Sari direct la conținut

Victor Ponta: Avem o scadere importanta a veniturilor din impozitul pe profit. Sunt companii care intra cu rea-credinta in insolventa, trebuie sa modificam legea

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca rezultatele economice pe primul trimestru arata o scadere importanta a veniturilor privind impozitul pe profit, aratand ca trebuie accelerata modificarea Legii insolventei pentru ca sunt companii care „intra cu rea-credinta in insolventa”, pentru a nu mai plati niciun fel de taxa sau impozit. „Trebuie sa umblam la Legea insolventei, in asa fel incat sa-i ajutam pe cei care intra realmente (…) si sa-i sanctionam direct cu faliment pe aceia care intra in mod fraudulos in insolventa”, a declarat Ponta.

Premierul a declarat dupa intalnirea cu liderii din USL de la Palatul Parlamentului ca a discutat cu partenerii din uniune despre rezultatele economice pe primul trimestru „si sunt vesti bune si vesti rele”.

„Vestile bune tin de faptul ca am avut o crestere semnificativa de 8 procente a exporturilor, de faptul ca avem cel mai mic deficit al balantei comerciale din ultimii zece ani, ca ne-am incadrat in tinta de deficit trimestrial stabilita cu FMI, ca avem incasari de peste 10% crestere atat la TVA, la accize, la impozitul pe venit”, a anuntat Ponta.

In schimb, a aratat el, „vestile proaste sunt cele legate de o scadere importanta a veniturilor privind impozitul pe profit”.

„Si aici, fara sa tin cursuri economice, sunt doua explicatii: pen de o parte sunt companii multe care intra in insolventa pentru ca, neavand asigurat un flux de creditare, pur si simplu nu reusesc sa faca fata cu obligatiile pe care le au, atat fata de bugetul de stat cat si fata de alti furnizori. Iar a doua categorie – si acolo trebuie sa acceleram modificarea Legii insolventei – se refera la cei care intra cu rea-credinta in insolventa, in asa fel incat nu mai platesc niciun fel de taxa, niciun fel de impozit, nimic din ceea ce platesc celelalte companii care traiesc in mod normal pe piata economica, si merg mai departe, isi tin activitatea, fara sa plateasca nicio taxa si intrand in insolventa tocmai pentru a avea acest avantaj fata de celelalte societati”, a afirmat premierul.

Astfel, seful Guvernului a sustinut ca trebuie „umblat” la Legea insolventei, aceasta fiind „preocuparea principala pentru trimestrul al doilea”, in asa fel incat sa fie ajutati cei care intra realmente in insolventa si sanctionati „direct cu faliment pe aceia care intra in mod fraudulos” in aceasta procedura.

„Trebuie sa umblam la Legea insolventei, sa vedem in asa fel incat sa-i ajutam pe cei care intra realmente, pe o perioada limitata, si trebuie ajutati ca sa nu se inchida pe toti, dar de asemenea sa-i sanctionam direct cu faliment pe aceia care intra in mod fraudulos in insolventa sau doar pentru a nu plati taxe si impozite”, a declarat Ponta.

„E preocuparea principala pentru trimestrul al doilea, mai ales ca la sfarsitul acestui trimestru II trebuie sa intram in boardul FMI, dincolo de obligatiile de prior action, ceea ce avem trecut in scrisoarea de intentie referitor la privatizarea CFR – la Transgaz vestile sunt foarte bune, avem o suprasubscriere importanta si ma bucur, asta e un semn de incredere si de potential de dezvoltare pentru Transgaz, pentru Romgaz, pentru Nuclear Electrica – deci ziceam, dincolo de obligatiile foarte punctuale, aceasta capacitate a noastra de a avea in continuare disciplina bugetara si dezvoltare, si crestere, usoara in acest moment, dar care poate fi accentuata in lunile care urmeaza, reprezinta niste garantii ca putem sa ramanem pe panta ascendenta”, a mai declarat premierul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro