Sari direct la conținut

Vaccinurile Covid-19 sunt o poveste de succes extraordinară. Așa ar trebui să scrie și ziariștii

HotNews.ro
Vaccinurile Covid-19 sunt o poveste de succes extraordinară. Așa ar trebui să scrie și ziariștii

Recentele relatări ale presei alimentează o perspectivă îngrijorătoare: Care-i rostul să te vaccinezi anti-covid, dacă cei vaccinați se mai pot infecta, dacă protecția nu durează prea mult și dacă vaccinul însuși poate avea consecințe nefavorabile, cum sunt trombozele?

Specialiștii trebuie să abordeze direct fiecare îngrijorare și avem nevoie de ajutorul presei pentru aceasta, scrie editorialista Leana S. Wen în reputatul The Washington Post.

Știința este cu totul de partea noastră. Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (faimosul CDC) a publicat date despre revenirea infecțiilor cu coronavirus – exemple de oameni vaccinați cu rapel care au fost testați pozitiv. Datele scot în evidență cât de eficace este vaccinarea, dar s-ar putea ca cititorii să nu fi tras această concluzie din relatările presei.

„Până acum, 5.800 de oameni complet vaccinați au făcut totuși Covid în SUA, spune CDC”, sună un titlu. „CDC raportează 5.800 de infectări, 74 de decese printre oameni complat vaccinați”, sună altul.

Ca atare, numerele par alarmante. Dar să ne uităm mai atent. O rată de infectare de 5.800 din 77 de milioane de oameni complet vaccinați este de sub 0,008% – una remarcabil de scăzută. Comparați aceasta cu numărul de 68.000 de noi infectări zilnice în SUA – care, pe o perioadă de 30 de zile, este de aproape 100 de ori mai mare decât cea pentru oamenii vaccinați. Sau din alt unghi: un total de 5.800 de infectări printre cei inoculați este cu mai multe ordine de mărime mai bun decât 68.000 pe zi în populația generală.

Mai departe: CDC a raportat că aproape 30% dintre infecțiile după vaccin au fost asimptomatice. Doar 7% au avut nevoie de spitalizare și 1% din cei infectați au murit. Este deosebit de izbitor, având în vedere că grupurile inoculate inițial îi includeau pe cei mai vulnerabili; 80% dintre cei peste 65 de ani, care constituiau 80% din decesele anterioare, au primit acum o doză de vaccin. Chiar incluzând acest grup cu riscurile cele mai mari de urmări grave după covid-19, au fost doar 74 de decese printre cei complet vaccinați, în comparație cu o medie de 700 de morți zilnic în general.

Știrile din media trebuie să prezinte aceste numere într-o perspectivă mai bună. Niciun vaccin nu este eficace 100%, iar vaccinurile pentru covid-19 se clasează sus în termeni de asigurare a unei protecții extraordinare împotriva infecției. La cei vaccinați, rata afecțiunii severe – cea care contează, în cele din urmă – este de asemenea extrem de scăzută.

Un titlu care descrie mult mai bine este acesta din British Medical Journal: „SUA raportează o rată scăzută de noi infecții la oamenii vaccinați”. Un alt paragraf sugestiv, apărut într-un articol din „The Hill”: „Spitalizările au survenit pentru 0,0005% din cei vaccinați complet, iar decesele la aproape 0,0001%.”

În aceeași direcție, merită mai multă atenție un titlu ca „Șeful de la Pfizer spune că o a treia doză de vaccin Covid va fi probabil necesară peste 12 luni”. Unii l-ar putea putea utiliza ca argument pentru întrebarea despre vaccinare – de ce să o facem, dacă protecția nu durează atât de mult? De fapt, știm că imunitatea de la vaccin va dura cel puțin șase luni. Dacă imunitatea scade după aceea, sau se dezvoltă noi variante, un rapel ar putea extinde protecția. De reținut trebuie să fie că este foarte bine că oamenii de știință continuă să optimizeze aceste vaccinuri deja foarte eficace. Oamenii ar trebui să se inoculeze acum; o doză de rapel, dacă este necesară în timp, va extinde protecția.

Cea mai îngrijorătoare informație de săptămâna trecută este despre descoperirea unor rare cheaguri de sânge care ar putea fi asociate cu vaccinul Johnson & Johnson. Am fost de acord că pauza inițială pentru acest vaccin a fost decizia corectă, deși mă tem că lungimea acestei pauze permite activiștilor anti-vaccin să împrăștie dezinformări.

Iată cum ar trebui să reinterpretăm pauza. Oficialii federali din sănătate sunt atât de precauți încât sunt dispuși să oprească și pentru un posibil efect secundar atât de rar: sub unul la un milion. Aceasta ar trebui să-i facă pe americani să fie și mai încrezători în vaccinurile Pfizer și Moderna, care au fost administrate la peste 100 de milioane de oameni fără vreo alertă de siguranță. În orice caz, există critici legitime că pauza ar putea afecta persoane care ar fi putut fi vaccinate în acest timp – dar nimeni nu trebuie să aibă vreun dubiu că siguranța vaccinurilor nu ar fi prioritatea absolută.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro