Utile: Riscul de a face Alzheimer ar putea fi identificat cu cativa ani in avans; Panica de sub microscop: Virusurile, teama si afacerea deceniului; Ce boli grave ii ameninta pe sedentari; Trateaza durerile de cap cu ulei de menta
Riscul de a face Alzheimer ar putea fi identificat cu cativa ani in avans. Viitoarele cazuri de Alzheimer vor putea fi identificate cu cativa ani in avans, cu o acuratete de aproape 100%, gratie unui marker biologic prezent in lichidul cefalorahidian, informeaza AFP. Geert De Meyer, de la Universitatea Gent din Belgia, si colegii sai de la Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) au analizat datele provenind de la 416 persoane de varsta a treia: 114 pacienti cu functii cognitive normale, 200 de pacienti cu tulburari cognitive usoare si 102 pacienti suferind de maladia Alzheimer. Oamenii de stiinta au identificat astfel un marker biologic care este prezent in proportie de 90 la suta la pacientii suferind de Alzheimer, in proportie de 72 la suta la persoanele suferind de tulburari cognitive usoare si de 36 la suta la persoanele cu functii cognitive normale. Aceste rezultate au fost testate ulterior in cadrul unor grupuri de analiza mai mici, anunta Gandul.
Panica de sub microscop: Virusurile, teama si afacerea deceniului. In vara anului 2009, virusul A H1N1, „botezat” in presa virusul gripei porcine, a inceput una dintre cele mai mediatizate subiecte medicale din ultimii cinci ani. Panica a cuprins populatia odata cu declansarea starii de pandemie, iar milioane de persoane au cazut victime ipohondriei. Subiectul a fost senzational, intrucat a fost prima epidemie globala urmarita in timp real, guvernele statelor actualizand saptamanal bilantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). S-a vorbit despre manipulare, „acte de bioterorism”, infirmate de OMS, si despre interesele celor care produc vaccinuri si care au transformat acest fenomen intr-o afacere. La fel s-a vorbit si despre alti doi virusi, unul dintre ei virtual, care ne-au atras atentia in ultimii 10 ani si care au creat isterie, scrie EVZ.
Ce boli grave ii ameninta pe sedentari. Din cauza lipsei de miscare apar problemele cu inima, tensiunea, colonul si, in plus, scade rezistenta la stres. O persoana care nu se mai simte in stare sa parcurga un kilometru pe jos ori prefera sa „moara de foame” pentru a slabi, in loc sa faca miscare, sufera de una dintre cele mai raspandite boli ale secolului 21: sedentarismul. „Sunt multe persoane care vin la cabinet, cer un regim de slabire si cand le spui ca trebuie sa faca si putina miscare iti raspund ca prefera sa se infometeze. In aceste cazuri, rezultatele nu au cum sa fie pe termen lung”, spune medicul Corina Zugravu, nutritionist la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, care considera sedentarismul o boala, informeaza Romania Libera.
Trateaza durerile de cap cu ulei de menta. Nu exista om care sa nu fi avut, cel putin o data in viata, dureri de cap cauzate de oboseala, de stres sau de febra. In aproape toate cazurile, rezolvarea consta intr-o pastila impotriva durerii. Revista Libertatea pentru femei te invata cum sa folosesti remediile naturale in locul medicamentelor. De multe ori, durerea de cap e un semn al deshidratarii. Daca nu ai baut suficienta apa, sangele se ingroasa si circula mai greu. Ceea ce inseamna ca vei avea dureri de cap asemenea celor cauzate de mahmureala. In situatia aceasta, solutia este sa te hidratezi suficient cu apa sau cu ceai de plante neindulcit. Te mai ajuta si sa bei o cana cu apa calda, cu inghitituri mici, anunta Libertatea.
Passiflora, planta care combate insomnia. Specialistii sunt de parere ca exista o legatura intre instalarea depresiei si aparitia insomniei, astfel ca 90% dintre persoanele care sufera de stari de anxietate acuza si simptome specifice tulburarii somnului. Statisticile arata ca, in ultimii ani, insomnia a cunoscut o raspandire ingrijoratoare in randul populatiei de toate varstele. Potrivit specialistilor, in prezent dormim cu 20 la suta mai putin decat o faceam in urma cu cateva zeci de ani si o persoana din trei sufera de insomnie la un moment dat in viata. Femeile sunt de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta insomnie, in comparatie cu barbatii, sustin medicii. Mai mult, aceasta afectiune nu-i ocoleste nici pe copii, astfel, in America, aproximativ 2 milioane de copii sufera de dereglari ale somnului, inclusiv insomnie, scrie Gandul.
Risc: o bacterie rezistenta la antibiotice se raspandeste in intreaga lume. O bacterie rezistenta la aproape toate antibioticele a fost descoperita in spitalele britanice, fiind adusa de persoane care au calatorit in Asia de Sud pentru ingrijiri medicale, releva un studiu care sugereaza ca exista un risc de raspandire la nivel mondial. Bacteria, care produce enzima de tip „New Delhi metalo-beta-lactamaza” (NDM-1), a fost identificata prima data in 2009, de profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat in India. Potrivit unui studiu publicat in revista britanica The Lancet Infectious Diseases, cercetatorii au izolat 37 de pacienti in Marea Britanie, dintre care multi calatorisera in India si Pakistan pentru operatii estetice. „NDM-1 are potentialul de a se transmite la nivel mondial; este necesara o supraveghere coordonata”, avertizeaza autorii studiului, explicand ca numerosi pacienti europeni si americani apeleaza la servicii de chirurgie estetica in India, informeaza EVZ.