Sari direct la conținut

Veste proastă pentru ruși: Sistemul Patriot, despre care Rusia susține că a fost lovit, are daune „minore” și este funcțional – oficiali americani

HotNews.ro
Sistem Patriot, la o baza din Olanda, unde s-au antrenat soldatii ucraineni, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Sistem Patriot, la o baza din Olanda, unde s-au antrenat soldatii ucraineni, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Daunele provocate unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în urma unui atac rusesc cu rachete supersonice în apropiere de Kiev, marți dimineață, sunt minime, au declarat trei oficiali americani pentru CNN, un oficial descriindu-le drept daune „minore”.

SUA au trimis marți inspectori să verifice sistemul, după ce ucrainenii le-au spus că sistemul părea să fi fost deteriorat, a declarat un oficial.

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi, într-o postare pe Telegram, că „o lovitură de înaltă precizie cu rachete hipersonice Kinjal în oraşul Kiev a lovit un sistem de rachete antiaeriene Patriot, fabricat de SUA”. Anunțul a venit după ce rușii au desfășurat în noaptea de luni spre marți un atac aerian „de intensitate excepțională” asupra Kievului.

Sistemul Patriot probabil nu va trebui scos de pe câmpul de luptă

Sistemul în sine este încă funcțional, au spus oficialii, iar componenta radar, unul dintre cele mai importante elemente ale sale, nu a fost deteriorată. Oficialii americani nu cred că Patriot va trebui scos de pe câmpul de luptă pentru reparații.

O baterie completă Patriot are șase componente majore: generatoare, un set radar, o stație de control, antene, o stație de lansare și rachete interceptoare. Componentele funcționează împreună pentru a trage o rachetă Patriot și pentru a o ghida cu succes către ținta ei.

Nu este clar ce parte a Patriot a fost avariată sau dacă a fost avariată de o lovitură reală de rachetă sau de resturi care au căzut. Ucrainenii au declarat că au interceptat cu succes toate cele șase rachete rusești Kinjal marți dimineață.

Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat pentru televiziunea ucraineană că sistemul american de apărare aeriană Patriot nu poate fi distrus de o rachetă Kinjal.

„Nu vă faceți griji cu privire la soarta Patriot. Din punct de vedere tehnic, Patriot este un… sistem”, a spus el, menționând că acesta consta din componente care pot fi amplasate la distanță unele de altele.

Ce este sistemul de rachete Patriot?

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit și Israel, și a fost folosit ulterior în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Poate doborî Patriot rachetele hipersonice?

Sistemul Patriot a fost proiectat înainte ca armele hipersonice să fie trimise pe câmpul de luptă, iar Raytheon nu a declarat public că acesta este eficient împotriva unei rachete care zboară cu viteze hipersonice, adică rachete care depășesc de cinci ori viteza sunetului.

În timp ce SUA au declarat că sistemul Patriot a doborât racheta Kinjal de săptămâna trecută, nu a fost clar dacă acea rachetă se deplasa cu viteză hipersonică în acel moment.

În timp ce racheta rusă Kinjal poate atinge viteze de până la 7.600 mph (12.350 km/h), „desemnarea de către Rusia a rachetei Kinjal ca rachetă „hipersonică” este oarecum înșelătoare, deoarece aproape toate rachetele balistice ating viteze hipersonice (adică peste Mach 5) la un moment dat în timpul zborului lor”, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport din 2022 martie.

Ucraina a declarat că a doborât marți șase rachete Kinjal, dar Rusia a negat acest lucru.

Ucraina a susţinut că a doborât pentru prima dată o astfel de rachetă rusească la începutul lui mai, datorită puternicului sistem antiaerian american Patriot, livrat Kievului în aprilie.

Rusia i-a arestat pe 3 dintre cercetătorii care au creat rachetele Kinjal

De altfel, declarația oficialilor americani vine după ce trei oameni de știință ruși care au lucrat la dezvoltarea rachetelor hipersonice se confruntă acum cu acuzații penale de trădare, pentru că au participat frecvent la prezentările legate de tehnologia armelor hipersonice.

Este vorba Anatoli Maslov, Alexandr Șipliuk și Valeri Zveghințev.

În 2012 Maslov și Șipliuk au prezentat în străinătate, în Franța, rezultatele obținute de experimentele făcute asupra unui model de rachete hipersonică. În 2013 toți cei 3 cercetători s-au numărat printre autorii unei lucrări academice despre tehnologia hipersonică.

Scrisoarea deschisă semnată de colegii lor de la ITAM, Institutul Kristianovici de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, afirmă că materialele prezentate de cercetători la conferințele internaționale au fost verificate în mod repetat pentru a garanta că ele nu conțin informații secrete.

Oamenii de știință ruși susțin de asemenea că arestarea lor arată că „orice articol sau raport poate duce la acuzații de înaltă trădare”.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro