Sari direct la conținut

Viata in recesiune. Azi, Letonia.

Dan Popa's Weblog

«Bonusul tau anul asta e, ca te tin in serviciu!» Pentru Ivars, functionar in cadrul unei agentii guvernamentale, cuvintele sefului sau au fost ca un dus rece. «Am inteles ca ni se vor taia din bonusuri, ceea ce pentru noi inseamna cam jumatate din venituri. Cum sindicate nu avem, sau in orice caz nu suficient de agresive ca sa ne apere, o sa cam dam de dracu anu asta», mai spune el. Letonia e in stare de soc, la fel ca si vecinii sai, Estonia si Lituania. Oamenilor nu le vina sa creada. Li se spunea “tigrii baltici” cu putina vreme in urma. Cresteri economice ca la ei, rar intalneai pe continent. Erau recordmenii Europei si toata lumea ii lauda. Acum s-au trezit brusc in Infern.

Ca intre vecini, au inceput si barfele. Estonia cere sa nu fie bagata in aceeasi oala cu Lituania, ca are vezi Doamne, fundamente mai solide. Lituania arata si ea cu degetul catre Letonia si spune ca asa se intampla cand nu stii sa iti gestionezi cum trebuie economia. Pentru straini insa, lucrurile arata la fel. Toate sunt tari baltice cu mari probleme economice.

In toamna trecuta, guvernul leton a decis sa reduca salariile cu 15%, inclusiv pe cele ale europarlamentarilor sai. Au coborat si salariul minim pe economie cu 1%, ducandu-l la 243 euro. Degeaba. Cosmarul incepuse. Banca Parex, cea mai mare din tara, nu a mai putut face fata obligatiilor financiare asa ca Statul a fost nevoit sa o nationalizeze in noiembrie. “Daca pana si Parex nu mai e buna de nimic, in cine sa mai ai incredere in tara asta?”, se intreaba Gunars, un fost angajat al bancii, “drogat” de autoritati ca lucrurile merg bine si ca nu are de ce sa se teama.

In Riga, numarul masinilor din trafic a scazut consistent. Nu mai sunt cozi la semafoare, strazile sunt mult mai libere. Oamenii isi lasa masinile acasa pentru ca fac economii. Fiecare banut conteaza, iar ei se tem ca aceasta perioada e doar inceputul si ca vor urma zile si mai negre, explica Iveta Kazoka, politolog la Providus, un centru leton de studii. Scaderea salariilor a fost una dintre masurile impuse de FMI, ca dovada a cooperarii tarii baltice la programul de austeritate impus. Culmea este ca in afara FMI, in ajutorul Letoniei a sarit Suedia, care are si ea mari probleme economice. Desi a fost cerut un sprijin financiar international, pana la urma tot statele cu probleme se ajuta intre ele. Niciuna dintre economiile Golfului sau din zonele mai bogate ale lumii nu a sarit in ajutorul micului stat baltic.

Imprumuturile acordate de banci sunt in proportie de 75-80 la suta denominate in euro, astfel ca o devalorizare a monedei nationale ar fi catastrofala. Letonii isi cumpara preventiv valuta, de teama ca moneda lor se va deprecia consistent. “Unii isi iau pana si zloti polonezi. Orice, numai lats (moneda locala) sa nu tina. Nu mai au incredere in ea”, spune un membru al Parlamentului.

Ca in orice economie in declin, piata neagra infloreste. Pe strazi poti cumpara aproape orice, daca stii sa te orientezi. Serviciile secrete sunt si ele pe faza, pentru a preveni un eventual scandal social. Marten Hansen, un economist danez care traieste la Riga de cativa ani, a fost chemat la sediul serviciilor de securitate pentru a da explicatii legate de un articol publicat, in care critica paritatea lats/euro. ”M-au chemat si m-au intrebat ce aveam de fapt de gand sa sugerez in acel articol? Au fost politicosi, dar extrem de fermi. Nu mi s-a mai intamplat niciodata asa ceva. Credeam ca e de domeniul filmelor SF”, a marturisit el.

Via

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro