Sari direct la conținut

VIDEO Ce provocări vede OCDE pe piața muncii din România. De la îmbătrânirea populației la prea puțini adulți cu acces la cursuri de formare / Răspunsul premierului Ciucă

HotNews.ro
Mathias Cormann si Nicolae Ciuca, Foto: Captura Guvern
Mathias Cormann si Nicolae Ciuca, Foto: Captura Guvern

Populația cu vârstă de muncă a scăzut în România din cauza îmbătrânirii și emigrației, dar acestea nu sunt singurele provocări cu care se confruntă piața muncii din România, a arătat vineri la București Mathias Cormann, secretarul general al OCDE. „Prea mulți tineri abandonează școala înainte de a căpăta competențele necesare pentru piața muncii, iar închiderea școlilor datorită crizei pandemice a aprofundat aceste disparități”, a spus acesta.

Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a prezentat vineri la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă rezultatele unui studiu privind situația socio-economică din România în contextul pandemiei de COVID-19.

Oficialul OCDE a notat progresele înregistrate de România, faptul că în ultimele două decade, țara noastră a prins din urmă economiile OCDE în ciuda crizei financiare din 2007-2008 și mai recent a pandemiei COVID-19, dar și faptul că mai avem multe probleme de rezolvat.

Printre acestea, Mathias Cormann a subliniat provocările de pe piața muncii.

  • „Există o serie de provocări pe piața muncii. Populația cu vârstă de muncă a scăzut datorită îmbătrânirii și emigrației. Și în trecut lipsa de forță de muncă a împiedicat dezvoltarea economică și acest lucru va continua și în viitor.
  • Este necesară îmbunătățirea participării și asigurarea că forța de muncă are competențele necesare. Integrarea pe piața muncii a persoanelor cu niveluri scăzute de educatie, mai ales în randul tinerilor, femeilor și a populației roma este o provocare. Participarea este destul de scăzută în randul anumitor categorii de persoane.”, a declarat Mathias Cormann.

Oficialul OCDE a mai precizat că situația este generată și din cauza inegalităților din sistemul de educație.

  • „Acest lucru este parțial explicat și de inegalitățile din sistemul de educație și domnul prim ministru a explicat eforturile Guvernului în acest domeniu și va incurajăm să continuați în această direcție.
  • România este printre țările în care mediul socio-economic are cel mai mare impact asupra performanței școlare. Prea mulți tineri abandonează școala înainte de a căpăta competențele necesare pentru a ajunge pe piața muncii.
  • Închiderea școlilor datorită crizei pandemice a aprofundat aceste disparități de învățare și inegalități privind accesul la educație.”, a spus secretarul general al OCDE.

Acesta a subliniat că este necesară accelerarea sprijinirii pentru elevii vulnerabili și că măsurile din ‘Romania Educată’ si din PNRR sunt măsuri necesare. Mathias Corman a spus că este necesară alocarea de resurse financiare si umane suplimentare pentru scolile din zonele dezavantajate, de asemenea pentru cursurile remediale în sprijinul elevilor dezavantajați.

O altă problemă pe piața muncii este și instruirea prea puțină a adulților, inclusiv a șomerilor, prin programe de formare profesională.

„De asemenea prea puțini adulți au acces la cursuri de formare profesională, inclusiv în rândul șomerilor. Serviciile publice trebuie imbunatatite pentru a putea asigura sprijin pe piața muncii.”, a mai spus oficialul OCDE.

Ciucă: Autoritățile române sunt conștiente de necesitatea îmbunătățirii condițiilor pe piaţa muncii / Ce măsuri spune premierul că au fost luate

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a admis nevoia îmbunătățirii condițiilor pe piața muncii.

  • „Autoritățile române sunt conștiente de necesitatea îmbunătățirii condițiilor pe piaţa muncii. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a crește participarea tinerilor, pentru a proteja categoriile vulnerabile, în special în comunitățile marginalizate, pentru a sprijini programele de formare.
  • În contextul pandemic actual, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri inovative, în acord cu evoluția situației înregistrate la nivel național și cu necesitățile pieței muncii, cu scopul de a menține locurile de muncă din sectoarele economice afectate și a preveni creșterea șomajului.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a amintit că în ceea ce priveşte sistemul de pensii, România se află în plin proces de reformă, fiind evaluată legislația şi urmând a fi adoptate măsuri legislative de natură să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu și lung, corectarea disfuncțiilor și a inechităților dintre diferite categorii de beneficiari, întărirea principiilor contributivității, solidarităţii sociale şi a egalităţii.

„Studiul consideră că îmbunătățirea accesului la educație și formare reprezintă unul dintre cele mai importante domenii, ce poate contribui la redresarea economică și la creșterea nivelului de trai. Apreciem recomandarea de a accelera măsurile de sprijinire a elevilor care riscă să părăsească școala și de a diminua decalajele educaţionale, în special în zonele defavorizate.”, a mai spus Ciucă.

OCDE: Prioritatea imediată în ceea ce privește economia și sănătatea publică trebuie să fie creșterea masivă a ratei de vaccinare

Studiul economic OCDE referitor la România arată că prioritatea imediată în ceea ce privește economia și sănătatea publică trebuie să fie creșterea masivă a ratei de vaccinare, care se situează la circa 40% și este printre cele mai scăzute din Europa.

Pentru susținerea revenirii pe termen mediu și lung, România trebuie să se concentreze pe o implementare eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență finanțat de UE, prin îmbunătățirea capacității administrative și realizarea reformelor necesare în domenii precum pensiile. Reformele trebuie să se axeze și pe reluarea creșterii productivității, pe crearea de locuri de muncă și pe dezvoltarea competențelor, consolidând statul de drept și finanțele publice.

Criza COVID-19 a lovit după două decenii de performanțe economice deosebite, în urma cărora PIB-ul României pe cap de locuitor a urcat la peste 60% față de media din OCDE. Este o creștere puternică de la doar circa 30% la începutul anilor 2000.

Redresarea va continua. Studiul estimează o creștere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 și 2023, după un plus de 6,3% în 2021. Având în vederea creșterea puternică a inflației, care a depășit ținta stabilită de BNR, politica monetară trebuie să devină mai strictă în funcție de necesități.

Vizita oficialului OCDE în România și prezentarea rezultatului studiului vine după decizia de marți a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv pe care România îl are de 18 ani.

Guvernul a anunțat miercuri că a început pregătirea tehnică pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în condițiile în care decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, care dețin peste 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro