Sari direct la conținut

Utile: Inca un mit distrus! Ciocolata neagra nu este atat de benefica cum se spune; Contra naturii. Femei care raman virgine, chiar daca au relatii sexuale; Mai multi barbati decat femei au virusul care produce cancer oral

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Studiu inedit. De ce avorturile sunt mai sigure decat nasterile. Un avort este de 14 ori mai „sigur” decat o nastere, arata un studiu surprinzator publicat in Obstetrics&Gynecology. Riscul unei femei de a muri in timpul unei nasteri este mult mai mare decat in cazul unui avort. Cercetarea efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia din New York arata ca, intre anii 1998 si 2005, la nivel mondial, la fiecare 11.000 de copii nascuti a murit o femeie, in timp ce o femeie din 167.000 a murit in timpul unui avort. In acest caz, este vorba despre avorturi legale, care respecta procedurile medicale si nu pun in pericol sanatatea femeilor. Pe de alta parte, atunci cand vine vorba de avorturi clandestine, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, statisticile arata ca 8,5 milioane de femei au nevoie anual de spitalizare de urgenta, iar 47.000 dintre acestea nu mai pot fi salvate, scrie EVZ.

Unul din patru romani are probleme cu somnul. Aproape jumatate din romani se trezesc dimineata cu dureri de spate, de gat sau cu dureri lombare, iar 35% din ei nu se simt odihniti, arata un studiu online efectuat recent. De asemenea, studiul a relevat faptul ca mai mult de un sfert din romani au probleme cu somnul. In proportie de 37%, romanii sustin ca au dificultati in a adormi, iar 23% din ei se trezesc cel putin o data in timpul noptii. Motivele trezitului din somn variaza de la nevoile fiziologice (jumatate din respondenti), schimbarile de temperatura din timpul noptii (22% prea cald, 16% prea frig), dar si aparitia viselor sau cosmarurilor (aproape 30% din respondenti). Un cuplu din trei doarme impreuna cu copiii lor cel putin de cateva ori pe saptamana, ceea ce se dovedeste a fi o sursa de perturbare a somnului in doua din trei cazuri. Durata ideala a somnului este considerata de catre respondenti a fi cuprinsa intre 7 si 8 ore, desi mai mult de jumatate dintre acestia dorm mai putin de 7 ore pe noapte, anunta Adevarul.

Inca un mit distrus! Ciocolata neagra nu este atat de benefica cum se spune. Beneficiile ciocolatei negre, care erau mult laudate, se pare ca nu sunt nici pe departe atat de multe. Specialistii spun ca pofticiosii se folosesc de acest mit pentru a-si gasi o scuza ca consuma cantitati mari din acest produs. Chiar daca ciocolata neagra este mai buna pentru organism decat cea cu lapte sau cea alba, datorita continutului ridicat de antioxidanti, ea contine in acelasi timp un numar mai mare de calorii si mai multe grasimi saturate. De exemplu, 40 de grame de ciocolata, cu un continut de 85 la suta de cacao, are 227 de calorii si 12 grame de grasimi saturate, ceea ce reprezinta 60% din necesarul zilnic pentru o persoana. Tocmai din acest motiv, specialistii recomanda sa nu se consume mai mult de 1-2 patratele de ciocolata pe zi, informeaza Libertatea.

Contra naturii. Femei care raman virgine, chiar daca au relatii sexuale. Desi himenul este, de cele mai multe ori, rupt la primul contact sexual, exista cazuri rare cand femeile au himen flexibil care ramane intact dupa nenumarate penetrari. Himenul este o pelicula subtire de piele care acopera deschiderea vaginului. Forma, marimea si grosimea lui difera de la caz la caz. De cele mai multe ori, la primul contact sexual, himenul este perforat si apar dureri si sangerare, iar actele sexuale repetate vor eroda in continuare membrana. „Exista si cazuri atipice cand femeile nu se nasc deloc cu himen (2 din 1.000 de femei) sau se nasc cu himen flexibil, care, in loc sa se rupa la contactul sexual, este impins catre peretele inferior al vaginului, se dilata si permite penisului sa alunece peste el. Am intalnit cateva cazuri de acest gen de-a lungul timpului”, subliniaza medicul ginecolog Eugen Tanase, seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Universitar CF2 din Capitala, scrie EVZ.

Mai multi barbati decat femei au virusul care produce cancer oral. Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) este de aproape trei ori mai raspandita in randul barbatilor decat al femeilor. Ea favorizeaza cancerul oral. Cazurile de cancer orofaringian au inregistrat o crestere foarte mare in ultimele trei decenii la nivel mondial. Pana la 50% din totalul lor apar in urma infectarii cu virusul papiloma uman (care produce si cancerul de col uterin si negii genitali), iar restul sunt consecinta fumatului si consumului de alcool. Un studiu publicat de curand in Revista Asociatiei Medicale Americane sustine ca aproximativ 10% din barbati sunt infectati cu HPV, in vreme ce procentul in randul femeilor este de numai 3,6%. Aceasta diferenta explica frecventa mult mai mare pe care o inregistreaza cancerul cavitatii bucale, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro