Sari direct la conținut

Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea sa prezinte o informare despre modul in care a actionat fiecare institutie in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni

HotNews.ro

​Primul-ministru Victor Ponta l-a desemnat în marti dimineață pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare până la ședința de Guvern de miercuri despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte, în cazul operațiunilor de luni, după producerea accidentului aviatic din județul Cluj, informeaza Guvernul. Toate aceste informații vor fi transmise premierului, pentru ca, în cursul ședinței de guvern, să fie analizată activitatea fiecărei instituții implicate și să fie luate măsurile care se impun.

„Localizarea locului evenimentului (n.a tragedia din Muntii Apuseni) in Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informatiilor furnizate de operatorii de comunicatii mobile odata cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta si a fost pusa la dispozitia institutiilor care au participat la operatiunea de cautare si salvare”, a transmis marti biroul de presa al STS.

Amintim ca doi oameni au murit luni dupa ce un avion de mici dimensiuni a cazut, in imprejurari neelucidate inca, la granita dintre judetele Cluj si Alba, victimele fiind gasite de un padurar, la circa sase ore dupa ce unul dintre pasageri a sunat la 112 pentru a anunta accidentul. La momentul anuntarii accidentului, toti cei sapte pasageri erau in viata.

STS nu a oferit mai multe detalii privind modul in care a fost gestionat apelul la 112 in acest caz.

Seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a explicat pentru RFIca in zona montana este posibil ca un apel sa fie identificat cu dificultate, chiar daca in zona exista semnal. Totul depinde de cate celule GSM sunt captate in timpul apelului. Daca, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate aparea ca a fost efectuat din judetul Brasov, chiar daca el a fost efectuat din judetul Sibiu.

Adrian David spune ca „in mod normal un apel la 112 este localizat in functie de celula pe care o deschide de pe un pilon. Se face prin triangulatie – daca se deschid trei celule se stie exact locul in care s-a facut apelul. In situatia in care se deschide o singura celula sau doua, localizarea este foarte grea.

Stiu asta pentru ca au fost situatii in Muntii Fagaras in care am incercat sa localizam niste turisti rataciti si tocmai din cauza faptului ca s-a deschis doar o celula, n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal sa se petreaca asa ceva.

In oras, in momentul in care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zona. Daca este o zona izolata, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau doua.

De exemplu, vin apeluri 112 de la cabana si semnalul respectiv este preluat de o antena de la Brasov, chiar daca apelul respectiv este facut de pe teritoriul judetului Sibiu.

Ulterior apelului se discuta intre operatorii de la 112 cu institutiile specializate in interventiile de urgenta si se intervine cu echipa cea mai apropiata” a explicat la RFI seful salvamont Sibiu, Adrian David, pentru RFI.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro