Sari direct la conținut

VIDEO Chile: O perla a naturii, rezervatia Torres del Paine, este devastata de flacari

HotNews.ro

O rezervatie a naturii din marele sud chilian, un parc cu ghetari, lacuri andine, paduri si stepe din Patagonia, este devastat de trei zile de un incendiu care ingrijoreaza din ce in ce mai mult autoritatile si care a distrus deja 8.500 de hectare, respectiv aproximativ 3 – 4% din suprafata sa, relateaza AFP.

Parcul national Torres del Paine, vizitat in fiecare an de peste 100.000 de persoane, este inchis de joi si va ramane asa intreaga luna ianuarie, a precizat vineri presedintele Sebastian Piñera, dupa o reuniune de criza.

In ciuda primelor informatii care evocau un incendiu izolat, focul s-a extins. Sambata, 400 de oameni incercau sa izoleze focul iar presedintele Piñera vorbea vineri de o „situatie extrem de complexa”.

Zona incendiului este o suprafata stancoasa accidentata situata intre doua varfuri inzapezite cu o altitudine de peste 3.000 de metri si un lac navigabil, Grey. Un amestec de paduri, arbusti si pamant.

Suprafata de vegetatie distrusa este inca relativ modesta, mai putin de 4% din parcul cu o suprafata de 230.000 de hectare.

Dar progresul inregistrat in ultimele zile de flacari, cu o suprafata distrusa care se dubleaza de azi pe maine, si persistenta conditiilor ostile – vanturi foarte puternice si vegetatie uscata – starneste ingrijorari.

Focul afecteaza un loc emblematic al iubitorilor naturii, clasat din 1978 drept rezervatie a biosferei de catre UNESCO si considerat de numerosi turisti drept unui dintre cele mai frumoase parcuri ale Americii de Sud.

Rarele imagini facute din elicopterele de interventie aratau un mare nor de fum care se ridica din granit, ascunzand un decor somptuos de roca inzapezita, de zapada si cer turcoaz.

Incendiul s-a declansat marti, nu departe de o tabara pentru turisti, ceea ce indica posibilitatea unei neglijente umane.

Interventia cu elicoptere si avioane este mult ingreunata de vanturile care au atins in ultimele zile 100 km/h, intensificand focul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro