Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania s-a dublat
Tranzactiile imobiliare din Romania au atins valoarea de 1,5 miliarde euro, dupa primele noua luni ale acestui an, valoare aproape dubla comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, citate de NewsIn.
Cele mai mari investitii din Capitala sunt pe segmentul birourilor, in timp ce in marile orase din provincie cele mai importante tranzactii imobiliare se realizeaza pe segmentul centrelor comerciale.
„Marea majoritate a tranzactiilor din Capitala se vor face pe piata birourilor, chiar daca acest segment este inca subdezvoltat. In ceea ce priveste centrele comerciale, cele mai multe tranzactii se vor realiza in orasele mari din provincie. Ne asteptam ca yield-urile (randamentele investitionale ale tranzactiilor – n.
r.) pe segmentul centrelor comerciale sa scada undeva la 6% in urmatoarele sase luni, chiar daca acestea se situeaza in prezent la 6,5%”, a precizat Cristian Ustinescu, business development manager in cadrul DTZ.
Pe segmentul centrelor comerciale, cea mai mare tranzactie din aceasta perioada a fost realizata de catre fondul austriac de investitii Immoeast, care a achizitionat centrul comercial Polus din Cluj de la managerul de constuctii al proiectului, TriGranit, tranzactie pentru care a platit 185 milioane euro.
Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzactie a anului ramane cladirea America House, vanduta de israelienii de la GTC catre grupul francez de investitii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, tranzactie realizata la un yield de 6%. A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizata de catre Immoeast care a achizitionat pentru 101,5 milioane euro cladirea S-Parc din Bucuresti.
Pe sectorul industrial, cea mai importanta tranzactie a fost realizata in al doilea trimestru al anului de catre GE Real Estate, care a achizitionat cu 175 milioane euro, la un yield de 8%, spatii industriale din sapte orase din tara.
Cristian Ustinescu sustine ca in ultimii patru ani randamentele pe segmentul de birouri si retail au scazut de la 11% la in 2004 pana la 6,5% in 2007. In ceea ce priveste yield-urile pe segmentul industrial acestea au scazut de la 12,5% in 2004 la 8% in 2007. Oficialii DTZ estimeaza ca si anul viitor randamentele investitionale vor scadea.
DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.