Sari direct la conținut

VIDEO Camera Reprezentantilor a aprobat acordul privind majorarea plafonului datoriei SUA. Senatul urmeaza sa voteze marti

HotNews.ro

Camera Reprezentantilor a adoptat, luni, acordul privind cresterea plafonului datoriei SUA, incheiat in noaptea de duminica intre Casa Alba si liderii Congresului. Cu mai putin de 24 de ore pana la termenul limita dat de Trezorerie, proiectul care prevede majorarea plafonului datoriei cu 2,100 miliarde de dolari a fost adoptat cu 269 voturi „pentru” si 161 „impotriva” (republicanii: 174 voturi „pentru”, 66 „impotriva”, iar democratii- 95 voturi „pentru”, 95 „impotriva”) si trimis pe masa Senatului pentru un nou vot, care urmeaza sa aiba loc in cursul zilei de marti, anunta AFP.

Votul din Camera Reprezentantilor vine dupa o zi plina de incertitudini cu privire la oficializarea acordului, in parte din cauza reticentei mai multor oficiali democrati nemultumiti de concesiile facute de presedintele Barack Obama.

La votul de luni seara a participat si democrata Gabrielle Giffords, grav ranita la cap in ianuarie, intr-un atac armat soldat cu moartea a sase persoane in Arizona.

Dupa optimismul nascut din anuntul unui compromis in SUA, principalele piete bursiere europene au inchis in scadere, luni, in timp ce bursa de pe Wall Street si-a limitat, in cele din urma, pierderile.

Astfel, Dow Jones a scazut cu 10.75 puncte, (0.09%), pana la 12,132.49 puncte, in timp ce Nasdaq Composite a pierdut 11.77 puncte (0.43%), ajungand la 2,744.61 puncte. Indicele Standard & Poor’s 500 a urmat trendul, pierzand astfel 5.34 puncte (0.41) si in final, ajungand la 1,286.94 puncte.

Bursa de Valori de la Paris a incheiat sedinta cu o scadere de 2,27%, cel mai scazut nivel din august 2010, in timp ce Bursa de Valori de la Milano a scazut cu 3,87%. Bursa de la Frankfurt a pierdut 2,86%, iar cea londoneza 0,70%.

Barack Obama l-a trimis, luni, in fata democratilor, pe vicepresedintele american Joe Biden, pentru a oferi explicatii si a raspunde nelamuririlo legate de unele concesii facute de catre presedintele american. „Am incredere in adoptarea proiectului de lege”, a afirmat Biden, dupa intalnirile sale cu democratii.

Dupa ce mult timp a insistat asupra unui plan care sa aduca bugetului SUA noi venituri fiscale, in special prin impozitarea celor mai bogati, Obama a trebuit, in cele din urma, sa renunte la aceasta idee. Acorul incheiat duminica nu prevede nici o crestere a impozitelor.

„Acest acord reprezinta un sandwich al Satanei presarat cu zahar. Daca veti ridicata painea, nu va va placea ceea ce veti vedea „, a spus congresmenul Emanuel Cleaver, pe Twitter.

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Jay Carney a respins, luni, criticile cu privire la absenta unor noi venituri fiscale, asigurand ca acea comisie speciala care va fi creata pentru a aduce noi economii la buget va putea recomanda masuri, cum ar fi eliminarea subventiilor pentru companiile petroliere. Si liderul minoritatii Democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a anuntat ca va vota textul.

Inaintea votului care se anunta a fi strans in Camera Reprezentantilor, John Boehner si alti lideri republicani au inclinat balanta in favoarea acordului.”Vom avea numarul necesar de voturi pentru a adopta aceasta masura”, a declarat numarul doi din Cmaera, Eric Cantor.

Acordul la care au ajuns duminica liderii americani prevede ca plafonul datoriei sa fie ridicat cu cel putin 2100 miliarde pentru a „elimina incertitudinea” plasata asupra economiei Statelor Unite.

Ridicarea nivelului datoriei publice va fi insotita de reduceri bugetare in doua etape. Prima transa ar reduce cu aproximativ 1.000 de miliarde cheltuielile bugetare in urmatorii 10 de ani. Apoi, o comisie speciala formata in egala masura din republicani si democratii va face recomandari pentru reducerea cheltuielilor cu 1,500 miliarde tot 10 ani. Aceasta a doua etapa ar include reduceri in multe sectoare, inclusiv in programe sociale si militare. Comisia va aborda, de asemenea, o reforma fiscala pentru a incerca sa genereze venituri.suplimentare.

Comisia ar trebui sa isi finalizeze activitatea pana pe 23 noiembrie. Congresul va suspune votului recomandarile comisiei pe 23 decembrie. In cazul in care comisia nu va conveni asupra a cel putin 1,200 de miliarde dolari in economii sau Congresul respinge constatarile sale, reduceri automate de cheltuieli intra in vigoare in incepand din 2013.

Trezoreria americana dispune de doar 54 de miliarde de dolari, in conditiile in care acum opt zile avea peste 100 de miliarde, potrivit Business Insider.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro