Sari direct la conținut

VIDEO Cinci filme care au declansat incidente internationale

HotNews.ro
Borat, Foto: Captura YouTube
Borat, Foto: Captura YouTube

Dupa ce Coreea de Nord a amenintat SUA cu razboiul dupa aparitia unui trailer al unui film american despre uciderea lui Kim Jong-un, publicatia Time a realizat o scurta istorie a filmelor care i-au enervat pe unii lideri mondiali. Reactia Coreei de Nord a fost cu siguranta cel mai evicdent raspuns al unui stat dupa aparitia unui film, dar, de-a lungul timpului, au existat alte cinci productii care au fost denuntate, condamnate sau interzise de catre guverne care le-au considerat complet nepotrivite.

  • Cry Freedom (1987)

Cry Freedom relateaza relatia dintre jurnalistul Donald Woods (Kevin Kline) si activistul Steve Biko (Denzel Washington) in timpul apartheidului din Africa de Sud la sfarsitul anilor 1970. Filmul a fost nominalizat pentru trei premii Oscar in anul 1988. Cum era de asteptat, oficialii din Africa de Sud nu au fost incantati de un film care creiona discriminarea agresiva, coruptia politica si violenta rasiala. Desi filmul a fost initial aprobat de cenzorii din Africa de Sud, in timpul premierei filmului au existat explozii si amenintari cu bomba, ceea ce a determinat guvernul sa actioneze. Stoffel van der Merwe, Ministrul de Informatii, a catalogat Cry Freedom ca fiind „propaganda bruta” si a spus ca reprezentarea fortelor de securitate sud-africane submineaza imaginea publica a acestora.

  • Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003)

Continuarea primului film Tomb Raider, cu Angelina Jolie, a starnit furia oficialilor chinezi. Unul dintre acestia a spus „Dupa vizionarea filmului, simt ca occidentalii si-au facut propria prezentare a Chinei, cu intentii malitioase”. Filmul a fost filmat partial in Hong Kong si a fost criticat la Beijing pentru ca descrie o tara fara un guvern functional, condusa de societati secrete.

„Filmul nu a inteles cultura chineza. Acesta nu intelege situatia de securitate din China. In China nu pot exista societati secrete”, a declarat unul dintre oficiali.

  • District 9 (2009)

Filmul lui Neill Blomkamp despre extrateresti (sau despre apartheidul din Africa de Sud, daca este analizat mai atent) a fost nominalizat la 4 premii Oscar, dar nu a reprezentat un succes in Nigeria. Potrivit Ministrului de Informatii, Dora Akunyili, personajele de origine nigeriana din film au fost portretizate ca infractori sau canibali, iar oficialii au constatat si faptul ca „numele fostului nostru presedinte a fost enuntat ca cel al liderului unei bande criminale si femeile noastre au fost prezentate ca prostituate, care se culcau cu refugiatii extraterestrii”. Filmul a fost interzis in Nigeria.

  • Argo (2012)

Castigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun film in 2013 spune povestea misiunii CIA de a prelua americanii prinsi in Teheran in timpul crizei ostaticilor din Iran din 1979. Desi filmul a fost aspru criticat pentru inexactitatile istorice, guvernul iranian a fost cel care a avut cea mai vehementa reactie. Mohammad Hosseini, ministrul iranian al Culturii si Orientarii islamice, a denuntat filmul ca fiind „un act ofensator” care a fost motivat de „intentii rele”. Argo a fost interzis in Iran.

  • Borat (2006)

Borat este cel mai complicat caz din lista filmelor controversate. Personajul lui Borat- un reporter misogin, homofob si antisemit din Kazahstan- a castigat rapid notorietate. Initial, oficialii din Kazahstan nu au fost incantati: „Nu excludem faptul ca domnul Cohen indeplineste ordinul politic al cuiva, conceput pentru a prezenta Kazahstanul si oamenii sai intr-un mod peiorativ”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din Kazahstan in 2005, cu un an inainte de lansarea filmului.

Dar, pe masura ce se apropia lansarea filmului, pozitia Kazahstanului incepea sa se inmoaie, in ciuda amenintarilor si a zvonurilor aparute. Desi oficialii au cerut cu tarie ca filmul sa nu fie distribuit in Kazahstan (pana la urma nu a fost), Erlan Idrissov, ambasadorul kazah in Marea Britanie, a spus ca filmul i s-a parut amuzant si ca „a pus Kazahstanul pe harta”. In 2012, ministrul de externe Yerzhan Kazykhanov s-a aratat incantat: „Sunt recunoscator filmului Borat pentru ca a ajutat la atragerea turistilor in Kazahstan”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro