VIDEO Ca într-un joc pe calculator: Ucrainenii arată cum folosesc o consolă într-o lovitură cu drona asupra unei blindate rusești
O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum militarii ucraineni lansează o grenadă asupra asupra unui vehicul blindat rusesc cu ajutorul unui sistem de ghidare ce amintește de consolele de jocuri video portabile.
Înregistrarea surprinde momentul țintirii vehiculului rusesc cu ajutorul controlerului, lansarea grenadei, impactul și întoarcerea dronei la operatori. Videoclipul pare unul cu caracter demonstrativ, vehiculul rusesc părând deja avariat înainte de momentul impactului.
Actual demonstration of Ukrainian drone dropping a 40 mm grenade on a Russian BMP, damaging it.#Russia #Ukraine pic.twitter.com/s4XfvAehwH
— BlueSauron\uD83D\uDC41️ (@Blue_Sauron) June 13, 2022
La sfârșitul lunii martie, unitatea de recunoaștere aeriană Aerorozvidka a forțelor armate ucrainene, a publicat o altă înregistrare video interesantă care arată cum sunt distruse blindate și vehicule rusești cu grenade aruncate din drone obișnuite.
Dronele au fost folosite cu mare succes de către forțele armate ale Ucrainei în războiul dus împotriva invadatorilor ruși, fie că este vorba de drone comerciale adaptate, faimoasele drone turcești Bayraktar sau, mai recent, dronele kamikaze Switchblade primite de la americani.
Ucraina ar urma să primească și drone înarmate cu rachete Hellfire
La începutul lunii iunie administrația Biden ar fi decis să vândă Kievului patru drone MQ-1C Gray Eagle, varianta folosită de armată a mai cunoscutei drone Predator, drone care pot fi înarmate cu rachete aer-sol Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, potrivit agenției Reuters care cita la momentul respectiv 3 surse din cadrul administrației de la Washington.
Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază mai mică de acțiune împotriva forțelor ruse care au invadat țara la sfârșitul lunii februarie, precum dronele AeroVironment (AVAV.O) RQ-20 Puma AE sau cea turcească, Bayraktar-TB2.
Dar MQ-1C Gray Eagle reprezintă un salt în tehnologie, deoarece poate zbura până la 30 de ore sau chiar mai multe, în funcție de misiunea sa, și poate aduna cantități uriașe de informații.
Grey Eagle, versiunea armatei a celei mai cunoscute drone Predator, poate transporta și până la opt rachete Hellfire care reprezintă o putere de foc considerabil mai mare decât orice avea Ucraina până acum în inventar.
Sursele Reuters au declarat însă că există pericolul ca vânzarea dronelor fabricate de General Atomics să fie blocată de Congres sau a unei inversări de politică de ultim moment care ar putea distruge planul revizuit la Pentagon de câteva săptămâni.
Urmărește ultimele evoluții din a 110-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.