Viceprimarul Aurelian Bădulescu vrea să dea locuințe de serviciu pentru angajații Primăriei Capitalei din fondul de locuințe de necesitate
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, vrea să dea locuințe de serviciu pentru angajații Primăriei Capitalei din fondul de locuințe rezultat din certificatele de vacanță succesorală, adică ai căror proprietari au murit și nu au moștenitori. Potrivit unor informații obținute de HotNews.ro ar fi vorba despre 400 locuințe. Proiectul a fost respins de Consiliul General deoarece avea nevoie de două treimi, iar USR și PNL nu au votat. Consiliul General a aprobat la ședința din luna iulie ca acestea să fie date în folosință persoanele aflate în blocuri în curs de consolidare deoarece fondul de locuințe pe care îl deține municipalitatea este insuficient.
”Prin Hotărârea C.G.M.B. nr. 418/2018 s-a aprobat ca locuintele care sunt 100% proprietatea Municipiului Bucureşti, rezultate din Certificatele de vacanţă succesorală, să aibă destinaţia de locuinţe de necesitate. Locuința de serviciu este definită de art. 2 alin. d) din Legea nr. 114/1996 ca fiind „Locuința destinată funcţionarilor publici, angajaților unor instituții sau agenți economici, acordata în condițiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale”. Luând în considerare art. 29 alin. (1) din Hotărârea nr. 1275/2000 „Locuințele de serviciu (…) fac parte din patrimoniul agenţilor economici sau al instituţiilor publice centrale ori locale şi se administrează în interesul acestora prin închiriere salariaţilor proprii, contractul de închiriere fiind accesoriu la contractul individual de muncă”. Având în vedere că, Legea nr. 144/1996 prevede că la nivelul autotiăților locale poate exista un fond de locuințe de serviciu şi ţinând cont de faptul că la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti nu există un fond de locuinte de acest tip, este necesară constituirea acestuia”, în acord cu legislația în vigoare, soluţia este ca locuintele care fac obiectul Certificatelor de vacanţă succesorală, care sunt 100% proprietatea municipiului Bucureşti, aflate în administrarea Administrarea Fondului Imobiliar, să aibă statutul de locuințe de necesitate/locuințe de serviciu”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Cătălin Deaconescu, consilier PNL, spune că nu a votat proiectul deoarece aceste locuințe pot fi date oamenilor care chiar au nevoie de ele sau celor care stau în clădiri în curs de consoloidare, deoarece salariile funcționarilor publici au fost majorate în ultimul an.
”Proiectul a fost respins din mai multe motive. În primul rând, la nivelul municipiului București sunt înregistrate mai mult de 20 de mii de cereri de locuințe sociale. în al doilea rând, am sprijinit întotdeauna proiectele de consolidare a clădirilor cu risc seismic, iar până acum o piedică în calea realizării consolidarilor a constituit-o lipsa locuințelor de necesitate, în care proprietarii să fie mutați temporar. De asemenea, salariile din administrația publică locală au crescut semnificativ, în anii trecuți, cu mult mai mult decât cele din sectorul privat și nu considerăm o prioritate acordarea locuințe de serviciu pentru funcționari publici”, a declarat Cătălin Deaconescu, unul dintre consilierii care a votat împotriva proiectului.