Sari direct la conținut

Valentin Lazea: Un an agricol bun ar putea determina temperarea inflatiei cu peste 1% in 2008

HotNews.ro

Un an agricol bun ar putea determina temperarea inflatiei cu peste 1% in acest an, avand in vedere ca alimentele reprezinta peste 37% din cosul de consum, a declarat marti Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„Pretul alimentelor din Romania reprezinta 70% din media Uniunii Europene. Preturile sunt mai mari si decat in alte tari din regiune, precum Cehia, Slovacia sau Ungaria, unde preturile reprezinta aproximativ 50% din media europeana”, a spus Valentin Lazea.

Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, a afirmat in cadrul seminarului „Retail Banking” ca ratarea tintei de inflatie anul viitor va avea ca efect prelungirea termenului la care Romania va adopta moneda euro. „Un esec in tinta de inflatie in 2009 ne va indeparta de aderarea la zona euro, deci anul acesta e ultimul in care ne permitem sa ratam tinta de inflatie”, a spus Craciun.

In ceea ce priveste efectul crizei financiare de pe pietele globale asupra Romaniei, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii a declarat ca tara noastra are anumite atuuri pentru a face fata unei asemenea crize. Astfel, potrivit lui Radu Craciun, mecanismele de transmitere catre economia romaneasca sunt limitate. „Activitatea de creditare a bancilor continua, de unde rezulta ca sistemul bancar din Romania este unul lichid. Aceasta concluzie se desprinde si daca e sa ne gandim la rezervele pe care BNR le are de la bancile comerciale”, a mai spus Craciun.

Nu de aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), care a precizat ca datoria externa totala a Romaniei, diminuarea veniturilor disponibile ale populatiei si scaderea ratei de economisire reprezinta probleme care ar putea afecta stabilitatea financiara a tarii.

La randul sau, Rozalia Pal, seful departamentului de cercetare de la Unicredit Tiriac Bank, a precizat ca criza financiara de pe pietele globale are atat un efect pozitiv, cat si unul negativ asupra tarii noastre. „Partea pozitiva este ca problema supraincalzirii economiei s-a rezolvat. Socurile exogene vor determina o diminuare a cresterii economice. Partea negativa este decelerarea investitiilor care reprezinta motorul cresterii economice sustenabile”, a spus aceasta.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii mai, banca centrala si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, in conditiile in care tinta de inflatie pentru acest an este de 3,8% plus sau minus 1%.

In cosul de consum, pe baza caruia Institutul National de Statistica calculeaza indicele preturilor de consum, marfurile nealimentare au o pondere de 44,7%, ponderea alimentelor este de 37,5%, iar serviciile 17,8%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro