Sari direct la conținut

Victor Ponta: Pana pe 31 martie fiecare parinte va trebui sa spuna daca vrea clasa pregatitoare la scoala sau la gradinita. Vom avea probleme logistice la gradinite ​

HotNews.ro
Victor Ponta, Foto: Agerpres
Victor Ponta, Foto: Agerpres

Parintii vor avea de ales pana pe 31 martie intre clasa pregatitoare la scoala sau la gradinita. Anuntul a fost facut de prim-ministrul Victor Ponta, care a declarat la Antena 3 ca definitiveaza „zilele urmatoare” un sistem impreuna cu ministrul educatiei Remus Pricopie si ministrul administratiei publice Liviu Dragnea prin care parintii sa aleaga unde isi trimit copiii. „Vom avea niste probleme logistice, nu la scoli, in schimb la gradinite”, a continuat Ponta.

Declaratiile prim-ministrului Victor Ponta:

  • Bugetul educatiei nu va fi faimosul 6%, ci cred ca undeva la 4,2% daca nu gresesc
  • Insa aici important este la educatie ca practic cheltuielile care tin de scoli si gradinite sunt cheltuieli pe care incercam sa le punem in bugetele administratiilor locale, pentru ca acum scolile sunt ale administratiilor locale, nu mai sunt ale Ministerului Educatiei.
  • Ideea pe care am discutat-o si cu domnul ministru Pricopie si cu domnul Dragnea a fost urmatoarea: faimoasa problema a grupei pregatitoare.
  • Nu cred ca trebuie sa-i fortam pe parinti sa-si duca copiii la scoala la grupa pregatitoare, nici nu trebuie sa-i impiedici pe cei care vor sa mearga sa isi duca copiii mai repede la scoala.
  • Si atunci am stabilit impreuna un sistem pe care il definitivam zilele urmatoare. Pana pe 31 martie fiecare parinte care are un copil in grupa mare sa spuna: eu vreau sa ramana la gradinita inca un an in grupa pregatitoare sau sa mearga la scoala in grupa pregatitoare.
  • Vom avea niste probleme logistice, nu la scoli. La scoli avem sali, in schimb la gradinite cei care vor sa ramana nu avem in momentul asta toate salile pregatite si atunci o parte din bani o sa ii dam catre autoritatile locale pentru ca sa asiguram ceea ce eu cred ca trebuia facut de fapt de cand s-a schimbat legea. Dar asa au gandit-o cei de atunci. Nu lua copilul cu forta, sa-l duci la grupa pregatitoare, la clasa zero. Intreaba-l pe parinte, pentru ca nu stii tu statul mai bine decat parintele daca copilul tau la 6 ani fara o luna mai sta la gradinita sau merge la scoala.

Vezi mai jos cele mai importante declaratii si reactii pe tema clasei pregatitoare, de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale. Cele mai multe discutii au fost declansate de criteriile anuntate de la centru pe care elevii trebuia sa le indeplineasca pentru a se putea inscrie la o anumita scoala si de renuntarea la departajarea facuta de scoli in acceptarea elevilor.

UPDATE Daniel Funeriu: Nu exista niciun argument pentru ca transa de varsta de 6 ani sa nu beneficieze de invatamant obligatoriu la clasa pregatitoare

Intr-o declaratie remisa HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu sustine ca, in scenariul prezentat de premier, „am fi singura tara din Uniunea Europeana care nu are invatamant obligatoriu de la 6 ani, in conditiile in care succesul scolar al elevului depinde preponderent de educatia pe care o primeste la aceasta varsta”. „De aceea multe tari incep invatamantul obligatoriu si mai devreme de 6 ani. In ultimii ani 14 tari din uniune au scazut varsta de debut a invatamantului obligatoriu. Sa arate dl. Ponta un singur studiu care sa demonstreze ca e bine sa tinem copiii la gradinita pana la 7 ani. Sunt zeci care demonstreaza contrariul”, afirma consilierul prezidential.

Potrivit lui Funeriu, „86% dintre parintii copiilor care sunt acum la clasa pregatitoare la scoala apreciaza masura si afirma ca elevii sunt mult mai fericiti la scoala si progreseaza mult mai mult decat ar fi fost la gradinita”.

„Se va reveni la supraincarcarea gradinitelor, copiii de 3 ani nu vor mai avea locuri la grupa mica. Vor ramane multe clase goale in scoli, care acum sunt gata echipate pentru a-i primi pe cei mici”, a continuat Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, „multe invatatoare care au acum clasa a IV-a vor trebui sa mearga sa predea la gradinita”.

„Eu cred ca domnul Ponta si-a dat seama ca a gresit si incearca sa gaseasca o iesire politica din situatia dificila in care s-a pus singur doar ca sa nu fie de acord cu mine. Din pacate aceasta solutie este gresita si va nenoroci zeci de mii de copii ai caror parinti nu vor avea acces la informatia corecta. Copiii sunt mai importanti decat imaginea publica a unui politician. Ii recomand sa reciteasca ce i-a raspuns Comisia Europeana in decembrie 2011 legat de acest subiect”, sustine fostul ministru al Educatiei.

Acesta a prezentat un extras din documente UE potrivit caruia „invatamantul obligatoriu incepe in cele mai multe tari la nivel primar (de obicei, la varsta de 5-6 ani). In Bulgaria, Grecia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria si Polonia, invatamantul obligatoriu cuprinde si nivelul prescolar, iar copiii (cu varsta de patru/cinci sau sase ani) sunt obligati sa participe la programe de invatamant prescolar concepute, in primul rand, pentru a-i familiariza pe copiii foarte mici cu un mediu similar celui scolar. In Olanda, Malta si Regatul Unit, invatamantul obligatoriu incepe de asemenea la varsta de patru sau cinci ani, dar copiii sunt integrati direct in programele de invatamant primar”.

14 ianuarie – Victor Ponta il contrazice pe Remus Pricopie: Clasa zero trebuie sa revina la gradinita chiar din acest an

In urma cu o saptamana, pe 14 ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat ca, in opinia sa, clasa pregatitoare ar trebui sa revina la gradinita, el precizand ca a discutat deocamdata doar telefonic cu ministrul Educatiei, dar ca va discuta si direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusa in aplicare masura din acest an. Prim-ministrul a sustinut ca trecerea clasei pregatitoare de la gradinita la scoala reprezinta o greseala.

10 ianuarie – Remus Pricopie: Clasa pregatitoare ramane in scoala

Remus Pricopie

Remus Pricopie

Foto: Agerpres

Intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 10 ianuarie, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca „nu se schimba nimic” si „clasa pregatitoare ramane acolo unde este anul acesta”. Clasa pregatitoare „face parte din ciclul primar. Fizic, ea poate fi in scoala si 90% din clase sunt in scoala, dar sunt si cazuri in care nu au fost locuri in scoli si atunci functioneaza in fostele gradinite. Este problema locala a inspectorilor, a directorilor de scoli, vor fi acolo unde exista conditii optime de desfasurare a activitatilor didactice”, sustine ministrul Educatiei.

Oficialul anunta atunci ca „problema inscrierilor e singurul lucru care va fi reglementat acum pe parcursul lunii ianuarie„. „Noi ne-am propus ca in prima saptamana din ianuarie sa existe aceasta metodologie si am amanat cu o saptamana nu pentru ca nu am avea timp sa redactam ordinul, el este deja redactat in buna masura, ci pentru ca vrem sa avem un proces de consultare cu inspectori scolari, cu directori, cu invatatori, profesori, cei care au fost implicati in acest proces, si numai dupa aceea sa oficializam”, a declarat Remus Pricopie.

23 noiembrie 2012 – Ministerul Educatiei schimba regulile de inscriere la clasa pregatitoare. Locatia poate sa difere

Stelian Fedorca

Stelian Fedorca

Foto: Agerpres

In urma cu doua luni, Stelian Fedorca, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro ca Ministerul Educatiei schimba regulile de inscriere la clasa pregatitoare si din 2013 „se revine la vechea metodologie de inscriere la scoala”, existenta pana la criteriile introduse anul trecut. Se renunta astfel la cele patru etape de inscriere, la criteriile de departajare conform carora au prioritate la inscriere copiii orfani, din familii monoparentale sau care au un certificat medical de incadrare in grad de handicap. „Consiliul de Administratie al fiecarei scoli va stabili propriul regulament pe care il va afisa, asa cum era si inainte”, a explicat pentru HotNews.ro Fedorca.

„Clasa pregatitoare ramane in invatamantul primar, dar locatia poate sa difere in functie de spatiu”, a precizat Stelian Fedorca. Conform oficialului, decizia va fi luata la nivel local. „Exista scoli unde in aceeasi curte este si o gradinita. Daca nu exista loc suficient in scoala, este si pacat sa nu folosim spatiul si infrastructura existente”, a explicat pentru HotNews.ro secretarul de stat.

29 septembrie 2012 – Ecaterina Andronescu: Dupa primul semestru, facem o analiza cu puncte tari si puncte slabe pentru a stabili daca o mentinem la scoala

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

La finalul lunii septembrie 2012, la doar doua saptamani de la inceperea scolii, ministrul de atunci al Educatiei, Ecaterina Andronescu, declara ca „de la doamnele educatoare semnalul este clar: clasa pregatitoare ar trebui sa ramana in gradinita”. Aflata la Craiova, Andronescu a anuntat ca dupa primul semestru se va face o analiza „cu puncte tari si puncte slabe”, pentru a se decide daca aceasta clasa ramane la scoala sau revine la gradinita.

„Am luat decizia, ca dupa primul semestru, sa facem o analiza, cu puncte tari si puncte slabe. Evident ca, de la doamnele educatoare semnalul este clar: clasa pregatitoare ar trebui sa ramana in gradinita. Sunt foarte multe argumente in favoarea acestei optiunii pe care doamnele educatoare au exprimat-o: faptul ca intr-o scoala avem elevi de 18 ani si copii de cinci ani si jumatate, nu este cea mai fericita situatie cand ies in pauza si unii si altii. De aceea, eu cred ca aceasta analiza ne va duce in situatia sa putem lua o decizie corecta, pentru ca, dupa opinia mea, sa gresesti, poate fi acceptat, dar sa perseverezi diabolic, nu cred ca trebuie sa facem lucrul acesta”, a declarat Ecaterina Andronescu.

19 septembrie 2012 – Victor Ponta: Clasa pregatitoare in cadrul scolii „reprezinta o prostie”

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: HotNews / DP

Premierul Victor Ponta considera ca trecerea clasei pregatitoare la scoala reprezinta o prostie. „Harababura si dezastrul generat de domnul ministru Funeriu cu clasa pregatitoare reprezinta o harababura si o prostie”, a declarat Victor Ponta la inceputul unei sedinte de Guvern. Acesta i-a cerut ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu, sa pregateasca pentru anul viitor „un mod de scolarizare care sa aiba grija de copii si de parinti”.

„Va sustin pentru a repune lucrurile in ordinea lor normala: clasa pregatitoare la gradinita. La cinci ani si jumatate il trezesti la sapte dimineata, il tii opt ore! Asta numai supraoamenii de tipul lui Funeriu sunt capabili”, a precizat Ponta.

Aproximativ 130.000 de copii au intrat in septembrie 2012 in clasa pregatitoare. Clasa pregatitoare se organizeaza in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat, dar poate functiona si in cadrul unitatilor de invatamant prescolar – gradinite – care sunt structuri ale unitatilor de invatamant cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat, conform Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru anul scolar 2012 – 2013.

Aproximativ8.000 de cadre didactice au participat la sesiuni de formare la nivel national, pentru a le putea preda copiilor la clasa pregatitoare. Pentru clasa pregatitoare s-au alocat 26 de milioane RON pentru mobilier si 23 milioane RON pentru materiale didactice. „Exista 130.000 de beneficiari, ceea ce inseamna o alocare a acestor sume de mobilier per elev de aproximativ 200 de lei”, anunta fostul ministru interimar al Educatiei Liviu Pop. Potrivit Legii Educatiei Nationale, 2012-2013 este primul an in care clasa pregatitoare este obligatorie si se desfasoara in cadrul scolilor.

La inceputul anului 2012, introducerea clasei pregatitoare a iscat discutii aprinse, ajungandu-se chiar in instanta pentru a se renunta la aceasta masura. Pe 29 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a judecat cererile depuse de mai multe asociatii ale parintilor privind suspendarea si anularea ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Ulterior, instanta a respins rand pe rand actiunile parintilor. La inceputul lunii martie au debutat si inscrierile la clasa pregatitoare, insa, in prima zi, aplicatia prin care se facea inscrierea s-a blocat.

21 mai 2012 – Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: Banii pentru clasa pregatitoare au fost transferati de la nivel regional catre scoli

Liviu Pop

Liviu Pop

Foto: Agerpres

Cu patru luni inainte de inceperea scolii, ministrul Educatiei de la acea vreme, Liviu Pop, anunta ca in urma unui audit a constatat intarzieri in procedurile de achizitii ale mobilierului si materialelor didactice necesare clasei pregatitoare. „Exista riscul real de a nu putea avea acest mobilier in scoli la data de 13 septembrie, din acest motiv, ca singura solutie posibila in acest moment, am decis transferarea sumei de la nivelul regiunilor catre unitatile de invatamant si, totodata, transferarea responsabilitatilor achizitiilor de catre directorii de unitati scolare. Exista 130.000 de beneficiari, ceea ce inseamna o alocare a acestor sume per elev de aproximativ 200 de lei. In momentul de fata am alocat cei 200 de lei la nivelul fiecarei unitati scolare, decide directorul de unitate scolara cum achizitioneaza acest mobilier. Nu putem risca ca in data de 13 septembrie sa nu existe mobilier. Deci nu se mai liciteaza prin 8 centre regionale, se duce decizia la nivelul scolii. Directorul raspunde, scoala face achizitia”, anunta Pop.

4 aprilie 2012 – Inscrierea la scoala pe vize de flotant: „Noua la scoala ni s-a zis direct – faceti-va viza de flotant in zona scolii”

Informatii privind schimbarea domiciliilor de catre parinti pentru a facilita inscrierea copiilor la anumite scoli au aparut imediat dupa publicarea metodologiei privind inscrierea copiilor la clasa pregatitoare si la clasa I. Metodologia prevede ca toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea la scoala de circumscriptie vor fi inscrisi la acea scoala, iar parintii care vor o alta scoala decat cea de circumscriptie se inscriu in a doua etapa, in limita locurilor ramase libere dupa prima etapa.

Desi Ministerul Educatiei a anuntat ca scolarizarea cu prioritate a elevilor in scolile de circumscriptie este prevazuta in legislatie inca din 2005 si ca metodologia nu aduce ceva nou in acest sens, de teama de a nu indeplini criteriile din a doua etapa, mai multi parinti sustin ca si-au facut viza de flotant cu care au atestat la inscriere faptul ca se afla in circumscriptia scolii pe care o doreau.

Contactat de HotNews.ro, Catalin Baba, ministrul Educatiei, a declarat ca „Ministerul nu are atributii in verificarea vizelor de flotant si nu a sesizat Ministerul de Interne in privinta verificarii acestora”.

Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a spus pentru HotNews.ro ca „Inspectoratul nu are abilitatea sa cerceteze modalitatea de realizare a vizelor de flotant. Este in atributia Ministerului Administratiei si Internelor, iar noi nu avem dreptul sa controlam vizele de flotant, modul de obtinere si efectele pe care le produc pentru ca intram peste dreptul omului de a-si alege domiciliul”. „Nu am sesizat MAI, pentru ca nu noi putem face acest lucru, noi respectam metodologia”, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului.

1 aprilie 2012 – Colegiul Goethe, asaltat de romanii nemti. Strania explozie a etniei germane in Capitala si culisele unui scandal penal

Pe 1 aprilie, actorul Mihai Calin a declarat pentru HotNews.ro ca a depus plangere penala impotriva conducerii Colegiului German Goethe din Bucuresti si a parintilor care au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, dar despre care spune ca nu le pot dovedi. Calin afirma ca a incercat sa isi inscrie copilul la Colegiu, dar ca nu mai prindea loc decat daca se declara de etnie germana. „Adica daca faceam un fals in acte publice, la fel ca trei sferturi dintre parintii care si-au inscris copiii aici”, sustine actorul. Directoarea Colegiului, Cristina Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca are „dubii” referitor la etnia celor inscrisi, dar a precizat ca nimeni nu poate dovedi eventuale falsuri. „Anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300”, a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba. El sustine ca ministerul „nu are cum sa spuna daca o persoana este etnic german sau nu”.

Motivul disputei din 2012 este schimbarea conditiilor de admitere. Anii trecuti elevii sustineau un test pentru a putea fi declarati inscrisi, in timp ce in 2012testul a fost eliminat, iar inscrierea a fost etapizata: in prima etapa etnicii germani, in a doua – oricine doreste si nu este etnic. O nota a Ministerului Educatiei le-a permis insa scolilor cu predare in germana materna ca in prima etapa de inscriere sa accepte „toti copiii ai caror parinti declara ca apartin minoritatii germane”. Parintii sustin insa ca lipsa unei legi a minoritatii ii da oricui posibilitatea sa se declare de orice etnie. Citeste aici mai multe despre acest caz

19 martie 2012 – Catalin Baba: 79% dintre copii au fost inscrisi in clasa I si pregatitoare, in prima etapa

Catalin Baba

Catalin Baba

Foto: Agerpres

Catalin Baba, ministru al Educatiei in martie 2012, a anuntat ca 79% din totalul celor 302.223 de copii recenzati au fost inscrisi in clasa pregatitoare si in clasa I in cadrul primei etape, precizand totodata ca in nicio unitate de invatamant nu se vor organiza cursuri in trei sau mai multe schimburi.

5 martie 2012 – In prima zi de inscrieri in clasa pregatitoare s-a defectat serverul pentru inscrieri

Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare a inceput pe 5 martie 2012 cu o defectiune la serverul pe care functiona aplicatia pentru inscrierea copiilor. Defectiunea a fost eliminata la doua ore de la inceperea programului inscrierilor. Potrivit Ministerului Educatiei, serverul s-a defectat in cursul noptii de duminica spre luni, in urma unor pene de curent succesive. Multi parinti au mers luni dimineata la scoli pentru a-si inscrie copiii in grupa pregatitoare, insa nu au putut face acest lucru, reprezentantii unitatilor spunandu-le sa astepte pana cand softul va fi functional sau se revina, inscrierea putandu-se face pana la ora 16.00.

Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare s-a desfasurat in perioada 5-16 martie, cand a avut loc depunerea cererilor de inscriere ale parintilor care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie, precum si cererile de inscriere ale parintilor care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala. Afisarea listelor copiilor inmatriculati in prima etapa si a locurilor ramase libere s-a facut la unitatile de invatamant in 19 martie.

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: Agerpres

2 martie 2012 – 80 de parinti au cerut in instanta suspendarea inscrierilor la clasa pregatitoare. Curtea de Apel Bucuresti a respins solicitarea

In luna februarie a anului trecut, 80 de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Mihai Radu, avocatul parintilor, a declarat ca Ministerul Educatiei trebuia sa consulte societatea civila inainte de a da un asemenea ordin. Potrivit acestuia, ordinul prevede „o metodologie greoaie” si „reduce dreptul parintilor de a alege scoala copilului”.

Pana in martie, la Curtea de Apel Bucuresti au ajuns trei dosare in care mai multi parinti cereau suspendarea aceluiasi ordin al ministrului Educatiei privind clasa pregatitoare. Magistratii au respins cererea formulata de acestia, asociatiile de parinti pierzand procesul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro