Sari direct la conținut

Victor Ponta, despre renuntarea la recuperarea creantei Rompetrol de 600 milioane de dolari: Am ales varianta de a pastra un investitor important

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta sustine ca a fost aprobat memorandumul privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari deoarece a fost aleasa varianta pastrarii unui investitor important in locul inchiderii companiei. Acesta este raspunsul premierului la intrebarea HotNews.ro ce va avea de castigat statul roman in conditiile in care Rompetrol va rascumpara 26,69% din actiunile detinute de Rompetrol la un pret la aproape jumatate din valoarea obligatiunilor transformate in actiuni in 2010 si in conditiile in care multe din investitiile promise de 1 miliard de dolari vor fi facute in alte tari precum Turcia si Republica Moldova.

„Nu, cred că sunteţi în eroare şi, de altfel, această polemică aproape politică pe care o am cu agenţia dumneavoastră, legată de Rompetrol, că e politică deja, nu mai e, că pe cifre tot vă explic şi explic degeaba. Şi anume: România, statul român a avut o creanţă care a fost convertită în acţiuni de către Rompetrol. Acele acţiuni, noi vrem să le vindem, să recuperăm mai mult decât valoarea lor de cotaţie la bursă şi, de asemenea, să avem investiţie din partea unei companii, care altfel poate să intre în insolvenţă să nu mai plătească niciun leu statului român. Cred că în 2013, grupul Rompetrol a plătit taxe şi impozite de peste un miliard de euro, dacă nu greşesc. Alegerea e foarte simplă, ca să înţeleagă cei care se uită la noi, că dumneavoastră aţi înţeles, dar polemica e politică. Şi anume: închidem Rompetrolul, punem cheia pe uşă şi suntem fericiţi că România mai are un necaz, că, de fapt, asta a fost intenţia preşedintelui când ne-a sabotat acordul, sau păstrăm un investitor important, aşa cum vreau să păstrăm toţi investitorii importanţi în România, care plătesc taxe, impozite, creează locuri de muncă şi fac investiţii pentru viitor. Astea sunt cele două alegeri. Eu am ales pe acela de a păstra un investitor important, restul discuţiilor sunt strict politice”, a declarat Victor Ponta.

Dupa aprobarea Hotararii de Guvern privind memorandumul cu Rompetrol, toata lumea astepta urmatorul pas: plata celor 200 de milioane de dolari promisi de compania petroliera contra celor 26,69% din actiuni. De altfel, chiar compania a anuntat printr-un comunicat ca este pregatita sa transfere cei 200 de milioane dolari. Lucrurile nu sunt insa asa simple. Contactat de HotNews.ro, Gabriel Dumitrascu, director de privatizare in cadrul Departamentului pentru Energie, a spus ca este necesara o procedura de privatizare, la care sa participe cine doreste. Daca va avea loc, licitatia se va desfasura dupa 15 iulie.

Intrebat de ce a fost prevazuta in memorandum suma de 200 de milioane dolari pentru 26,69% in conditiile in care urma o procedura de privatizare, Dumitrascu a spus ca atat s-a angajat Rompetrol Group sa plateasca in cazul unei licitatii. Gabriel Dumitrascu este convins ca nu va veni nicio alta companie sa ofere mai mult de atat, deoarece este oricum mult peste valoarea de piata. Intr-adevar, ar fi 200 milioane dolari ar fi peste valoarea actuala de piata in conditiile in care o actiune se tranzactioneaza cu 0,048 lei, in timp ce valoarea nominala este de 0,1000 lei. Pe de alta parte, este mult sub valoarea obligatiunilor pe care Rompetrol nu le rascumparase si care au fost transformate intr-un pachet de actiuni de 44,69% cu care statul roman s-a vazut nevoit sa intre in actionariatul Rompetrol.

Tranzactia nu este certa, fapt recunoscut si de autoritati. „Esenta tranzactiei complexe dintre statul roman si Rompetrol Group este ca, in cazul in care actiunile sunt achizitionate de catre acesta din urma, atat statul roman cat si Rompetrol Group sa actioneze pentru urmatorii ani intr-un parteneriat efectiv si eficient, caracterizat prin mentinerea de catre statul roman a unei participatii reziduale nediluate de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare si constituirea si operarea Fondului”, se arata intr-o expunere de motive.

Primul pas in vederea respectarii memorandumului si cel mai sigur, de altfel, este renuntarea din partea statului roman la toate litigiile pe care le are cu Rompetrol. Din acel moment, indeplinirea celorlalte obligatii devine incerta. Dumitrascu a spus ca nu poate fi organizata mai devreme de 15 iulie licitatia pentru ca Departamentul pentru Energie trebuie sa pregateasca alte privatizari asumate in fata FMI (n.red. Hidroelectrica, CE Oltenia, Electrica).

In afara de cea referitoare la navzarea pachetului de 26,69%, o alta prevedere din memorandum care ramane sub semnul intrebarii este cea referitoare la realizarea unei investitii de pana intr-un miliard de dolari intr-o perioada de 7 ani. In primul rand, nu este precizat niciun termen pentru demararea acestor investitii, iar in al doilea rand Rompetrol Group este cel care decide cum si unde se vor face investitiile. In al treilea rand, Rompetrol are planuri de afaceri pe cinci ani realizate inca din 2012 pentru perioada 2013-2017 in care sunt incluse investitii in alte state.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol inca de pe 15 februarie 2013. In forma convenita, a fost criticat pentru ca nu prevedea existenta unor instrumente prin care statul roman sa se asigure ca Rompetrol face investitia de 1 miliard de dolari. In 2013, Guvernul a incercat sa paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Insa Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala adoptarea prin lege a unui memorandum care priveste o companie, aratand ca acest lucru este in atributia Guvernului.

Victor Ponta a acceptat greu infrangerea in fata Curtii Constitutionale, sustinand initial ca nu agreeaza ideea aprobarii memorandumului prin Hotarare de Guvern. De altfel, intrebat in luna decembrie de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Hotararea de Guvern prevede mandatarea ministerului finantelor sa indeplineasca toate procedurule pentru stingerea, prin renuntarea la judecata, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunta la toate procesele prin care statul roman cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Important este si ce se va intampla dupa stingerea litigiilor. Teoretic, actul normativ ar fi trebuit sa impuna garantii si termene pentru demararea investitiei de 1 miliard de dolari promisa de premierul Victor Ponta in nenumarate randuri. Hotararea de Guvern nu prevede nimic in acest sens. Exista doar un articol care spune ca in cazul in care, dupa stingerea tuturor litigiilor, Rompetrol Group nu indeplineste angajamentele prevazute in memorandum referitoare la un fond de investitii, Ministerul Finantelor este mandatat sa „efectueze toate demersurile prevazute de lege pentru instituirea unor masuri asiguratorii/executorii, respectiv prin promovarea unor actiuni judiciare/arbitrale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro