VIDEO Cine este Watson, supercomputerul care a invins doi campioni la Risti si Castigi
In urma cu cinci ani, ideea ca un computer poate invinge doi oponenti umani intr-un concurs de cultura generala bazat pe vorbire naturala, nu pe un limbaj inteles automat si de calculatoare, parea inca un vis indepartat. Azi, celebrul Watson a invins cei mai valorosi concurenti ai editiei americane a concursului Risti si Castigi (Jeopardy!, n.r.). Intra in articol pentru a afla cum a fost posibila obtinerea acestui rezultat si ce inseamna asta pentru creatorii de inteligente artificiale.
Dezvoltat inca din anul 2006 de catre divizia de cercetari avansate a IBM, Watson a aparut din dorinta de a crea un sistem electronic capabil sa poarte o conversatie cu un operator uman. Platforma hardware pe care este bazat contine 90 de servere ultra-performante, cu un total de 2880 de nuclee de procesare la 3,5Ghz si 16TB (16 384GB, n.r.) de memorie RAM. Spatiul de stocare, de ordinul miilor de terrabytes a fost ocupat cu milioane de materiale de referinta, de la diferite editii ale bibliei la enciclopedii si romane. In timpul tuturor concursurilor, Watson nu a fost conectat la internet, toate raspunsurile sale fiind bazate pe “cultura” acumulata in interior.
In ciuda puterii enorme de care dispune, la primele teste, in 2006, computerul nu a fost capabil sa raspunda corect la mai mult de 15% din intrebari, fata de peste 95% in cazul concurentilor umani. Pentru a raspunde la o intrebare, Watson foloseste mii de algoritmi diferiti simultan pentru a scana baza de date cu informatii pe care o detine, iar daca un raspuns este indicat de majoritatea algoritmilor de cautare, este selectat ca fiind corect, totul intr-un timp de doar cateva secunde. Simultan, un sistem de sintetizare vocala formuleaza raspunsul corect in limbaj uman.
Intr-un material publicat de New York Times anul trecut, unul dintre creatorii lui Watson, David Ferucci, a explicat de ce este atat de dificil pentru un computer sa inteleaga vorbirea obisnuita, si nu doar un set de comenzi vocale standard: “Limbajul uman este intesat de intelesuri implicate. Oamenii pot pune in context ceea ce aud, pot intelege foarte multe nuante. Computerele nu pot face asta decat cu dificultati extrem de mari”. Sistemul de concurs de la emisiunea Jeopardy, unde concurentii primesc o fraza despre care trebuie sa puna o intrebare, complica lucrurile si mai mult.
Pentru a aduce sansele tuturor oponentilor din cadrul concursului la acelasi nivel, organizatorii au impus regula ca Watson trebuie sa apese un buton printr-un brat robotic, la fel ca toti ceilalti concurenti. Situat intr-o camera diferita fata de platoul de desfasurare al concursului, Watson a reusit sa invinga doi fosti campioni umani intr-un meci parca desprins dintr-un film science-fiction. Toate castigurile, in valoare de un milion de dolari, au fost donate de catre IBM unor organizatii caritabile, dar adevaratele beneficii vor veni abia de acum inainte.
Tehnic, puterea de procesare necesara sistemului de determinare a raspunsului corect dintr-o baza de date enorma a fost posibila de cel putin doua decenii, dar pana in prezent o asemenea solutie nu a fost fezabila economic. In prezent, costul unui sistem care poate rula Watson a scazut la doar un milion de dolari, o suma mica pentru acest gen de computere.
Daca folosirea unui computer intr-un concurs de cultura generala este spectaculoasa, IBM spera sa poata oferi in viitorul apropiat solutii de procesare bazate pe comenzi vocale non-standard, care ar putea sa aduca profituri de zeci de milioane de dolari.
Watson nu este primul computer care invinge un adversar uman in cadrul unui concurs public: in anul 1997, un alt model IBM, numit Deep Blue, l-a invins pe sahistul Gary Kasparov, unul dintre cei mai buni jucatori din lume.