Sari direct la conținut

Vaccinul anti-Covid CureVac are o eficiență de doar 47% – analiză intermediară

HotNews.ro
Vaccinul CureVac, Foto: Alex Chitaro / ddp USA / Profimedia
Vaccinul CureVac, Foto: Alex Chitaro / ddp USA / Profimedia

Compania germană de biotehnologie CureVac a spus miercuri că vaccinul său anti-Covid are o eficiență de doar 47%, conform analizei intermediare a unui studiu clinic de ultimă etapă, ratând obiectivul principal al studiului și punând la îndoială potențialele livrări de sute de milioane de doze, relatează Reuters și AFP.

Vaccinul „a atins o eficacitate preliminară de 47% împotriva COVID-19, indiferent de severitatea acestuia”, a declarat într-un comunicat laboratorul care a semnat un contract major cu Uniunea Europeană pentru acest vaccin ARN mesager.

Eficiența dezamăgitoare a vaccinului cunoscut drept CVnCoV a rezultat în urma analizei provizorii a 134 de cazuri Covid din studiu, cu aproximativ 40.000 de voluntari din Europa și America Latină.

Uniunea Europeană a încheiat în noiembrie un contract care prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care ar fi urmat să fie furnizate odată ce vaccinul societății s-ar fi dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Acesta a fost urmat de un memorandum de înțelegere cu Germania pentru încă 20 de milioane de doze.

Compania a declarat că cel puțin 13 variante de virus au provocat infecțiile în rândul populației din studiu, adăugând că versiunea originală a coronavirusului care a apărut în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019 a fost „aproape complet absentă” în proces până acum.

Din cazurile COVID-19 raportate în studiu, 124 au fost secvențiate pentru a identifica varianta care a cauzat infecția, a spus compania. Un caz a fost atribuit versiunii originale a coronavirusului SARS-CoV-2 care a apărut în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019, în timp ce 57% din cazuri au fost cauzate de așa-numitele variante îngrijorătoare și care au o transmisibilitate mai crescută.

“În timp ce speram să avem un rezultat intermediar mai bun, recunoaștem că demonstrarea unei eficiențe ridicate în fața acestei diversități de variante fără precedent este o provocare”, a declarat Franz-Werner Haas, CEO al CureVac, într-o declarație.

Rezultatul este dezamăgitor având în vedere că folosește aceeași tehnologie cu serurile Moderna și Pfizer, care au o eficiență de peste 90% și par să protejeze oamenii și împotriva variantelor virusului.

Înainte de apariția vaccinurilor extrem de eficiente, Agenția americană a medicamentelor a vizat o eficacitate de cel puțin 50%, de pe care CureVac nu a reușit să o atingă în analiza intermediară. Organizația Mondială a Sănătății a spus că este în căutarea unei eficacități de cel puțin 70%.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro