Utile: Mitul sanilor naturali; Dispecerat pentru paturile libere din spitale; Laptele reduce riscul bolilor de inima, iar berea rece, bauta pe canicula, nu racoreste, ci deshidrateaza
Dispecerat pentru paturile libere din spitale. Ministerul Sanatatii a deschis ieri un birou
prin care se centralizeaza locurile din unitatile medicale unde bolnavii ar putea fi internati. De astazi, pacientii din Bucuresti care vor suna la Salvare nu vor mai fi pusi in situatia de a se plimba dintr-un spital in altul, in cautarea unui pat liber. Ministerul Sanatatii a deschis ieri Dispeceratul pentru centralizarea paturilor libere din spitale. Prin acest sistem, ambulantele vor fi dirijate direct catre spitalele care dispun de locuri libere pentru internarea pacientilor pe care ii transporta. „Datorita acestui sistem, va scadea timpul de asteptare la internare pentru bolnavi”, considera medicul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, noteaza EvZ.
Laptele reduce riscul bolilor de inima. Bogat in vitaminele D si K, laptele este un excelent intaritor al sistemului osos. Persoanele care beau lapte in mod regulat au un risc scazut de a suferi de boli de inima, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea Reading din Marea Britanie. Specialistii au evaluat rezultatele altor 324 de studii privind beneficiile consumului de lapte asupra organismului uman. Cercetatorii spun ca laptele protejeaza corpul impotriva mai multor afectiuni, exceptand cancerul de prostata, noteaza Gandul.
Piersica, fructul verii, amelioreaza problemele gingivale. Vitaminele si mineralele continute de piersica fac ca acest fruct sa poata fi consumat in stare proaspata, compot, suc sau drept masca, in cosmetica. Piersica, una dintre fructele-vedeta ale verii, este recunoscuta pentru proprietatile sale antiimbatranire. „In plus, piersicile contin caroten, antioxidanti si vitamina C, asigura o buna calitate a spermei si amelioreaza problemele gingivale. De asemenea, piersicile, nectarinele si caisele contin vitamina E, singura sursa naturala (fara alte grasimi) din aceasta vitamina”, explica dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Cand vine vorba de consum, medicii ne sfatuiesc sa optam pentru piersicile proaspete (crude), si nu pentru sucul lor, noteaza Gandul.
Mitul sanilor naturali. Sanii siliconati sunt priviti cu invidie de catre femei si apreciati de barbati doar in particular. In fata cunoscutilor, ambele categorii declara ca prefera totul natural. Unele vedete spun ca au renuntat la sanii „tunati“ pentru ca nu mai sunt la moda. Cu toate acestea, cererile pentru implanturi mamare sunt din ce in ce mai multe. Stirile din ziarele de scandal in care vedetele recunosc ca au renuntat la silicoane ne-ar putea face sa credem ca revine moda sanilor naturali. Numarul pacientelor care apeleaza la serviciile clinicilor de chirurgie estetica este insa din ce in ce mai mare. In alte state europene, femeile au inceput sa renunte la silicoane si incearca sa-si remodeleze sanii prin procedee care nu presupun chirurgie, noteaza Adevarul.
Berea rece, bauta pe canicula, nu racoreste, ci deshidrateaza. Berea si sucurile cu zahar intra in categoria bauturilor care te secatuiesc de apa si de saruri minerale. Cele mai indicate lichide pe timp de vara raman apa plata, minerala si ceaiul. O bere rece consumata vara, in zilele caniculare, ofera o falsa impresie de hidratare, atentioneaza medicii. „Persoanele care aleg sa bea bere rece, crezand ca bautura le va racori, nu vor face altceva decat sa se deshidrateze. Din cauza continutului de alcool, berea nu poate sa ne hidrateze”, atentioneaza dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul Nicolae Paulescu din Bucuresti, scrie Gandul.
Vaccinul impotriva gripei porcine nu va ajunge pentru toti romanii. Cantitatile necesare de vaccin impotriva gripei porcine nu vor fi suficiente in Romania, intr-o prima etapa, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o serie de prioritati la vaccinare – personalul sanitar, femeile gravide, copiii cu probleme si abia in cele din urma adultii sanatosi. Medicii admit ca multi romani ar putea contracta boala in lunile urmatoare, imunizandu-se astfel natural, fara vaccin, noteaza Romania Libera.