Sari direct la conținut

Victor Negrescu: Pe urmele tatalui

HotNews.ro
Victor Negrescu: Pe urmele tatalui

Negrescu (29) pare sa fie liderul noii generatii de tineri intelectuali de stanga cultivati de partid. A fost numit pe vremea cand Victor Ponta conducea partidul presedintele Fundatiei Stanga Democratica. Acesta a explicat intr-un text programatic publicat pe blogurile Adevarul cine sunt fondatorii noii fundatii si de ce este nevoie de o platforma intelectuala a stangii. Liderii noii fundatii isi propun sa rastoarne „hegemonia hegemonia intelectuala a dreptei” si sa spuna „cu voce tare adevarurile stangii”, dupa cum anunta unul dintre liderii Fundatiei, europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Cine este insa Negrescu?

Acesta a parut sa vina din neant cand a fost retrasa Ecaterina Andronescu de pe lista de europarlamentare. Potrivit surselor HotNews.ro, Negrescu a fost promovat in interiorul partidului de catre fostul lider al PSD, Mircea Geoana.

Presa raporteaza putine informatii relevante si se opreste la detalii derizorii, cum ar fi faptul ca la alegerile din 2008, pe cand avea 22 de ani, cand tanarul Negrescu a candidat la parlamentare facandu-se remarcat cu propunrea de a reduce pretul la prezervative.

„Trendul ascendent înregistrat de aceste statistici, coroborat cu faptul că media europeană a TVA la prezervative este de 10%, m-au determinat să aduc pe agenda publică o astfel de propunere”, explica Negrescu. Dar nu prin asta s-a facut cu adevarat remarcat la 22 de ani, ci prin calitati de antreprenor.

Aceste calitati le dezvaluie chiar el, intr-un articol de promovare publicat in ianuarie 2008 intr-o publicatie economica din trustul controlat de Dan Voiculescu. Articolul noteaza ca, pe langa multe alte activitati, Negrescu detine o companie care se numeste Esprit Consulting, o companie de consultanta in resurse umane pe care a infiintat-o in urma cu un an si care are in prezent un profit de peste 100.000 de euro. Compania ofera traininguri, recrutare si consultanta pe diverse domenii de specialitate: campanii on-line, redactarea de proiecte europene sau consiliere. Esprit Consulting are in prezent peste 20 de angajati si dezvolta proiecte in mai multe zone din tara prin produsele oferite”.

Aici trebuie subliniat totusi performanta de a face prima suta de euro la 22 de ani din consultanta pe proiecte europene si consiliere. In paranteza fie spus, Negrescu de azi, care isi pronune sa strige adevarurile stangii, denunta goana dupa profit. In textul manifest de care aminteam la inceput, scrie asa: „Ţi se pare că societatea a devenit prea individualistă şi că solidaritatea socială pe care sunt clădite comunităţile trebuie să îşi regăsească drumul în societatea românească. Atunci cu siguranţă nu aprobi discursul dreptei politice din ultimii 20 de ani, care îi blamează pe cei mulţi pentru faptul că nu acceptă politica austerităţii şi că nu îşi sacrifica viaţa căutării profitului imediat„.

Tot gratie publicatiei din trustul Voiculescu care doreste sa-l prezinte pe tanarul Negrescu in culori cat mai roz mai aflam ceva relevant despre el.

<<provine parinti profesionisti, Victor a ales sa nu se lase impins de la spate. Asa incat impinge el lucrurile dupa cum simte, este sigur de rezultate, nu-si iroseste timpul dupa modelul „baiatul lui tata“ sau „totul de-a gata“. Azi e la Cluj, la noapte are treaba la Oradea, maine are examen sau afaceri la Bucuresti. Si-a luat viata in maini in 1997, atunci cand familia lui a plecat la Bruxelles, gratie meseriei de diplomat a tatalui. „In 1997 m-am vazut parasutat intr-o tara despre care nu stiam nimic si a carei limba nu o cunosteam deloc. Uimitor si pentru mine, in trei luni am si invatat limba si am si obtinut locul doi pe scoala“, povesteste Victor.>>

Cine ar putea fi insa tata? Revista lui Voiculescu n-a dezvaluit identitatea diplomatului. Potrivit surselor HotNews.ro, tata se numeste Dragos Negrescu. Acesta isi povesteste singur cariera intr-un interviu publicat in 2013 pentru o publicatie din afara. Din acest interviu acordat de Negrescu-tatal aflam intamplator si cine a fost bunicul tanarului Negrescu: „My father used to be the general manager of a foreign trade company dealing with metals. In all the socialist countries, the state had a foreign trade monopoly, and different companies focused in specific products. My father’s counterpart in the Soviet Union was Yuri Brezhnev. Whom I met when I was 10 years old”.

Negrescu-tatal povesteste ca a reusit sa se angajeze pentru scurt timp inainte de 89 la Ministerul Metalurgiei gratie relatiilor lui Negrescu – bunicul in sistem si ca ulterior s-a angajat la Institutul de Economie Mondiala, unde a fost coleg cu Misu Negritoiu. Pe Negrescu-tatal il gasim apoi in diverse functii: la Agentia Romana de Dezvoltare condusa de Negritoiu pe vremea guvernului Vacaroiu, consultant economic la Delegatia Comisiei Europene din Romania, la Fondul Proprietatii de Stat in guvernul Nastase, apoi inapoi la Delegatie, subsercretar de stat la Ministerul de Externe pe probleme europene, la Banca Nationala etc. (Vezi detalii in interviu).

Pe unde a lucrat tatal in trecut va trece si fiul, care l-a si depasit ajungand vicepresedinte PSD. Negrescu-fiul afost consilier de comunicare la externe prin 2009 si consilier la ministerul economiei prin 2013.

Contactat de HotNews.ro, Victor Negrescu a negat in prima faza ca tatal sau este una si aceeasi persoana cu Dragos Negrescu, insa toate sursele HotNews.ro din PSD si Ministerul de Externe au indicat fara ezitare ca noul vicepresedinte PSD este fiul lui Dragos Negrescu, fost subsecretar in MAE.

Pe pagina sa de Facebook, Negrescu-fiul se prezinta astfel:

„Victor Negrescu (n. august, 1985) este un politician român, membru al Partidului Social Democrat, cel mai tânăr europarlamentar român, ales în Parlamentul European în luna mai 2014. Activează în Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi este membru permanent în Comisia pentru bugete şi în Delegaţia la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Mai deţine calitatea de membru supleant în Comisia pentru afaceri juridice, Comisia pentru afaceri constituţionale, Delegaţia pentru relaţiile cu Canada.

Victor Negrescu a venit în Parlamentul European cu un set de proiecte prin care urmăreşte facilitarea accesului la fondurile europene pentru statele membre UE, promovarea Garanţiei europene pentru Sănătate şi uniformizarea cerinţelor sistemelor de educaţie din UE astfel încât elevii şi studenţii din statele membre să nu mai fie nevoiţi să-şi echivaleze studiile.

Este iniţiatorul la Bruxelles al proiectului „Delegaţia Transilvaniei şi Banatului” pe lângă Uniunea Europeană, care promovează valorile locale ale regiunii Transilvaniei în Parlamentul European. Este primul europarlamentar român care a introdus în dezbatere şi analiză un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural.

Victor Negrescu este, începând cu anul 2009, respectiv anul 2012, cadru universitar la două universităţi din Bucureşti: Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Universitatea Dimitrie Cantemir. A fost consilierul vicepreședintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlățean în perioada 2008-2009. A lucrat ca jurnalist la Radio France Internationale şi a colaborat cu revista Le Monde diplomatique.

Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), «Victor Duruy» Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Este licenţiat în ştiinţe politice în cadrul Universităţii Bucureşti în anul 2008.

Doctoratul în ştiinţe politice îl obţine în anul 2011, în cadrul Şcolii Naționale de Studii Politice și Administrative cu specializarea relații internaționale și studii europene. De asemenea în cadrul doctoratului a parcurs un stagiu academic la Colegiul European din Brugges. În anul 2012 obţine un MBA în cadrul Academiei de Studii Economice și CNAM Paris.

Victor Negrescu este în politică de 11 ani, neschimbând niciodată partidul în care a activat (Partidul Social Democrat). A ocupat pe rând funcţiile de Vicepreședinte PSD sector 3/ Purtător de cuvânt, Președinte PSD Alba Iulia, președinte-coordonator național PES Activists România. Din 2007 coordonează activitatea PES Activists România în calitate de preşedinte. PES Activists România este o structură compusă din peste 7000 de membri și simpatizanți PSD de toate vârstele interesați în politica europeană.

La europarlamentarele din iunie 2014, alianta PSD-PC-UNPR la europarlamentarele a obtinut 16 locuri, insa Ponta a decis sa o retraga pe Ecaterina Antonescu de pe lista astfel ca mandatul sau a revenit urmatorului clasat.

De notat ca, potrivit surselor HotNews.ro, ajunge pe locul 17 pe lista de europarlamentare a PSD din 2014 gratiei prieteniei cu primarul de Buzau, Constantin Bosodeala. Acesta a fost trimis in judecata in iunie 2014 pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Boscodeala a fost condamnat pe 10 februarie in prima instanta la cinci ani de inchisoare, fiind acuzat ca a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei clubului de fotbal Gloria Buzau. Cateva zile mai tarziu dupa condamnare, Boscodeala a anuntat ca presedintele PSD, Victor Ponta, nu i-a acceptat demisia astfel incat ramane in continuare la sefia organizatiei judetene a PSD Buzau.

Negrescu are deschis birou de europarlametnar la Buzau. Potrivit declaratiei de avere din 2014, nu detine case, terenuri, masini sau credite, ci veniturile au fost de 88.604 lei, majoritatea, 56.080 lei, din contract de drepturi de autor la European Project Management Specialists.

Nu are declarate case, terenuri, maşini, credite, bunuri de valoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro