Sari direct la conținut

Victor Grigorescu: Am inceput o "Revolutie tacuta" in energie, nu o "Rascoala", cum ne cer multe voci

HotNews.ro

Ministrul energiei Victor Grigorescu spune ca a inceput o „revolutie tacuta” in energie. „Am inceput o ‘Revolutie tacuta’ in energie. Nu o ‘Rascoala’, cum ne cer multe voci”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. Acesta spune ca prin proiectul „Transparenta in energie”, spera „sa-i avem alaturi de noi pe reprezentantii societatii civile si impreuna sa reusim sa luam valul care ascunde hotiile si sub care se ascund cei care au distrus cu lacomie companiile de stat”.

„Suntem un stat de drept si doar infractorii isi pot permite sa sara legea. Am inceput o transparentizare ireversibila pe care o vom institutionaliza in aceste ultime luni. Nu ma astept sa fim laudati in public pentru acest lucru.

Saptamana asta am publicat primul raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei pornit de la o sesizare a Avertizorului de Integritate. A trecut aproape neobservat. Asa cum trec multe dintre schimbarile pe care acest Guvern le face. E firesc, pentru ca nu suntem in situatia in care sobolanii sa paraseasca corabia de teama, ci isi ascut ghearele si coltii pentru perioada grea care urmeaza”, a mai scris Grigorescu, facand trimitere la un comunicat al ministerului, care precizeaza ca s-a intalnit cu reprezentantii societatii civile pentru a discuta pe tema transparentizarii companiilor din domeniul energetic romanesc.

„Nu exista performanta fara integritate. Lipsa de transparenta si de integritate duce la potentiale erori sau vulnerabilitati. Transparenta si responsabilitatea sunt elementele fara de care nu vom putea avea imbunatatiri notabile in companiile de stat. Administratia publica are resurse, are oameni care vor si pot sa se alature acesui demers, iar aceste resurse nu ar trebui ignorate. Societatea civila este singura care da continuitate acestui proces. Cred ca un parteneriat este solutia, un parteneriat intre cele doua entitati. Ar trebui sa apropiem companiile de bunele practici. Sa stabilim un etalon”, a declarat Victor Grigorescu, potrivit comunicatului.

Acesta arata ca in urma discutiilor cu reprezentantilor societatii civile s-au conturat o serie de idei cu privire la principalele teme pe care ar trebui sa se axeze in procesul de transparentizare a companiilor de stat.

Principalele sugestii au vizat aplicarea optima a Legii 544/2001 si respectarea ei, aplicarea principiului de date deschise, sau consolidarea pozitiei consilierului de etica in cadrul companiilor, se mai precizeaza in comunicat.

Reprezentantii Greenpeace Romania au punctat importanta respectarii Legii 544/2001.

Un subiect important in cadrul discutiilor a fost reprezentat si de necesitatea cursurile de pregatire la nivelul angajatilor, idee sustinuta de reprezentantii ONG-ului Freedom House.

Reprezentantii organizatiilor prezente la discutii vor trimite propunerile lor pe segmentul lor de expertiza, urmand ca, in cursul saptamanii viitoare sa aiba loc o noua intalnire in care sa se stabileasca un plan concret.

La intalnirea de joi, 4 august, au participat din partea Ministerului Energiei Diana Codau, Directorul de Cabinet al ministrului Energiei, si Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei.

Cele opt ONG-uri prezente la discutie sunt: Greenpeace Romania, Bankwatch Romania, Societatea Academica Romana, Centrul Roman de Politici Europene, Centrul Roman al Energiei, Transparency, Centrul pentru Inovare Publica si Freedom House.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro