Sari direct la conținut

Victor Ponta sustine ca Guvernul a cerut Comisiei Europene acordul sa elimine acciza la palinca produsa de persoane fizice

HotNews.ro

Guvernul a redactat materialele catre Comisia Europeana (CE) pentru a primi acordul sa elimine acciza la palinca produsa de catre persoanele fizice, sustine premierul Victor Ponta, aratand ca a mai fost facuta o astfel de cerere, dar nu a fost facuta „bine”, transmite Mediafax.

„La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, sa ne lase si Comisia Europeana sa nu mai accizam. Trebuie sa stim sa facem cererea catre Comisia Europeana, pentru ca noi am mai facut o data si nu am facut-o bine si nu ne-au lasat, au zis ca asa e reglementarea europeana. Deci, sustin total faptul ca palinca facuta de persoanele fizice sa nu fie accizata”, a spus Ponta la emisiunea „Viata Satului” a postului public de televiziune.

Codul Fiscal prevede ca pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, producatorii sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

In luna martie, Senatul a respins un proiect prin care producerea bauturilor traditionale romanesti pentru consumul propriu, precum palinca, tuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, intr-o cantitate maxima pe gospodarie de 100 de litri cu 100% concentratie alcoolica era exceptata de la plata accizelor.

In luna aprilie, comisarul UE pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a venit la Bucuresti pentru a avea un dialog cu cetatenii romani, care au dorit sa afle de la el si de ce UE le pune acciza la tuica, Ciolos spunand insa ca acciza pentru tuica este definita printr-o legislatie nationala, si nu europeana.

„Exista niste principii europene vizavi de accizarea bauturilor alcoolice, dar exista posibilitatea pentru produse si bauturi alcoolice traditionale aplicarii unor exceptii definite de legislatia nationala (…) Toata decizia privind taxarea si impozitarea se ia la nivel national, nu este politica europeana”, a spus comisarul.

De altfel, acesta s-a plans de faptul ca politicienii dau vina pe UE pentru anumite lucruri.

„E clasica deja atitudinea – atunci cand e un rezultat pozitiv decis la Bruxelles – politicienilor acasa ‘uite, am fost la Bruxelles, m-am batut pentru tara mea si am obtinut cutare lucru’ (…) Pe de alta parte, atunci cand, tot datorita deciziilor comunitare, deci a tuturor sefilor de stat, de guvern, a ministrilor sau a Parlamentului, un stat membru sau altul e penalizat pentru ca nu a tinut cont de anumite principii sau de anumite decizii luate colectiv, atunci cei de acasa spun ‘Bruxelles ne impune, iar nu ne lasa sa ne facem micii, ne impunem sa vindem terenurile la straini’, fara sa prezinte detaliile, de unde vine decizia, cum ar fi putut evitata”, a explicat Ciolos.

Victor Ponta: Romania vrea mai multe produse din Republica Moldova, care se gandeste la repercusiuni din partea Rusiei

Romania a mai solicitat Comisiei Europene marirea contingentului de produse importate din Republica Moldova, in principal mere, deoarece statul vecin a luat in calcul existenta unor repercusiuni din partea Rusiei si imposibilitatea de a mai exporta mere pe piata ruseasca, potrivit premierului Ponta si ministrului Agriculturii.

„Aici, din pacate, este o chestie si politica, pentru ca Moldova se gandeste ca va avea repercusiuni din partea Rusiei, nu va mai putea sa exporte mere, de exemplu, si atunci am considerat ca este de datoria nu doar a Romaniei, ci a Uniunii Europene sa ne deschidem piata pentru produsele din Moldova, ca sa nu-i lasam. Nu va fi un efect mare pentru Europa in ansamblu, insa pentru Moldova este esential, pentru producatorii de acolo”, a spus Ponta la emisiunea „Viata Satului” a postului public de televiziune.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca solicitarea de marire a contingentului de produse din Republica Moldova catre Romania a fost transmisa Comisiei Europene (CE) in urma cu doua zile, dupa o discutie avuta de premierii celor doua tari, Ponta precizand ca este vorba in special de mere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro