalul efect secundar este incapacitatea de a lua decizii. In cadrul studiului au fost comparate volumul si densitatea creierului in cazul a 13 persoane sanatoase si 24 de voluntari care erau afectati de insomnie cronica. Scanarile au aratat pierderi importante ale densitatii creierului in cazul celor din urma, indiferent de perioada de timp de cand sufereau de aceasta afectiune. Potrivit specialistilor, un adult trebuie sa doarma in general 6-8 ore pe noapte, iar in cazul copiilor, numarul orelor trebuie sa fie mai mare. Integral in Gandul.
Romanii inghit vitamina C cu pumnul. Medicii explica de ce nu este bine. Vitaminele luate din suplimentele alimentare reprezinta o mare greseala, spun nutritionistii. Doar o dieta echilibrata ofera organismului cantitatea optima de energie. Romanii sunt mari consumatori de vitamina C. Numai anul trecut, conationalii au inghitit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamina, potrivit datelor furnizate de Cegedim pentru Gandul. Pentru aceste medicamente, romanii au platit peste 23 de milioane de lei. Locul doi in topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cu minerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-au cheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se afla vitaminele A si D luate separat sau impreuna, potrivit aceleiasi surse. Romanii au cumparat 3 milioane de cutii de astfel de medicamente, pentru care au platit peste 27 de milioane de lei. Integral in Gandul.
Afectiunile care pot duce la orbire. Accidentele vasculare oculare, problemele cu retina, cataracta si glaucomul sunt boli care pot transforma un om normal intr-un nevazator. Ochiul poate fi afectat de boli specifice, precum cataracta sau glaucomul, dar si de inflamatii, infectii, tumori sau traumatisme ce pot avea efecte ireversibile. „Cataracta si glaucomul sunt boli oculare care apar la batranete si in timp pot duce la pierderea vederii”, explica Mircea Filip, medic oftalmolog la clinica Ama Optimex din Bucuresti. Pe langa bolile inevitabile mai exista si unele care apar brusc si au nevoie de tratament imediat pentru a nu se ajunge la pierderea vederii. Integral pe EvZ.ro.
Recompensele, la fel de bune ca medicamentele. Creierul copiilor care sufera de tulburari de atentie (ADHD) raspunde similar la recompensele comportamentale ca si la tratamentele medicamentoase, conform unui studiu realizat la Universitatea Nottingham. „Medicamentele si terapia comportamentala par a fi doua metode complet diferite pentru tratarea bolii ADHD, dar studiul arata ca efectul ambelor tratamente normalizeaza componente similare ale creierului si imbunatatesc performantele copiilor”, explica Chris Hollis, profesorul care a condus cercetarile. Aceasta descoperire poate insemna doze mai mici de medicamente, insa specialistii ii atentioneaza pe parintii copiilor cu dizabilitati sa nu exagereze cu recompensele. Integral pe EvZ.ro.