Vicepremierul Dincu: Momentul remanierii a fost ales fara sa fie pregatit mediatic
Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, marti seara, ca nu l-a luat prin surprindere remanierea anuntata de premierul Dacian Ciolos, dar ca acest moment a fost ales fara sa fi fost „pregatit mediatic”, relateaza Agerpres.
„Premierul este suveran in aceste decizii, nu este obligat sa se consulte cu nimeni. Nu este obligat sa justifice. Este cel care deconteaza, pana la urma, cel care si-a facut echipa si sigur ca are acest atribut, aceasta posibilitate de a face chiar si schimbari bruste, daca el considera ca este cazul. Sigur, noi am discutat mai demult de accelerarea unor procese sociale, a unor politici guvernamentale. Dar acest moment a fost ales, sigur, fara sa fie pregatit – ca sa zicem asa – mediatic, cum se intampla cateodata”, a precizat Dincu, la B1 Tv.
Pe de alta parte, el a declarat ca nu poate sa ofere explicatii prea relevante legate de evaluarea pe care a facut-o premierul in cazul ministrilor.
„Am discutat cu Dacian Ciolos despre strategiile unor ministere, mai ales ale celor sociale. Eu ma ocup de partea sociala. De partea care astazi a fost, oarecum, obiectul remanierii se ocupa Costin Borc. El este cel care se ocupa de afacerile economice. Eu ma ocup de afacerile sociale, intr-o definire anglo-saxona”, a spus vicepremierul.
In cea ce il priveste pe Marius Bostan, care a fost demis din functia de ministru al Comunicatiilor, Dincu a apreciat ca acesta este „un om cu foarte buna expertiza”, ca a fost un „ministru dinamic”, care a facut foarte multe lucruri legate de plata electronica si introducerea internetului la tara. Vasile Dincu a opinat ca, probabil, e vorba doar de „integrare intr-un anumit ritm”.
„Singura chestiune poate ca a fost legata de unele procese privind interconectivitatea bazelor de date dintre ministere. De zece ani cel putin se lucreaza, s-au dat sute de milioane de euro, cel putin, pe baze de date si fiecare dintre aceste baze de date au fost construite parca pentru a consolida o independenta a ministrului sau ministerelor. Nu e vorba de guvernul nostru, ci de guvernele trecute. Acest lucru a facut ca bazele sa nu poata fi interconectate, sa nu devina baze deschise. Open data este astazi moda in Occident si peste tot”, a afirmat vicepremierul.
Referitor la Dan Costescu, demis de la portofoliul Transporturilor, Dincu a admis ca nu este un cunoscator al domeniului, dar ca in acest caz a fost vorba de „un specialist venit din interiorul Ministerului Transporturilor”.
„A incercat in ultima vreme sa faca si o reforma a CNADNR (…) N-a reusit intr-adevar sa lanseze licitatii, au existat cateva proiecte la nivelul Guvernului privind cai alternative de a construi o agentie care sa se ocupe de mari proiecte si cred ca exista inca aceasta alternativa. Eu cred ca e vorba mai degraba de cuplajul cu o anumita functionarime din zona ministerului, cu departamente, cu oameni adusi de-a lungul timpului si care nu au reactionat cu viteza necesara”, a mai precizat el.
Dincu a adaugat ca „a existat, probabil, si o problema de comunicare”, mentionand ca Dan Costescu a fost un ministru competent, care s-a implicat in dinamizarea Aeroportului Otopeni si in situatia de la Tarom.
„Nu stiu, insa, care a fost – sa spunem – contractul lui privat cu premierul. Fiecare dintre noi am fost alesi nu in gasca, ci separat. Fiecare am avut o intalnire cu premierul la inceput (…) un fel de contract individual de munca si, probabil ca nu a existat o foarte buna nici comunicare si nici setare a agendei”, a completat el.