Sari direct la conținut

Victor Ponta: Criza politica a generat pierderi de ambele parti; razboiul politic s-a oprit acum / Schengen e important, insa nu e prioritatea de varf a relatiilor noastre bilaterale

Criza politica de anul trecut a generat pierderi de ambele parti, deoarece USL nu a reusit sa il schimbe din functie pe presedintele Traian Basescu, iar acesta nu a recastigat suportul politic si public, in prezent Romania fiind insa o tara stabila, a afirmat, la Berlin, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

„In anii 2009 si 2010, tara s-a confruntat cu o criza economica dramatica, urmata de o criza sociala in care au fost luate poate cele mai dure masuri din Europa de catre guvernul de centru-dreapta, iar criza sociala a fost urmata aproape logic de o criza politica anul trecut, in care toate partile au luptat cu toate armele, Partidul Social-Democrat impreuna cu aliatii liberali impotriva partidului prezidential. Ambele parti au pierdut razboiul, pentru ca noi nu am reusit sa schimbam presedintele, iar el nu a reusit sa recastige suportul politic si public”, a spus Ponta la Conferinta Fundatiei Friedrich Ebert.

El a aratat ca, dupa alegerile de la finalul anului trecut, s-a decis oprirea razboiului politic, ceea ce a generat aprecieri din partea unora si critici din partea altora, si a asigurat ca Romania este acum o tara stabila.

Premierul Victor Ponta se afla la Berlin, unde urmeaza sa aiba, luni seara, o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/9a0ae8fb9b353fd83180306f0ca50cca/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Ponta, interviu pentru FAZ: „Schengen e important, insa nu e prioritatea de varf a relatiilor noastre bilaterale”

Premierul Victor Ponta a raspuns in Frankfurter Allgemeine Zeitung unor intrebari incomode despre actuala relatie romano-germana. Ponta considera ca „relatiile dintre guvernul de la Berlin si cel de la Bucuresti sunt incordate“. E vorba de veto-ul german impotriva intrarii Romaniei in Schengen din primavara acestui an, de „migratia saraciei“, de dubiile privind statul romanesc de drept, de integritatea unor ministri ai actualului sau cabinet si de continuarea unei politici de austeritate, anterior criticata de premierul roman.

In interviul acordat azi publicatiei germane, Victor Ponta se prezinta plin de asteptari pozitive, in ce priveste realizarea unui „parteneriat strategic cu Germania“. Conditia pare sa fi fost depunerea armelor in conflictul politic de anul trecut cu Traian Basescu, in care atat premierul, cat si presedintele roman si-ar fi „invatat lectia“. „Pentru ambii a fost o infrangere, acest conflict“ a declarat Ponta pentru FAZ online. Asa ca optiunea politica a fost cea dorita si de Germania, de „predictabilitate si stabilitate“.

Referitor la controversa germano-romana referitoare la intrarea Romaniei in spatiul Schengen, Victor Ponta a declarat: „Schengen e important, insa nu e prioritatea de varf a relatiilor noastre bilaterale.“ Unul dintre motivele pentru care Germania s-ar fi opus intrarii momentane a Romaniei in spatiul Schengen se refera la dubiile cu privire la statul de drept roman si raportul Comisiei Europene care constata inca lacune in lupta impotriva coruptiei. In raspunsul sau dat FAZ, premierul Ponta plaseaza problematica in trecut, in perioada anterioara alegerilor parlamentare din decembrie 2012, insistand pe faptul ca insasi Comisia Europeana ar fi recunoscut independenta justitiei romanesti si lupta eficienta impotriva coruptiei. „De aceea sunt optimist, ca viitorul raport va constata o clara ameliorare“ a spus el in interviu.

In ce priveste actiunile declasate de procuratura, respectiv Agentia Nationala de Integritate asupra unor ministri din guvernul actual, inclusiv pentru suspiciunea de manipulare electorala, Ponta se pronunta rezervat, declarand: „Criza de anul trecut a fost anul trecut intretinuta cu tot felul de arme, de ambele tabere“, inclusiv de tabara sa politica. Acuzatia ca s-ar fi incercat scoaterea din inchisoare a fostului sau mentor politic si fost premier Adrian Nastase, Victor Ponta o considera nefondata si drept una dintre armele folosite in „confruntarea publica“ de anul trecut. El a inteles insa ca aceasta criza politica „a costat tara si pe politicieni. De aceea, trebuie, impreuna cu Presedintele, sa gasim o modalitate de coabitare, pana la finele mandatului sau“.

Sperietorii valului de migranti din Romania si Bulgaria, care ar putea inunda Germania la 1 ianuarie 2014, dupa liberalizarea completa a circulatiei acestor cetateni in spatiul UE, premierul roman i se opune ferm: „Studii independente au aratat clar ca nu va exista un mare val de imigranti economici romani catre Europa de Vest“. Majoritatea romanilor care au vrut sa emigreze in Germania sunt deja acolo, „majoritatea lor fiind oameni tineri, bine pregatiti, care muncesc din greu si platesc impozite“. „Pentru Romania plecarea lor este o pierdere si incercam sa-i pastram pe acesti oameni aici“, a mai spus Victor Ponta.

In problema integrarii cetatenilor de etnie roma, Ponta a declarat ca incercarile Germaniei de a combate prin legi noi manipularea sistemului social i se par legitime. Insa nu doreste discriminarea cetatenilor romani fata de alti cetateni europeni, iar pentru integrarea romilor in Romania e nevoie „de sprijin financiar si o strategie pentru zece sau cincisprezece ani.“

In problema disciplinei bugetare, premierul roman neaga ca ar calca pe cai batatorite de guvernele precedente, care au impus masuri de austeritate nepopulare. El declara ca a incercat sa gaseasca „o cale de mijloc, care pana acum a functionat“ si ca acordurile existente cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana vor fi respectate, pentru a da siguranta investitorilor ca „si sub guvernarea mea, reformele structurale sunt continuate in Romania“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro